Nu börjar ett nytt kapitel av Ostindiefararen Götheborgs historia – och frågan är om det blir det allra sista. Kanske får det storstilade projektet sitt slut på andra sidan jorden – i Kina.
Logistikföretaget Greencarrier har sedan 2019 varit ägare till SOIC Ship Management AB, bolaget som skött driften av Ostindiefararen Götheborg. SOIC står för Svenska Ostindiska Companiet.
Nu har Greencarrier även köpt själva Ostindiefararen genom att förvärva det bolag som ägt skeppet, SOIC AB, av Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg.
– Tidigare hyrde vi skeppet av SOIC AB, och då hade vi att rätta oss efter ägarna. Nu äger vi skeppet och kan investera i det och göra det vi tror är det riktiga, säger Stefan Björk, ägare och ordförande i Greencarrier.
Sålt för en symbolisk summa
Han vill inte avslöja köpesumman, men säger att det är en symbolisk summa.
– Det handlar egentligen inte om att köpa skeppet för skeppet är jättedyrt att operera. Det handlar om att ta kostnader för personal och att segla henne, vilket kostar runt 100 000 kronor om dagen.
Varför gör ni den här satsningen?
– Skeppet har en enorm fördel, speciellt i Asien. Asien är väldigt viktigt för oss. En stor del av vår verksamhet är relaterad till Asien. Vi tror att skeppet kommer att ge oss bättre möjligheter att expandera snabbare där helt enkelt.
Planen är att Ostindiefararen Götheborg ska segla i väg till Asien och Kina våren 2022. Under färden görs ett antal stopp i olika hamnar, bland annat i Medelhavet, Suezkanalen, Indien och Singapore.
– Vi jobbar också mycket med FN:s nummer 14-direktiv (handlar om att bevara och använda världens hav, sjöar och marina resurser på ett hållbart sätt, reds anm.). Tanken är att ha med havsforskare ombord, säger Stefan Björk.
Samtidigt kommer företaget att erbjuda andra bolag eller föreningar att delta och använda skeppet för att ta ombord kunder och andra intressenter längs vägen.
Osäkert om skeppet återvänder
Senast Ostindiefararen Götheborg seglade till Kina var 2005-2007. Den gången återvände skeppet till Sverige och Göteborg, men nu är det mer osäkert om göteborgarna får se fartyget igen i hemstaden.
– Nu är det segla till Asien och Kina som gäller de närmaste två åren. Vad som händer därefter vet jag inte, säger Stean Björk.
Kommer hon att komma tillbaka till Göteborg?
– Ett träskepp har en begränsad livslängd. Hon är byggd för att segla i 20-25 år. Kanske klarar hon av att komma hem igen, det är kanske någon annan som vill gå samman och ta hem henne. Men det står skrivet i stjärnorna.
– Det viktiga är att hon ska segla efter att ha legat vid kaj i fem år. Vi tog över ansvaret för att operera henne i slutet av 2019, med ambitionen att segla 2020, men det gick ju inte på grund av covid.
Claes G Berglund är ordförande i Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg.
Han vill inte heller kommentera försäljningssumman.
– Greencarrier har investerat flera miljoner i skeppet för att få det seglingsbart. Vi har betraktat det som att de har gjort en enorm värdehöjning av skeppet. Utifrån det har vi kommit överens om en köpeskilling. Men den är inte betydande på något sätt.
Kommer Ostindiefararen att hitta hem till Göteborg igen?
– De vet vi inte säkert. Vi har inte fått några garantier och har inte begärt det heller. Det vi tycker är viktigt är att hon seglar, i stället för att bli gammal på kajen i Göteborg.
Ostindiefararen Götheborg
Svenska Ostindiska Companiet startades 1731.
Ostindiefararen Götheborg sjösattes 1738. Efter tre resor till Kina, när hon var på hemväg, förliste hon utanför Nya Älvsborgs fästning i Göteborg.
När Marinarkeologiska sällskapet i Göteborg dök på vraket 1984 fanns inte mycket kvar ovan botten. När de grävde sig ner hittades porslin, te, rotting, peppar och mycket mer.
En tanke föddes att återskapa skeppet och göra om resan till Kina.
Den nya Ostindiefararen byggdes nära originalet enligt ursprungliga metoder.
Den 6 juni 2003 sjösattes skeppet , en händelse som också kunde följas av 300 miljoner människor i Kina via den statliga tv-kanalen.
Den 2 oktober 2005 lämnade Ostindiefararen Götheborg hemmahamnen för att segla till Kina.