Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oseriösa hantverkare tvingades bort – igen

Här slår polisen till i Kungälv tidigare.
Foto: Lennart Rehnman
Asfaltsläggare vid Hovåsbadet.
Foto: Robin Aron

De oseriösa hantverkarna fortsätter slå upp olagliga campingar i Västsverige.

På torsdagen fick polisen hjälpa till att köra bort dem från en parkering vid Torps köpcentrum.

– Det är privat mark och man får inte står där så här länge, säger Jens Börretzen, operativ chef vid polisen i Fyrbodal väst.

Polisen har varnat för de oseriösa asfaltsläggare och hantverkare som nu reser runt i Sverige.

För några veckor sedan kördes ett stort gäng i väg från Kungälv där 30-talet husvagnar med utländska nummerplåtar, stod på en öde Kongahälla-tomt. I området knackade de dörr hos villaägare och erbjöd sina tjänster.

– De är väldigt trevliga när de knackar på och erbjuder ett billigt pris. Men när jobbet är gjort så är det inte ovanligt att de höjer priset. Det är ett jätteproblem och folk känner sig hotade. Dessutom kan man inte reklamera om arbetet är gjort fel, berättade poliskommissarie Anna Rosenberg.

"Otrygg miljö"

Bilarna som hantverkarna kör är ofta registrerade i Irland, Polen, Rumänien och Storbritannien.

Sedan i söndags har ett 20-tal brittiskregistrerade husvagnar slagit läger på parkeringen utanför Torps köpcentrum i Uddevalla.

Parkeringen har sex timmars maxparkering och Håkan Pekkari på Torps samfällighet polisanmälde camparna och begärde att de skulle avhysas.

– Det största problemet är nedskräpningen och att det blir en otrygg miljö för våra kunder och besökare, säger han till P4 Väst. 

På torsdagen gick polisen tillsammans med Kronofogden in och körde bort dem.

– Det är privat mark och man får inte står där så här länge, konstaterar Jens Börretzen, operativ chef vid polisen i Fyrbodal väst.

Krävdes på avgift

Han säger att insatsen tog drygt två timmar och gick förhållandevis lugnt till.

– Det är egentligen inte så mycket att göra rent polisiärt. Vi får en handräckningsbegäran av Kronofogden och får åka och hjälpa till, säger Jens Börretzen.

Enligt Bohusläningen krävde Kronofogden en inställelseavgift på 3 000 kronor från familjerna i husvagnarna och hotade med att utmäta deras elaggregat. Efter en stunds diskussioner gav camparna med sig och lämnade platsen.

Polisen tipsar

Under våren och sommaren reser flera oseriösa hantverkare runt och erbjuder sina tjänster. Här ger polisen sina bästa tips på hur du undviker att bli lurad.

* Var bestämd och säg nej på ett tydligt sätt.

* Uppstår det problem eller blir hotfull stämning – ring polisen omedelbart.

* Gå aldrig in i ett avtal med dessa hantverkare.

* Var försiktig med folk som kommer och knackar på dörren för att erbjuda sina tjänster – vill du ha något gjort, var själv den som tar initiativ till kontakt med en hantverkare.