Oscarssons död - ett mysterium

TOTALFÖRSTÖRDES. Huset där skådespelaren Per Oscarsson, 83, och hans fru Kia Östling, 67, bodde brann ner till grunden och någon brandorsak gick inte att fastställa.
Foto: Mikael Wallerstedt/Suvad Mrkonjic

Huset brann ner till grunden - skådespelaren Per Oscarsson, 83, och hans fru Kia Östling, 67, omkom. 

Men vad som orsakade branden i början av året kommer hans barn aldrig att få veta. 

- Det är klart man har funderat fram och tillbaka, men det hjälper inte, säger yngsta dottern Pernilla Östling Oscarsson. 

Skådespelaren Per Oscarsson och hans fru Kia Östling omkom när deras hus på Västgötaslätten mellan Falköping och Skara totalförstördes i en häftig brand natten till nyårsdagen.

 Branden väckte stor uppmärksamhet och Sveriges skådespelar­elit chockades.

 - Nej, det får inte vara sant! Älskade, lilla Per Oscarsson. Han är ju den finaste av alla, godheten själv, sade Janne "Loffe" Carlsson till Expressen i januari. 

"Kåken helt nedbrunnen"

 Men vad som orsakade branden tar Per Oscarsson och Kia Östling med sig i graven.

 - Det gick inte att fastsälla någon brandorsak. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att hela kåken blev helt nedbrunnen, säger Göran Johansson, utredningschef på polisen i Västra Skaraborg.

 Det fanns inte heller några vittnen. Tragedin upptäcktes först dagen därpå av en av parets döttrar. Hon fick en chock när hon kom dit och såg det helt nedbrunna huset. Det fanns bara vit rök och delar av skorstenen kvar.

 För polisens tekniker blev det ett mödosamt arbete att hitta kvarlevorna efter Per Oscarsson och Kia Östling. Familjemedlemmar följde arbetet och hjälpte teknikerna i det mycket känslosamma letandet.

 Först efter flera dagars sökande lyckades de hitta två kroppar. Efter ytterligare någon dag kunde det fastställas att det var Per Oscarsson och Kia Östling. 

Får aldrig några svar

 Den tekniska utredningen drog ut ytterligare på tiden, men utredningen avslutades utan att polisen kommit fram till någon brandorsak.

 För parets barn innebär det att de aldrig kommer få veta hur branden som tog deras föräldrars liv startade.

 Parets yngsta dotter Pernilla Östling Oscarsson vet inte heller om hon egentligen skulle vilja ha svar.

 - Det är klart att man har funderat, men det hjälper ju inte. Jag får inte tillbaka mina föräldrar för det. Det var tillräckligt jobbigt att förlora sina föräldrar på ett så tragiskt sätt, säger hon.

 Enligt polisen var branden en olyckshändelse och det finns inga brottsmisstankar.

FAKTA


Hälften av bränderna sker i småhus och villor


Anders Lundberg

, brand­ingenjör, på myndigheten för samhällskydd och beredskap:
Det inträffar drygt 6 000 bostadsbränder i Sverige varje år, drygt 3 000 av dem sker i småhus och villor.
En väldigt stor del, ungefär tre fjärdedelar, blir inte särskilt omfattande.
Varje år omkommer ungefär 120 personer i bränder, 90 procent av de bränderna sker i bostaden.
Det är oftast lättare att fastställa brandorsaken i flerbostadshus.
I villor och småhus är det ofta som man inte kommer fram till en helt tydlig brandorsak. När ett hus blir totalförstört så blir det verkligen svårt. I villor är det vanligast att bränder startar i eldstaden eller i uppvärmningsanordningen. Andra vanliga brand­orsaker är tekniska fel som elfel och att man glömmer saker på spisen.