Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orust – Sveriges näst bästa skolkommun

Orust kommun har gjort ett rejält uppsving i årets skolranking och hamnar på en andraplats över landets bästa skolkommuner. Rankingen baserar på kriterier som skolornas lärare betygsätter.

–  Det här är oerhört roligt och vi är mycket stolta, säger Kristina Svensson, MP, ordförande i utskottet för lärande i Orust, till SVT Nyheter Väst.  

Varje höst presenterar Lärarförbundet en skolranking som utgår från ett tiotal kriterier. Lärarna i skolorna får svara på hur de uppfattar arbetsmiljön och resurserna på sina arbetsplatser i de olika kommunerna. Det kan till exempel röra sig om hur mycket resurser de uppfattar att de får till undervisningen, i hur stor utsträckning det finns behöriga lärare på arbetsplatsen eller hur frisk personalen upplevs.

Näst bäst i Sverige

Förra året hamnade Orust kommun på plats 41 av 290 och i år har man alltså lyckats göra en rejäl klättring. Den enda kommun som är rankad högre är Vellinge.

– Det är ett rejält kliv, det gjorde vi förra året också. Det här är oerhört roligt och vi är mycket stolta, säger Kristina Svensson, (MP), ordförande i utskottet för lärande i Orust, till SVT Nyheter Väst.

Kristna Svensson menar att succén är ett resultat av medvetna satsningar på kommunens skolor.

– Vi har satsat stort på att rekrytera bra lärare, vi har haft en framgångsrik it-satsning som har välkomnats av både lärare och elever och vi har lyckats lämna de tråkiga lokalfrågorna bakom oss, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Lilla Edet ligger i botten

Andra kommuner som placerat sig bra i listan är Grästorp på plats nummer sju och Lidköping på plats nummer 24. 

Den västsvenska kommun som ligger sämst till är Lilla Edet, som hamnade på plats 285 av 290.