Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orsaken till dykolyckan fortfarande oklar

DEN OMKOMNA 18-åriga kvinnan var ute och dök med sin kompis på Släggö i Lysekil, en av Sveriges populäraste dykplatser, när luften tog slut.
Efter söndagens dykolycka i Lysekil sörjer nu Gullmarsgymnasiet sin omkomna skolkamrat.
Men orsaken till varför den 18-åriga kvinnan dog i vattnet är ännu oklart.
- Stämningen är dämpad men efter omständigheterna bra. Det här är förfärligt tragiskt, säger Gullmarsgymnasiets förvaltningschef Roland Mattsson. 18-åringen gick på Gullmarsgymnasiets marinbiologiska inriktning men härstammade från södra Sverige. Många elever är skolan är tillresta och den marinbiologiska inriktningen är populär. De flesta elever som läser till marinbiolog tar dykcertifikat. - Vi har krisgrupper bestående av kuratorer, kommunens räddningstjänst och kyrkans personal, berättar Roland Mattsson.

Dök med sin kompis

Den omkomna kvinnan var ute och dök med sin kompis på Släggö i Lysekil, en av Sveriges populäraste dykplatser, när olyckan skedde. Enligt hennes kamrat hade 18-åringens luft tagit slut. De försökte dela på kamratens tub men försöket misslyckades. Panik uppstod och när kvinnan plockades upp ur vattnet eter 20 minuter stod hennes liv inte att rädda. Orsakerna till varför hon fick slut på luft är ännu oklar. Enligt Niklas Johansson, ordförande vid Svenska Sportdykareförbundets tekniska kommitté, är det sällsynt att den tekniska utrustningen orsakar dödsolyckor. De flesta incidenter beror på den mänskliga faktorn.

Mycket som kan gå fel

- Det är mycket som kan gå fel i vattnet. Ofta leder ett misstag till ett annat misstag. Nästan alla dödsfall sker i början på säsongen och av oerfarna dykare, säger Niklas Johansson som inte vill spekulera i vad som orsakat den 18-åriga kvinnans död.

3-5 personer dör årligen

- Man kan mycket väl ha kollat utrustningen innan. En oerfaren dykare vet inte alltid hur mycket luft som går åt. Olika djup kräver olika mängder luft. En erfaren dykare kräver ofta mycket mindre. Mellan 3-5 personer mister livet i dykolyckor varje år. Polisen inväntar resultat från den tekniska undersökningen av flickans utrustning.