När ubåtsjakten i Stockholms skärgård binder upp Försvarsmaktens marina enheter så står Göteborgs hamn utan skydd. Foto: Jan WiridenNär ubåtsjakten i Stockholms skärgård binder upp Försvarsmaktens marina enheter så står Göteborgs hamn utan skydd. Foto: Jan Wiriden
När ubåtsjakten i Stockholms skärgård binder upp Försvarsmaktens marina enheter så står Göteborgs hamn utan skydd. Foto: Jan Wiriden
Hamnen själv är inte certifierad att hantera ett eventuellt hot från undervattensverksamhet från främmande makt. Foto: Per WissingHamnen själv är inte certifierad att hantera ett eventuellt hot från undervattensverksamhet från främmande makt. Foto: Per Wissing
Hamnen själv är inte certifierad att hantera ett eventuellt hot från undervattensverksamhet från främmande makt. Foto: Per Wissing
Enligt Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan, är Västkusten och Göteborgs hamn i nuläget lämnade åt sitt öde om det skulle röra sig om en verklig militär konfrontation. Foto: Per WissingEnligt Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan, är Västkusten och Göteborgs hamn i nuläget lämnade åt sitt öde om det skulle röra sig om en verklig militär konfrontation. Foto: Per Wissing
Enligt Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan, är Västkusten och Göteborgs hamn i nuläget lämnade åt sitt öde om det skulle röra sig om en verklig militär konfrontation. Foto: Per Wissing
– Göteborg är ju vår absolut största import- och exporthamn. Man kan inte bortse från att en motpart, i det här fallet Ryssland, är medvetna om detta och kan försöka störa våra transportmöjligheter vid en eventuell militär konfrontation. Ur ett försörjningsperspektiv så är dagens situation oroväckande, säger han. Foto: Maria Steén– Göteborg är ju vår absolut största import- och exporthamn. Man kan inte bortse från att en motpart, i det här fallet Ryssland, är medvetna om detta och kan försöka störa våra transportmöjligheter vid en eventuell militär konfrontation. Ur ett försörjningsperspektiv så är dagens situation oroväckande, säger han. Foto: Maria Steén
– Göteborg är ju vår absolut största import- och exporthamn. Man kan inte bortse från att en motpart, i det här fallet Ryssland, är medvetna om detta och kan försöka störa våra transportmöjligheter vid en eventuell militär konfrontation. Ur ett försörjningsperspektiv så är dagens situation oroväckande, säger han. Foto: Maria Steén

Oron: Sveriges största hamn är nu obevakad

Publicerad

Samtidigt som den omfattande ubåtsjakten pågår i Stockholms skärgård så lämnas Västkusten sårbar. Göteborgs hamn, Sveriges i särklass största export- och importaktör, står blottad när Försvarsmaktens resurser koncentreras till Östersjön.

– Förmågan till ubåtsjakt har ju försvunnit, säger Thomas Fransson, säkerhetschef vid hamnen.

Sveriges största import- och exportknutpunkt står i det närmaste helt obevakad – när all resurs går till att jaga den misstänkta ubåten i Stockholms skärgård. Enligt Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan, är Västkusten och Göteborgs hamn i nuläget lämnade åt sitt öde om det skulle röra sig om en verklig militär konfrontation.

– Vår militära kapacitet är så pass liten att vi i princip måste välja mellan att ställa marinan i Östersjön eller i västerhavet. När händelser i Östersjöområdet binder upp våra marina enheter så lämnas Västkusten väldigt sårbar, säger han och utvecklar:

– Göteborg är ju vår absolut största import- och exporthamn. Man kan inte bortse från att en motpart, i det här fallet Ryssland, är medvetna om detta och kan försöka störa våra transportmöjligheter vid en eventuell militär konfrontation. Ur ett försörjningsperspektiv så är dagens situation oroväckande.

Inte vidtagit säkerhetsåtgärder

Göteborgs hamn är i sig själv inte certifierad att hantera undervattensverksamhet från främmande makt, utan måste förlita sig på Försvarsmakten i det här läget.

– Vi har inte vidtagit några säkerhetsåtgärder med anledning av det som sker i Stockholm. Det har vi varken förmågan eller kravet att göra, säger Thomas Fransson, säkerhetschef vid Göteborgs hamn.

På söndagen rapporterade TV4-nyheterna att Västkusten tidigare har kränkts av främmande makt. Någon gång mellan 2011 och 2013 ska en utländsk undervattensfarkost ha inkräktat vattnet utanför Göteborg. Men Försvarsmakten ser ingen anledning att höja beredskapen i Göteborg eller någon annanstans just nu.

– Vårt fokus ligger helt och fullt på det som sker i Stockholms skärgård, säger presschefen Philip Simon.

Brist på tilltro

Från Göteborgs hamns sida finns dock en brist på tilltro till Försvarsmaktens kapacitet.

– Förmågan till ubåtsjakt har ju försvunnit. Det finns några få enheter kvar som har kompetens, men annars har allting lagts ned. Men vi måste förlita oss på att staten har den förmåga som krävs, för vi har inte själva resurserna eller möjligheterna, säger Thomas Fransson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER