Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron på kärnkraftverket – när reaktorerna stängs ner

Här är kärnkraftens historia i Sverige.
På kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg ska två reaktorer stängas ner inom de närmsta två åren.Foto: ADAM IHSE
Ringhals producerar en femtedel av all el som används i Sverige.Foto: CHARLOTTA ELDELIND/VATTENFALL
”Ringhals har inte varslat eller sagt upp någon sedan beskedet om avveckling kom 2015”, säger Ringhals tillförordnade presschef Anna Wallrud. Foto: HENRIK JANSSON

Ringhals producerar en femtedel av all el som används i Sverige – men nu ska två av kärnkraftverkets reaktorer tas ur bruk.

Ogenomtänkt, tycker professorn.

Ett affärsmässigt beslut, menar statliga ägaren Vattenfall.

– Man blir som en liten familj och det kommer ta ett tag att vänja sig vid att familjen nu splittras, säger skiftchefen Christina Markusson, som jobbat på Ringhals sedan slutet av 80-talet.

I dag finns det fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön norr om Varberg. En kokvattenreaktor, Ringhals 1, och tre tryckvattensreaktorer. Sedan 1975 har Ringhals producerat el till Svenska hushåll. Under 2018 producerade de fyra reaktorerna 30,1 TWh (terawattimmar).

Det är en femtedel av all el som används i Sverige.

Beskedet om att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 skulle avvecklas kom därför som en chock för många våren 2015.

Christina Markusson, 54, är skiftchef på Ringhals 2 och minns när hon fick beskedet.

– Det var jobbigt och det var svårt att förstå vad det egentligen var som hände. Det var svårt att ta in, säger hon.

Christina har arbetat på Ringhals sedan i slutet av 80-talet.

– Det har varit jättebra år på Ringhals och det har verkligen varit kul att jobba här. Men det blir lite annorlunda nu och man vet inte vad det är som kommer att hända, säger Christina Markusson, som tidigare intervjuats av SVT Nyheter Halland.

Christinas skiftlag splittras

Hon har jobbat på samma skift i 12 år nu och gruppen har gaddats samman. De har spenderat ett oräkneligt antal helger tillsammans inne på kärnkraftverkets anläggning och firat både jul och nyår ihop på jobbet.

Christina Markusson arbetar på Ringhals.Foto: Privat / Privat

I samband med avvecklingen kommer gruppen nu luckras upp.

– Man blir som en liten familj och det kommer ta ett tag att vänja sig vid att familjen nu splittras, säger Christina Markusson.

Statligt ägda Vattenfall är majoritetsägare av Ringhals och driver kärnkraftverket. Vattenfall har uppgett affärsmässiga skäl som anledning till att stänga ner de båda reaktorerna.

– Vattenfall har som företag ett ansvar för att fatta affärsmässiga beslut. I det här fallet ligger vår affärsmässiga bedömning fast om att stänga Ringhals 1 och 2. De marknadsmässiga förutsättningarna finns inte, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

Ringhals ägare gör bedömningen att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Ringhals – en stor arbetsgivare

Ringhals är – efter kommunen själv – största arbetsgivaren i Varbergs kommun. Enligt Vattenfalls och kommunens hemsidor är det omkring 1 300 personer anställda på Ringhals.

– Avvecklingen av Ringhals 1 och 2 kommer att behöva personal. Hur många är inte i dagsläget klarställt. Ringhals har inte varslat eller sagt upp någon sedan beskedet om avveckling kom 2015, säger Anna Wallrud, tillförordnad presschef på Ringhals.

Ringhals utanför Varberg är Nordens största kärnkraftverk.Foto: HENRIK JANSSON
Ringhals kärnkraftverk.Foto: HENRIK JANSSON

Det är den 31 december som Ringhals 2 tas ur bruk, och Ringhals 1 ett år senare. 

Det är oklart hur många personers jobb som är i fara när avvecklingen är klar, men skiftchefen Christina Markusson berättar att flera personer från hennes skift är oroliga.

– Det är ju ingen som vet vad som händer efter reaktorerna tas ur bruk. Många är oroliga och flera på jobbet har börjat söka andra jobb, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M):

– Vi är rädda över alla våra arbetstillfällen men Varberg är en stark kommun och har en god arbetsmarknad. Så jag är inte orolig över att reaktorerna lägger ner.

Vad innebär det att Ringhals stänger två reaktorer?

– Ringhals är jätteviktig för Varbergs kommun och det är en viktig arbetsgivare. Det är klart att vi inte ser det som något positivt. Det blir självklart en stor omvandling och många personer ska ha nya jobb, men jag är inte orolig.

Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.Foto: PRESSBILD

Forskaren: ”Ingen miljöbov”

Åsikterna om kärnkraft är många och det har länge förts en diskussion om huruvida kärnkraftverken faktiskt är bra eller dåliga för miljön.

Å ena sidan finns det de som menar på att kärnkraftverken är en miljöbov – å andra sidan de som propagerar för att vi behöver kärnkraftverk för att garantera en stabil elförsörjning.

Christian Ekberg är professor i kemi, kemiteknik och kärnteknik vid Chalmers tekniska högskola. Han säger:

– Kärnkraftverk är verkligen ingen miljöbov eller koldioxidbov som många vill hävda. Det enda dåliga egentligen med kärnkraftverken i dag är att om det sker en olycka så blir det dyrt att sanera, men den risken är knappt existerande.

Christian Ekberg, professor på Chalmers.Foto: JENS L'ESTRADE

Christian Ekberg menar att det i dagsläget inte enbart går att förlita sig på att energikällor som sol och vind tillsammans med vattenkraft räcker alla dygnets timmar och årets alla dagar. Därför tycker han att det är olyckligt Vattenfall nu väljer att avveckla de båda reaktorerna.

– Sverige har världens mest stabila och miljövänliga elnät tack vare den rena elen som produceras av kärnkraftverken och nu gör vi vårt bästa för att montera ned det. Det är inga genomtänkta beslut. Sverige behöver kärnkraftverk, säger Christian Ekberg, som inte har något klockrent svar på frågan hur elen som nu kommer från Ringhals ska ersättas i framtiden. 

– Vindkraften nämns som en ersättare, men den är så beroende av vinden. Så det blir svårt att säga hur mycket vindkraften producerar. Det är jättesvårt att reda ut men jag tror det kan bli besvärligt när reaktorerna väl stänger ner.

”Finns mer fördelaktiga alternativ”

Christian Azar är professor i energi och miljö på Chalmers tekniska högskola och menar att det finns bättre alternativ än kärnkraftverken.

– Kärnkraftverken är ju positivt på så sätt att den har lågt koldioxidutsläpp. Men det finns andra tekniker man kan använda för att minska utsläppen som jag anser är mer fördelaktiga. Till exempel solenergi och vindkraft, säger Christian Azar.

Christian Azar lyfter fram olycksrisken med kärnkraftverken och en ökad risk för kärnvapenspridning, om allt fler länder skaffar kärnkraft.

– Med solenergi och vindkraft så slipper du detta. Men bara för att ett land har kärnkraft betyder inte det att de tillverkar kärnvapen, men man slipper det problemet, säger han.

Kärnkraftens historia i Sverige

Den första reaktorn i Sverige var Reaktor 1, som togs i bruk juli 1954. Det låg insprängt i berget under KTH-området i Stockholm och användes endast för forskning.

 

Sveriges första större kommersiella reaktor var Oskarshamn 1, som togs i drift 1972. Tre år senare, 1975, togs även reaktorer på Ringhals och Barsebäck i bruk. År 1980 började även Forsmark kärnkraftverk producera el.

 

Efter en olycka i kärnkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania 1979 påverkades inställningen till kärnkraftverk i Sverige. År 1980 arrangerades en folkomröstning i Sverige om kärnkraftverkens framtid. Det ledde till ett beslut om att successivt avveckla kärnkraftverken i Sverige.

 

År 2005 stängdes de båda reaktorerna på Barsebäck kärnkraftverk ner. Även Oskarshamn har fått avveckla två av tre reaktorer (2013 och 2017). Och nu är det alltså Ringhals tur att avveckla Ringhals 1 och Ringhals 2.

 

I dagsläget finns det åtta kärnreaktorer fördelade på tre anläggningar i Sverige. År 2017 kom ungefär 40 procent av elproduktionen i landet från kärnkraftverken.

 

Dagens kärnkraftverk i Sverige:

 

Ringhals:

Ringhals 1 (driftstart 1976)

Ringhals 2 (driftstart 1975)

Ringhals 3 (driftstart 1981)

Ringhals 4 (driftstart 1983)

 

Forsmark:

Forsmark 1 (driftstart 1980)

Forsmark 2 (driftstart 1981)

Forsmark 3 (driftstart 1985)

 

Oskarshamn

Oskarshamn 3 (driftstart 1985)