Oron: Fler olyckor när restriktionerna lättats

Första juli lättade restriktionerna i Sverige, ett steg närmare ett normalt liv. Se i klippet ovan vad svenskarna tycker om beslutet.
Antalet olyckor med elsparkcykel väntas öka – vilket belastar den redan pressade akutsjukvården.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Sahlgrenska universitetssjukhusets uppmaning: Undvik olyckor.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Under sommaren väntas olyckor med elsparkcyklar att öka.

Nu vädjar Sahlgrenska till försiktighet ute på vägarna – då sådana akutfall gör en redan ansträngd sjukhussituation ännu mer pressad.

Samtidigt pekar Ragnar Ang, överläkare på traumasjukvårdsenheten, på faran med just elsparkcyklar.

– Det är en tidsfråga innan vi får vårt första dödsfall med en elsparkcykel inblandad, säger han i ett pressmeddelande.

I takt med att flera coronarestriktioner lättats i sommar väntas antalet elsparksolyckor öka.

Det, menar Sahlgrenska i ett pressmeddelande, kommer leda till att minder akuta fall kan behöva nedprioriteras.

Nu vädjar man till invånarna att köra försiktigt – både för att undvika ökat tryck på sjukhuset, men också för att det kan sluta riktigt illa. 

– Det är en tidsfråga innan vi får vårt första dödsfall med en elsparkcykel inblandad, säger Ragnar Ang, överläkare på traumasjukvårdsenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Tufft läge på sjukhusen

I ett examensarbete har en läkarstudent på Sahlgrenska universitetssjukhuset kommit fram till att berusning, och att inte bära hjälm, är några av anledningarna till att personer skadar sig.

– Det tragiska är att det undantagslöst rör sig om personer som är unga, med livet framför sig, och som arbetar eller studerar. För de elsparkcykelskadade patienterna innebär skadorna ett svårt lidande. Kanske livslångt, med långa sjukskrivningstider och lång rehabilitering. Detta innebär stora kostnader för samhället, säger Ragnar Ang.

På torsdagen meddelade Västra Götalandsregionen i sin lägesrapport om covid-19 att pandemin i sig inte längre är sjukhusens största utmaning – utan den ordinarie vården.

– I kombination med sommarbemanning på sjukhusen och ett stort söktryck på andra sorters vård innebär det hög beläggning i sjukvården, säger Marga Brisman, beslutsfattare i VGR:s regionala särskilda sjukvårdsledning, RSSL, i lägesrapporten.

SE MER: 

Så ska vården klara coronapandemin i sommar.