Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oroligt på Hovåsskolan – stök mellan grupper

Hovåsskolan.
Foto: Google maps
Foto: SVT Nyheter Väst
Hovås i sydvästra Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Det har varit oroligt och stökigt bland två elevgrupper på Hovåsskolan.

Förra veckan avfyrades bland annat raketer inne på skolan – och en polisanmälan har upprättats.

För att få kontroll på situationen har väktare varit på plats. 

Oroligheterna på Hovåsskolan, som ligger i den välbärgade stadsdelen i sydvästra Göteborg, inträffade förra veckan.

I ett utskick till vårdnadshavare på skolan, som GT tagit del av, framgår att det började på onsdagen och sedan fortsatte under torsdagen.

”Det stämmer att det har varit oroligt och stökigt mellan grupper av elever på skolan. Det handlar om de äldre eleverna”, skriver Lotta Lekander, utbildningschef i Grundskoleförvaltningen, i ett mejl till GT.

Under torsdagen avfyrades två raketer inne på skolan varpå brandlarmet gick och räddningstjänsten larmades.

Raketer i skolan

Även polis tillkallades.

”Två raketer avfyrades vid ett tillfälle under veckan. Inga elever blev skadade. Då två branddetektorer utlöstes så kom räddningstjänsten. Räddningstjänsten polisanmälde händelsen som skadegörelse och då kom polisen till skolan”, skriver Lotta Lekander.

Linn Thegerström, gruppchef vid ungdomsgruppen i lokalpolisområde Storgöteborg syd:

– Vi har fått polisanmälningar. Det är skadegörelse som är en smällare eller raket på en toalett. Sedan har vi också fått rapporter om att det varit bråk och att det har varit stök mellan vissa elever, säger hon och tillägger att de finns en anmälan gällande misshandel.

Har det varit fler händelser på Hovåsskolan?

– Det har varit någon annan smällare, och så har det varit lite stökigt emellanåt som vi har fått till oss, säger Linn Thegerström.

En förälder på skolan som GT varit i kontakt med menar att skolledningen tänker mer på skolans rykte än på eleverna, och inte vill att information om händelser likt denna ska komma ut.

– Men man måste tänka på barnen. Det är viktigt, säger föräldern.

Enligt Lotta Lekander har skolledningen vidtagit åtgärder efter händelserna.

”För att det ska bli lugnt på Hovåsskolan har vi varit fler vuxna i skolan och på skolgården. Elevhälsopersonal deltar aktivt i arbetet. Det stämmer att vi också har haft väktare på plats”, skriver hon i sitt mejl.

Förälder kontaktade barn

I utskicket till elevernas föräldrar skriver skolledningen att de vill påminna om att föräldrar inte är välkomna till skolan för att ge synpunkter direkt till andra elever.

Vad handlar det om? Har det varit någon sådan incident?

”Ja, det har hänt nu, det har hänt tidigare och kan hända igen. När vårdnadshavare har synpunkter på andra elevers beteende händer det att de kommer till skolan och tar kontakt med elever som inte är deras barn. Vi påminner om att vårdnadshavare ska kontakta sitt barns lärare eller skolledningen”, skriver Lotta Lekander.

På Hovåsskolan går cirka 730 elever från förskoleklass upp till årskurs 9.

GT har sökt Hovåsskolans rektor.


Se också: