Polisen fick rycka ut till Sahlgrenska efter rapporter om oroligheter. Foto: Anders Ylander
Polisen fick rycka ut till Sahlgrenska efter rapporter om oroligheter. Foto: Anders Ylander

Oroligt på akuten – polisen fick rycka ut

Publicerad

Vid 16-tiden på torsdagen fick polisen rycka ut till akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Där ska anhöriga till de intagna patienterna ha varit stökiga – och nu slår flera från personalen larm om oroligheter på akuten.

– Det har samlats ett gäng på runt 60 personer som har uppträtt stökigt och spottat på sjuksköterskorna, säger en i personalen på Sahlgrenska.

Det var på torsdagseftermiddagen som polisen fick larm om att anhöriga till intagna patienter uppträdde stökigt på Sahlgrenskas akutmottagning.

– Det var några personer som sjukhuspersonalen tyckte inte hörde hemma där, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Men sedan i helgen har det enligt flera sjukhusanställda varit oroligheter och bråk på akuten flera gånger. Där vårdas just nu de två männen som sköts vid skjutningen vid Jägerdorffsplatsen i Majorna i fredags. Männen ska båda ha livshotande skador, och enligt GT:s källor är det männens anhöriga som skapat oroligheter, ända sedan skjutningen.

"Spottade på personalen"

Nu uppger några anställda att de är rädda och inte kan sköta sitt jobb ordentligt på grund av de anhöriga.

– Det har samlats ett gäng där, vid ett tillfälle räknade vi att det var 60 personer. De kommer vid middagstid ungefär och sitter där ett halvt dygn. Många kolleger vågar inte gå igenom entrén, säger en av sjukhusets anställda, som vill vara anonym.

Enligt den anställde har några ur sällskapet bemött de anställda mycket illa vid upprepade tillfällen.

– Någon har vid något tillfälle uppmanat dem att inte röka inomhus då de gjorde det, då spottade de på personalen som sa det till dem.

Tillhör kriminella sällskap

Enligt polisen tillhör de skjutna personerna kriminella sällskap.

Det har också oroat sjukhuspersonalen.

– Deras tanke är väl förmodligen att kunna hälsa på sina kompisar och visa sitt deltagande med dem. Det är säkert inget ont uppsåt, men uppenbarligen kan de inte rätta sig efter de regler som vi har och då blir det hotfulla situationer, säger en anställd på sjukhuset, som också menar att de anhöriga inte går hem när akuten låser dörrarna om kvällen.

Peter Adlersson kan inte uttala sig om det har varit oroligheter.

– Efter skjutningen har det varit många anhöriga där uppe, då är det kanske inte så konstigt heller att man är orolig, både från de anhörigas och personalens sida. Men hur bevakningen ser ut där i nuläget vet jag faktiskt inte, säger Adlersson

– Vi har inget stöd av ledningen känns det som. Man måste kunna ta tag i detta så inte personal och andra som kommer in till akuten behöver vara oroliga, säger GT:s källa inne på sjukhuset.

GT har sökt kommentar från berörd chef på Sahlgrenska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER