Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oroliga västsvenskar stoppar vindkraftverk

Foto: Christer Wahlgren

Majoriteten av västsvenskarna är positivt inställda till vindkraftverk enligt en undersökning. Trots detta stoppas bygget av många kraftverk på grund av de boendes protester rapporterar Sveriges radio. Oro för buller är en av anledningarna.

Två av tre bland invånarna i Västra Götaland är positiva till vindkraftverk enligt en undersökning som SOM-institutet har gjort. Men detta märks inte mycket av när det kommer till att bygga nya vindkraftverk. Då är ofta protesterna så starka att bygget stoppas enligt Lena Nicklasson, handläggare på Länsstyrelsen.

 

Oro för buller

Ett exempel är en ansökan om tre vindkraftverk som man ville bygga i Orust. Den ansökan avslogs då invånarna oroade sig för störningar.

– Det fanns en tydlig oro bland kommuninvånarna om störningar som buller och skuggningar, säger Ulrika Marklund, miljöstrateg på Orust kommun till Sveriges radio i Göteborg.

 

Vågar inte säga ifrån

Men när det är så mycket pengar inblandat är det inte helt okontroversiellt.

– Det är många som blir sura på en eftersom det är mycket pengar inblandade som man förlorar när det inte blir något vindkraftverk, säger Bo Svanberg från Tysta på Orust till Sveriges radio.

– Jag har märkt att många som håller med mig inte vågar säga det. Det var många som blev helt förtvivlade av det här ljudet men som inte vågar bråka.