Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oro och sorg efter våldtäkt på killing

Här matar djurskötaren Anna Schönström geten Disa. En av getterna som befann sig i hagen när Killingplågaren under natten till i måndagen kidnappade en av Disas flockmedlemmar. Foto: Henrik Jansson
Personalen i Slottsskogen sörjer den lilla killingen som dog i måndags. "Djuren är som familjemedlemmar" säger Anna Schönström som är djuransvarig i Slottsskogen. Foto: Henrik Jansson

Från marken upp till staketet vid getternas hage i Slottsskogen är det cirka två meter. Nu planerar Slottsskogen att sätta upp ännu högre staket och förstärka säkerheten med elstängsel och taggtråd.

Foto: Henrik Jansson

Personalen i Slottsskogen är chockad efter attacken mot en av parkens killingar.

För att undvika fler dåd planerar man nu att öka säkerheten.

– Det är en sorg för alla oss som jobbar här. Det här inte bara ett yrke, det är en livsstil. Djuren är som familjemedlemmar, säger Anna Schönström som är djuransvarig i Slottsskogen.

Dimman ligger tät över djurhagarna uppe på berget i Slottsskogen när GT hälsar på hos parkens getter dagen efter dådet.

Geten Disa kommer glatt och hälsar när djurskötaren Anna Schönström öppnar grinden till deras hage.

Anna Schönström är märkbart tagen över gårdagens händelse då personalen tvingades avliva killingen som föddes i parken i somras.

Hon beskriver djuren som personalens arbetskamrater eller rentav familjemedlemmar.

– Det här inte bara ett yrke, det är en livsstil. Vi älskar djuren, det som har hänt både hemskt och sjukt. Det är en sorg för alla oss som jobbar här, säger Anna Schönström.

För - och nackdelar med tama djur

Hon berättar att Slottsskogen har valt att inte ha sina mest tama getter ute i hagen efter dådet på grund av rädslan för fler brott mot djuren.

– Det är för- och nackdelar med att ha väldigt tama djur. Tama djur kan vi använda i vår verksamhet på ett väldigt bra sätt när vi har barngrupper här och har utbildningstillfällen. Men att de är tama är också en fara för dem som vi tyvärr har sett nu.

Anna Schönström berättar att hon har ett personligt förhållande till alla Slottsskogens getter.

Inne i parken hälsar hon på "Halvhorn" och "Nougat" som nyfiket undrar varför tidningen är på besök.

Getterna verkar enligt Anna Schönström inte ha påverkats nämnvärt av att den lilla killingen "Den lilla vita geten" saknas.

Geten var en av parkens mest sällskapliga djur. Nu är den död efter att ha kidnappats och misshandlats så svårt att det inte fanns någon annan utväg än att avliva den.

Planerar högre staket

Oron i parken är nu stor för att fler djur ska utsättas. Anna Schönström berättar att man redan har börjat diskutera hur man kan förbättra djurens säkerhet genom att sätta upp högre staket med eventuellt taggtråd och el.

– Hela känslan med Slottsskogen är att det är göteborgarnas park. Att man ska få komma hit och titta på djuren när man vill och använda parken. Tyvärr kommer det väl att se lite tråkigare ut, men vi måste vi nog göra den här förändringen. Djurens säkerhet måste gå i första hand.

Att killingplågaren fortfarande är på fri fot skrämmer personalen.

– Det är den största oron nu. Det läskiga är att den här personen kan gå omkring här. Vad vill en sådan här människa? Det som har hänt är både hemskt och sjukt, säger Anna Schönström.