Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oro för trängsel efter ökad smittspridning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen.
Foto: Misak Nalbandian / Länsstyrelsen
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder en ökad smittspridning i Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen uppmanar nu till större försiktighet. Deras tillsyn visar att många verkar tro att restriktionerna helt släppt efter 15 juli. Men det stämmer inte, säger Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen.  

– Vi är oroliga för att man glömmer bort att vi fortfarande lever i en pandemi, säger hon.

Under länsstyrelsens inspektioner har det framkommit att flera verksamheter inte lever upp till kraven om att ge kunderna möjlighet att hålla avstånd, säger Kristina Höök Patriksson.

– Vi får indikationer på att man i vissa verksamheter tror att nu finns det inga regler kvar alls, därför att det här med maxantal har försvunnit. Men i praktiken har det inte det, för det får fortfarande inte vara trängsel utan vi måste fortsätta hålla avstånd.

Hon pekar på att det är både verksamhetsägarna och kundernas ansvar att se till att det inte blir för trångt i butikerna. Butikerna behöver se till att det inte bildas trånga passager och att det finns handsprit tillgängligt för kunderna, säger Kristina Höök Patriksson.

– Kunderna behöver hjälpa verksamheterna i det här också, genom att man inte står och hänger i butikerna om man inte är där för att handla och att man går in ensam eller i små sällskap.

Extra koll på turistbutiker

Regionen lyfter i sin lägesbild fram att många fall av covid-19 går att härleda till resor utomlands. Men även turister på besök i Sverige är ett orosmoment för den ökade smittspridningen. 

– Vi har fokuserat våran tillsyn på platser där vi misstänker att det kan komma mycket turister, som turistbutiker eller butiker som man ofta går och handlar i på turistorter. 

Det rör sig, berättar Höök Patriksson, främst om detaljhandel av olika slag, såsom klädesbutiker eller presentbutiker. 

– I sådana butiker har vi sett en del saker som man behöver skärpa upp. Men vi har inte behövt bli skarpa mot någon – utan man har rättat till de här bristerna på våra uppmaningar. 

Fram till september har länsstyrelsen en plan för sin tillsynsverksamhet. 

– Vi har fortfarande tillsyn och det är fortfarande aktuellt för alla att tänka på de regler som trots allt finns.

SE OCKSÅ: ”Ser att man får skydd”

Har testats med framgång på möss.