Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oro bland bönder för afrikansk svinpest

Katarina Löfman, grisproducent i Lidköping, oroar sig för att smittan ska ta sig till Sverige.Foto: Privat / Privat
Sjukdomen är ofarlig för människor men kan få förödande konsekvenser bland tamgrisar.Foto: SHUTTERSTOCK
Vildsvin kan få sjukdomen genom att äta slängd mat vid rastplatser och sedan sprida den vidare.Foto: MIKAEL GUSTAFSSON / NATURFOTOGRAFERNA/IBL

Den afrikanska svinpesten har redan konstaterats i Tyskland och nu finns en oro bland grisbönder i Sverige att smittan också ska komma hit. 

Sjukdomen är ofarlig för människor men kan få förödande konsekvenser bland vildsvin och tamgrisar. 

– Jag är jätteorolig för mina djurs skull, säger Katarina Löfman, grisproducent i Lidköping, till SVT Nyheter Väst.

Den afrikanska svinpesten har tagit sig in i Tyskland via spridning från östra Europa, sjukdomen är inte smittsam bland människor men för vildsvin och tamgrisar är dödligheten hög om de blir smittade och i de djurgrupperna är sjukdomen mycket smittsam.

SVT Nyheter Väst skriver att regeringen är oroad för att sjukdomen också ska komma till Sverige och bland grisbönder finns oron också. En som är orolig är Katarina Löfman, som är grisproducent i Lidköping. Hon säger till GT att grisarna blöder ur alla öppningar när de får sjukdomen och kan bli en smärtsam död. 

– Ungefär 85 procent av grisarna dör med det här, så det är en väldigt hög dödlighet. Nu när corona kanske släpper så börjar resandet igen och det är det man är orolig för, att människor rör sig över gränserna på ett annat sätt igen. Jägare som är och jagar i de baltiska länderna och Polen måste vara försiktiga när smittan har upptäckts i närområdet. 

Kan tvingas slakta många djur 

Om svinpest tar sig in på exempelvis en bondgård så kan man tvingas slakta många av djuren. Katarina Löfman berättar att hon hade fått avliva flera grisar om det gick så illa. Något som blir kostsamt för grisproducenter. 

Ett annat stort problem är vildsvin som också kan plocka upp smittan. Därför måste de som har tamgrisar hålla vildsvinen borta från sina gårdar. Det eftersom de vilda djuren ofta drar sig till grisarna. 

– Smittan lever länge i djuret, i kyld mat och i fryst mat. Även i kallrökt och sådant. Vi känner därför att det är viktigt att man inte slänger livsmedelsrester, framför allt kött, i naturen och att man desinficerar mycket och noga. Vi som jobbar med grisar har gjort det hela tiden, nu för tiden gör alla det och det är jättebra. Det håller nere smittan. 

Jordbruksverket skriver på sin hemsida att man inte ska ta med varor som korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där sjukdomen finns. Man ska inte heller lämna matrester utomhus, till exempel vid en rastplats. Där kan vildsvin äta upp det och sedan föra smittan vidare. 

Det finns skyltar med information på olika rastplatser som satts upp av Trafikverket, men de är små och skulle kunna missas. 

– Skyltarna är kanske lite tråkiga. Det kunde vara tydligare. I Danmark finns det bättre informationstavlor, säger Josefina Guttman, ordförande i LRF i Lidköping till SVT. 

 

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin.

 

Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Det smittar inte till människa, men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden.

 

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa. Den finns nu i Sveriges närområde, till exempel hos vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien.

 

Källa: Jordbruksverket.