Foto: Anna Svanberg
 Foto: Anna Svanberg

Ormmannen är inte misstänkt för brott

Publicerad

GÖTEBORG. Mannen som blev biten av sin egen kobra misstänks i nuläget inte för något brott.

Förhållandena kring de giftiga husdjuren kommer dock att utredas av länsstyrelsen.

– Man får sig en tankeställare angående reglerna när något sådant här händer, säger djurskyddskontrollanten Tomas Gideflod.

Det var på lördagskvällen som en man i 40-årsåldern blev biten av en kobra i sin lägenhet på Dimvädersgatan i Biskopsgården. I lägenheten fanns mellan 30 och 40 ormar, många mycket giftiga.

Mannen vårdas fortfarande på sjukhus efter kobrabettet som kunde ha fått dödlig utgång om han inte fått vård omgående.

Göran Winqvist, gruppchef vid polisens miljöbrottsenhet, uppger att mannen i nuläget inte misstänks för något brott.

– Det är om tillsynsmyndigheten länsstyrelsen kommer fram till att det finns några brister, då kan det bli aktuellt med en anmälan, säger han.

Kobramannen är ansvarig för ormarna

Ormarna ska må bra och vara ordentligt inlåsta, menar Göran Winqvist som under måndagen varit i mannens lägenhet.

– Jag har sett till att hämta ut en katt och en fågel från lägenheten och sett till att ormarna har vatten tillsammans med en anhörig.

Inga omhändertaganden har gjorts av ormarna och det är fortfarande den kobrabitna mannen som står som ansvarig för djuren.

– Det finns gott hopp om att han tillfrisknar så att han kan ta hand om sina djur.

Utredningen hos länsstyrelsen kommer snart att sättas i gång. Där det bland annat kommer utredas om det funnits någon brist i djurskyddet.

Sedan februari i år krävs inget tillstånd för att ha ormar, vilket beslutades av kommunfullmäktige.

Mörkertal

Tomas Gideflod, djurskyddskontrollant hos länsstyrelsen, menar att man får sig en tankeställare kring den fria inställningen när en olycka som denna händer.

– Miljöförvaltningen påstår ju att det inte är så vanligt och därför tog man bort det här med tillståndsplikten, för att det inte kom in så många anmälningar

Men enligt Tomas Gideflod lär det finnas ett mörkertal i ägandeskap av giftormar.

– Om man lyssnar på branschen så vet ju de om fler än vad vi har registrerat i våra rullar om man säger så, säger Tomas Gideflod

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER