Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Orkanen Katia drar in mot Västkusten

Orkanen Katia är på väg in över Sverige. Den för med sig regn och kraftig vind men redan igår föll stora mängder regn över delar av Skåne. Foto: Martin Hansson
Den tropiska orkanen Katia når Sverige i kväll - och hon är vid liv.
Räkna med häftiga vindar och regn. SMHI har utfärdat klass 1 varningar längs västkusten.
- Det hör inte till vanligheterna att de är så levande när de kommer hit, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.
Resterna av orkanen Katia når den svenska västkusten redan i natt. Just nu befinner hon sig över Skottland. Under tisdagen kommer ovädrets lågtryckscentrum att passera upp över Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar över Göteborg och Bohuslän. På eftermiddag kan det blåsa 24 meter per sekund över områdena.

Intensivt lågtryck

- Men redan under måndag eftermiddag drar ett sammanhängande regnväder in över västkusten. Det kan blåsa uppemot 20 meter per sekund, främst längs kusten men även en bit in över land, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.
Det händer ibland att rester av tropiska orkaner når Sverige - men de brukar vanligtvis ha mattats av mer än vad Katia har gjort, enligt SMHI.
- Nu är den lite mer levande när den kommer hit och det kommer att bli ganska blåsigt. Vi kan räkna med att det kommer blåsa 8 till 14 meter per sekund över land, säger Emil Björck.
Ute till havs blir vindarna bli ännu häftigare.
Det var förra veckan som orkanen Katia började ladda upp utanför Västindien. Men i stället för att dra in över USA och Västindien satte den kurs mot Storbritannien.
- När den varit som mest intensiv har det rört sig om ihållande vindar på 45 meter per sekund, säger Emil Björck.

Håller i sig

Han tillägger:
- När den kommer hit är den inte en orkan längre. Men den ger ett intensivare och ettrigare lågtryck än vanligt. Det börjar över västkusten och under morgondagen kommer den sedan blåsa upp över landet, säger Emil Björck.
Vi kan också räkna med regn i ovädrets spår.
- Regn cirkulerar i lågtryckscentrumet så vi kan räkna med att hela Sverige får regn, ganska jämnt fördelat över hela landet, säger Emil Björck.
Under onsdagskvällen kommer ovädret ge med sig lite över land men ute till havs kommer de kraftiga vindarna att hålla i sig fram till på torsdag och eventuell in på natten mot fredagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!