Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordningsvakter får utökade befogenheter i Göteborg

Brunnsparken är en av d platser där ordningsvakterna får utökade befogenheter.Foto: NORA LOREK

Ordningsvakter får större befogenheter på fyra platser i centrala Göteborg.

– Vi har bekymmer på platserna, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till GP.

Brunnsparken, Gustaf Adolfs torg, Kanaltorget och Kronhusparken. Det är de fyra platser som blir paragraf 3-områden, där ordningsvakter nu får större befogenheter i Göteborg. Beslutet innebär att ordningsvakterna på dessa platser kommer att få mandat att avvisa eller avlägsna personer som stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. 

Polisen godtog därmed kommunens ansökan efter att tidigare ha sagt nej. Kommunen har även fått avslag i förvaltningsrätten.

– Jag tror att vi hamnade i en alldeles för restriktiv tillämpning i första beslutet. Inte för att det var absolut fel, men jag började fundera på om vi gjorde rätt, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till GP.

Många anmälda brott

Enligt GP uppgick antalet anmälda våldsbrott, narkotikabrott, skadegörelsebrott och tillgreppsbrott på platserna till 1 322.

– Vi har bekymmer på platserna och vi får inte fram tillräckligt med resurser, Även om vi prioriterar området så upplever vi att det här kan bidra till den allmänna ordningen och säkerheten, därför ändrade vi uppfattning, säger Erik Nord.

Den 1 augusti kommer ordningsvakterna att börja patrullera centrala Göteborg.