Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordnade fri bostad åt mamma – chefer får gå

Chefer ordnade fri bostad åt mamma – nu avskedas båda.
Chefens mamma fick gå förbi bostadskön hos Bostadsbolaget i Göteborg.Foto: ANDERS YLANDER
”Man har brutit mot de riktlinjer som vi har”, säger Kicki Björklund, vd för kommunala Bostadsbolaget i Göteborg.

Mamman till en av Bostadsbolagets chefer fick gå förbi den flera år långa bostadskön.

Dessutom slapp hon betala hyra.

Nu tvingas två chefer bort från det kommunala bolaget i Göteborg. 

– Man har brutit mot de riktlinjer som vi har, säger Kicki Björklund, Bostadsbolagets vd.

Det var i januari i år som det kommunala Bostadsbolaget i Göteborg fick ett anonymt tips om att en av bolagets evakueringslägenheter hade fått en ny ”hyresgäst”.

Mamman till en av bolagets chefer hade under hösten flyttat in i lägenheten. Då tipset kom hade kvinnan bott i lägenheten i tre månader utan att betala någon hyra. 

En annan chef visade sig ha hjälpt till med upplägget som i praktiken innebar att mamman fick gå förbi den flera år långa bostadskön.

Cheferna får gå

Den 14 januari arbetsbefriades båda cheferna som medgav inblandning. Bolaget förklarade att förtroendet var förbrukat.

– De kommer inte tillbaka. Det handlar om förtroende, sa Bostadsbolagets vd Kicki Björklund då GT avslöjade det hela några dagar senare.

– Det är den enes släkting som fått lägenheten och så har de hjälpt varandra, fortsatte hon.

Och nu står det klart att de båda cheferna slutligen får gå. En överenskommelse har nu gjorts med de båda.

Överenskommelsen är ännu inte formellt undertecknad, men innebär att de två cheferna sägs upp och att de fortsätter få lön under uppsägningstiden fram till sommaren – utan att behöva arbeta.

– Det är viktigt att man gör rätt, framför allt som chef. Man har brutit mot de riktlinjer som vi har, säger Kicki Björklund.

Buffert för behövande

Bostadsbolagets evakueringslägenheter är till för att vara en buffert för bolaget om hyresgäster vid renovering eller plötslig händelse skulle vara i behov av en lägenhet under viss tid. 

Att låta släktingar och andra bo i evakueringslägenheter under kortare eller längre perioder är strikt förbjudet. I samband med möten med de fackliga organisationerna har bolaget särskilt tryckt på att alla lägenheter ska hyras ut enligt den uthyrningspolicy som finns.

”Detta strider emot företagets regler och policy. Det är särskilt allvarligt när det är chefer som har en förtroendeställning inom bolaget”, går det att läsa i minnesanteckningarna från ett möte den 5 februari som GT tagit del av.

Bostadsbolaget är en av Göteborgs största allmännyttiga hyresvärdar med lägenheter runtom i staden, bland annat i Haga.Foto: HENRIK JANSSON
Bostadsbolaget har också lägenheter i exempelvis Majorna.Foto: HENRIK JANSSON

Förde fram ömmande skäl

GT har sökt de båda chefernas fackliga ombud. I samband med förhandlingarna har Unionens ombud fört fram att det kan finnas ömmande skäl för deras medlem och bad bolaget ”att omvärdera sitt beslut om avsked”.  

Anna Holwaster vid Ledarna företräder en av cheferna, men avböjer att kommentera vare sig det enskilda fallet eller principiella frågor. 

– Det ligger inte inom ramen för mitt uppdrag, säger Anna Holwaster.