Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordkrig efter ställningsras i Göteborg: ”Lite smaklöst"

Ställningen rasade på Engelbrektsgatan alldeles vid Avenyn i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Ställningen rasade på Engelbrektsgatan alldeles vid Avenyn i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Tre utredningar kring varför den stora byggnadsställningen rasade vid Avenyn är i gång.

I väntan på att de blir klara råder det ett ordkrig mellan två verkställande direktörer:

– De murare som jobbat på ställningen kan ha tummat på säkerheten, sa ställningsföretagets vd efter olyckan.

– Jag kan tycka att det är lite smaklöst. Det sätt som den andra parten hänger ut enskilda murare är direkt stötande, säger murarnas vd till Byggnadsarbetaren.

Det var i tisdags eftermiddag som en gigantisk byggnadsställning rasade ihop alldeles vid Avenyn i centrala Göteborg. Det var i samband med hårda vindar och mirakulöst nog skadades ingen person.

Ställningen var 30 meter bred och fem till sex våningar hög. Vittnen på plats talade om att det lät som en bomb när ställningen rasade.

Murarna var på rast

Dagen efter rapporterade vi att flera utredningar inletts för att ta reda på varför ställningen rasat. Dels från polis, dels från Arbetsmiljöverket, men också företaget som äger ställningen, No Problems Scaffolding, gör en utredning.

– Just nu pekar det mesta mot att någon har lossat fästanordningar, mot alla regler, sa Anders Olausson, vd på No Problems Scaffolding, till flera medier.

Han antydde att det kunde handla om murare som arbetat på ställningen med att laga fasaden på huset.


LÄS OCKSÅ: Teorin: Därför rasade jättebygget i centrum


Murarna i fråga hade tur. De var på rast precis när ställningen rasar. Murarna arbetar på byggfirman OA Tobiasson och dess vd berättar för Byggnadsarbetaren att murarna mår mycket dåligt.

– Det är klart att det sätter sina spår hos dem. Det väcker tankar om vad som skulle kunna ha hänt, säger bolagets vd Carl Antonsson till facktidningen.

Känner sig anklagade

Han berättar vidare att de indirekta anklagelserna från ställningsföretagets chef fått dem att må ännu sämre.

– De känner sig anklagade. Killarna mår inte bra av det här, att få det på sig också. Jag kan tycka att det är lite smaklöst. Det sätt som den andra parten (No Problems) hänger ut enskilda murare är direkt stötande, säger Antonsson vidare.

Han berättar också att bolaget och murarna hjälper till efter bästa förmåga i utredningen för att få fram sanningen om varför ställningen rasade. Under fredagen hörde polis murarna som arbetade på ställningen. De ska vara mycket måna om att ställningarna sitter enligt konstens alla regler, enligt vd:n.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android