Ord står mot ord om pr-byråns inblandning

Fastighetskontorets vd Christina Johnsson hävdar att man inte följt pr-byråns råd inför "Uppdrag granskning" om Mipim-mässan i Cannes.

Men programmets reporter Sophia Djiobaridis känner igen sig i hur bolagens chefer försökte förhala arbetet.

– Jag har arbetat med att granska kommuner under många år, men det vi mötte i Göteborg har jag aldrig varit med om tidigare, säger Sophia Djiobaridis till Göteborgs-Posten. .

Göteborgs-Posten avslöjar i dag hur Fastighetskontoret tagit emot råd från PR-byrån JKL inför SVT:s "Uppdrag gransknings" granskning av kommunföreträdarnas omkostnader under Mipim-mässan i Cannes.

Den mejlväxling mellan Johnsson och JKL som GP gått igenom visar att råden går ut på att göra den granskande journalistens arbete svårt.

Råden som gavs innan intervjuerna strider emot Göteborgs öppenhetspolicy. 

Men när GP visar JKL:s råd för Sophia Djiobaridis, reportern bakom avslöjandet, känner hon igen sig i hur hon bemöttes av chefer för de granskade bolagen.

Djiobaridis vittnar om hur de intervjuer de kommit överens om avbokades strax innan via sms eller mejl. De fick också vänta till sena kvällen på att få svar på sina förfrågningar - om de ens fick något svar.

– Fastighetskontorets direktör bokade vi in tidigt. Sedan avbokade hon kort inpå den överenskomna tiden och efter det försökte vi få till en ny intervju i flera veckor. Till slut fick vi en halvtimme en sen fredag eftermiddag, säger Djiobaridis till GP.

I mejlkonversationen som GP tagit del av skriver JKL:s pr-konsult tydliga råd till Johnsson. Hon har själv inlett med att skicka ett svarsförslag på en av "Uppdrag gransknings" frågor. Till svar får hon att inte ge hela sanningen med en gång.

"Ge dem inte allt på en gång - då tror de att de är något på spåren och genom att ta det i två steg så slipper ni frågor om alla projekt", skriver JKL, enligt GP.

I ett dokument som JKL skapat för Fastighetsbyrån skriver man enligt GP: "Utveckla korrespondens med UG, fördröj och möjligen hitta en tid för intervju under v. 40".

Christina Johnsson hävdar själv att man inte har följt råden uppger att hon inte tror att Fastighetskontorets agerande kan uppfattas som ett försök att fördröja.

– Det kan jag inte tänka mig. Hon har fått ut alla handlingar och jag har svarat henne och varit med på intervju. Ett intervjutillfälle fick jag ställa in för att jag blev sjuk, säger Christina Johnsson till GP.