Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Operationssalar på Sahlgrenska framkallar mystisk sjukdom

Personalen blir mystiskt sjuk på Sahlgrenska sjukhuset.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Flera i personalen på Sahlgrenska sjukhuset har drabbats bland annat av astma och lunginflammation, efter att ha arbetat i vissa av sjukhusets operationssalar.

Trots att flera utredningar har gjorts, har man ännu inte lyckats hitta anledningen bakom fenomenet och nu tvingas salarna stänga ned.

– Det finns ingen tydlig orsak i nuläget, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör, till GP. 

De första problemen upptäcktes för tio år sedan. Då misstänkte man att byggnaden som operationssalarna ligger i gjorde personalen sjuk.

Man bestämde sig därför för att lägga om golven, något som verkade fungera – åtminstone för en tid.

Förra sommaren började nämligen personalen att bli sjuk igen.

Personal har drabbats av bland annat astma, lunginflammation och andningssvårigheter, när de arbetat i den 30 år gamla byggnaden.

30 av de runt 90 personer som jobbar på platsen rapporterat om sjukdom under en dryg ettårsperiod.

Flera utredningar har gjorts, men man har ännu inte lyckats hitta anledningen till varför personalen blir sjuk.

– Det som är olyckligt denna gång är att så här långt har man inte lyckats påvisa någonting. Det finns ingen tydlig orsak i nuläget, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör till GP.

Måste hitta nya lokaler

Problem finns i sex salar, där man genomför runt 1 800 operationer per år.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att man hösten 2020 måste flytta verksamheten någon annanstans, något som Dagens Medicin var först att rapportera om.

Sahlgrenska har nu inlett arbetet med att hitta alternativa lokaler, så att de hjärt- och lungoperationer som bedrivits på platsen kan fortsätta att utföras.

Fortsätter man bedriva verksamhet i salarna riskerar man vite om 5 miljoner kronor.

Göran Matejka berättar för GP att patienter inte behöver känna någon oro, trots att verksamheten på platsen kommer att fortsätta bedrivas tills dess att nya lokaler hittats.

– Det är inte alla i personalen som drabbas och det krävs en viss exponeringstid. Patienter vistas här bara några timmar i typfallet. Hade det varit minsta misstanke om att de påverkas hade vi varit i en helt annan situation, säger han till tidningen.