En skåpbil har hamnat på taket. Foto: LINUS OLSSON / LINUS OLSSON - PHOTOLSSONEn skåpbil har hamnat på taket. Foto: LINUS OLSSON / LINUS OLSSON - PHOTOLSSON
En skåpbil har hamnat på taket. Foto: LINUS OLSSON / LINUS OLSSON - PHOTOLSSON
Klass 1-varningar i flera distrikt. Foto: SMHI SkärmdumpKlass 1-varningar i flera distrikt. Foto: SMHI Skärmdump
Klass 1-varningar i flera distrikt. Foto: SMHI Skärmdump

Flera olyckor i ovädret – bil körde ner i bäck

Publicerad

Flera olyckor har inträffat under måndagen. Enligt Trafikverket är det snöigt och moddigt på flera håll och det kan vara fläckvis halt. 

– Lugna ner er lite, vädjar bärgaren Ingvar Wiik. 

Snöfallet kommer fortsätta under dagen och SMHI har utfärdat klass 1-varningar på flera håll i landet. 

– Det kan komma en decimeter, lokalt kanske upp mot 15 centimeter, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Flera olyckor inträffade under måndagsmorgonen i Västsverige. Bland annat voltade en skåpbil av vägen i Kungälv under morgonen och en lastbil och en personbil kolliderade på E6 i Mölndal.

Enligt Josefine Gröndahl på Trafikverket pressjour har man inte fått in någon rapport om att det ska vara halt på platserna.

– Däremot snöar det lite och kan vara moddigt. Så det kan vara fläckvis halt, plus att det är mycket trafik, säger Josefine Gröndahl.

Och även under eftermiddagen har olyckorna fortsatt. I Borås fick en bil sladd och åkte ner i en mindre bäck. Personerna kunde själva ta sig ut ur bilen.

– Det var en bil som fick sladd och åkte ner i en liten bäck. Det var inga personskador, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Upp mot 15 centimeter

Snö och blötsnö kommer att fortsätta att falla i stora delar av landet under måndagen.

– Det är så gott som hela landet som kommer att beröras av det här lågtrycket. Snöfallet har spridit sig ganska långt upp i landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Enligt honom kan det komma upp mot 15 centimeter snö under dagen på flera håll i landet. 

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Västernorrlands län, Gävleborgs läns kustland, Västra Götalands län och Hallands län.

Snön räknas falla som blötsnö på flera håll i Götaland, men Jönköpings län kommer att få den mesta nederbörden i snö.

– I de östra delarna av Västra Götaland får det mesta som snö, säger Lasse Rydkvist.

Mer regn och snö väntas

Temperaturen kommer ligga på några plusgrader under dagen.

– Det är i samband med det som det blir ganska blött när man kommer nära kusterna.

Under tisdagen och onsdagen ser det ut att bli växlande molnighet.

– Snöfallet kommer ligga kvar i mellersta Norrland under tisdagen. 

Temperaturen ligger kvar på plussidan på flera håll. Under torsdagen drar ett nytt lågtryck in.

– Det blir nog en blandning av regn och snöfall i Götaland. I övriga landet ser det ut som att det blir mer snöfall, säger Lasse Rydqvist.

Bärgaren varnar för farlig snö

Bärgaren Ingvar Wiik har redan varit ute på flera avåkningar under morgonen, och är på väg till ytterligare en i Lysekil när GT når honom.

– Man nonchalerar den här snön bara för att det inte är kallt ute. Man tror att den ska tina bort och inte är någon farlig snö. Men den blir jättehal när den får lägga sig, säger han.

Bärgaren Ingvar Wiik varnar bilister.Foto: Robert Betzehag

Han menar att vägbanorna är så kalla att det fryser, även om det är plusgrader i luften. Även snömodden kan vara förrädisk mot en bilist som har bråttom.

– Högerfilen på motorvägen blir rätt så bra uppkörd men i omkörningsfilen blir det snö kvar. När de gör omkörningar då så åker de i vajerräcket och kanar av vägen. Det har hänt flera gånger under morgonen.

Han vill uppmana bilisterna ute på vägarna till försiktighet och att ta det lugnt. 

– Det är bättre att komma fram. Ta några minuter extra. Lugna ner er lite och tänk på att det är halt ute, även om det inte ser så ut, säger Ingvar Wiik.

Två lastbilar i krock

Vid 11.23 larmades polisen om en olycka i Bollebygd på länsväg 1627.

– Det är två stycken lastbilar som har kolliderat och blockerar hela vägen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst.

Lastbilarna låg i varsitt dike. Skadeläget är oklart, men båda förarna tog sig ur bilen.

Två lastbilar kolliderade i Bollebygd.Foto: Joakim Eriksson

– Möjligtvis att en person kommer att föras till sjukhus för kontroll, men det verkar vara lugnt på platsen, säger Niklas Ignell, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Enligt honom var det totalstopp på vägen. 

– Det är totalstopp, de har knutit sig med släpen. Det har varit väldigt halt på platsen, säger Niklas Ignell.

Enligt polisen kommer vägen att vara avstängd hela dagen. En av förarna fördes till sjukhus med okända skador.

Vid 09.45 på måndagen inträffade en olycka på riksväg 44 i Uddevalla. Enligt räddningstjänsten var det en bil som fått sladd och kört in i vajerräcket. 

En bil kraschade in i vajerräcket i Uddevalla.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Vägen fick stängas en stund efter olyckan, innan räddningstjänsten kunde lämna platsen. Ingen ska ha skadats vid olyckan.

Klockan 07.10 larmades polisen om en trafikolycka på E6 i Mölndal.

– Det är en lastbil som har kört in i en personbil, det är allt jag vet just nu, säger Thomas Fuxborg.

Räddningstjänsten fick stänga av olycksplatsen, men kunde lämna olycksplatsen  utan några andra åtgärder. Enligt SOS Alarm ska ingen ha behövt föras till sjukhus med ambulans.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Strax efter det körde en skåpbil av vägen och hamnat på taket på E6 i Kungälv.

– Ambulans och räddningstjänst på plats. De håller på att försöka få ut en person ur bilen nu, säger Thomas Fuxborg.

En person fick föras med ambulans till sjukhus. Skadeläget är oklart. 

Frontalkrockade

Även i Kungälv har två bilar kolliderat på länsväg 168 strax innan klockan 07.

– Två bilar ska ha kolliderat och någon ska vara knäskadad, säger Thomas Fuxborg.

Enligt polisen ska bilarna ha frontalkrockat. En kvinna i den ena bilen skadade sitt knä. En man i den andra bilen klagade på nacksmärtor. Båda två fördes till sjukhus med ambulans.

I Skaraborg har en bilist kört av vägen och voltat. Personen ska ha tagit sig ur bilen själv och ha varit talbar.

Polisen varnar för halka

Vid 07-tiden inträffade även en olycka i Vaggeryd. Enligt polisen ska en bil ha kört av vägen och bilen blivit liggande på sidan. Föraren ska ha lyckats ta sig ur bilen. 

Enligt polisen var det mycket halt på vägen.

Föraren har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER