Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olyckskaos i Västsverige – en man har avlidit

Utanför Munkedal inträffade en olycka där en bil voltade, men ingen uppges ha skadats. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo
Vid 14.20 tiden voltade en bil av vägen i Marks kommun. Den började sedan brinna. Foto: Joakim Eriksson, Agena Foto
En personbil och en lokalbuss har varit inblandade i en olycka. Foto: CHRISTIAN SVENSSON

En bilfärd slutade i diket i Varbergstrakten under tisdagen.

Två personer fördes till sjukhus – och föraren, en man i 20-årsåldern, avled senare på sjukhus.

– Anhöriga är underrättade, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.

Det är bara en av många trafikolyckor som inträffat under dagen – och på tisdagskvällen var det tre lastbilar som kolliderade på E4 norr om Vaggeryd.

Det har skett flera olyckor i Västsverige under tisdagen. Inom tio minuter inträffade fyra olyckor på E6 strax före lunchtid – och i Bohuslän åker polisen "från den ena olyckan till den andra". De sker efter att SMHI gått ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka i i Västra Götaland och i Halland från tisdag middag och eftermiddag. Även Trafikverket varnar för halkan i Västsverige.

På tisdagskvällen rapporterades en lastbilsolycka på E4 strax norr om Vaggeryd. Enligt polisen i Jönköping ska en lastbil ha hamnat över vägbanan och polisen meddelar att det är väldigt halt på platsen.

– Vi vet inte riktigt varför lastbilen står som den gör, men det är halt på platsen, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen i Jönköping.

Kort efter att lastbilen hamnat över vägbanan kom det två nya ekipage som körde in i lastbilen – och rev ner ett fyrtiotal stolpar på vägen.

– Vad jag förstår har lastbilarna kilat in i varandra. Det verkar alltså som att de har försökt att stanna men inte lyckats och då kanat in i varandra. Jag har ingen rapport om personskador och jag tror att de ska kunna köra vidare så fort bärgaren kunnat lossa lastbilarna från varandra säger Nilseryd.

Vid niotiden var bärgare på plats på E4 och trafiken leds om vid sidan av olycksplatsen.

– Bärgningsarbetet är påbörjat och förhoppningsvis kommer vi inte behöva stänga av hela vägen, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen.

Strax därefter skedde en singelolycka i Alingsåstrakten.

–  En bil har kört av vägen och voltat, troligen för att det är blixthalka på platsen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.

Minst en kvinna ska ha färdats i bilen och kunde ta sig ut ur bilen för egen maskin, enligt polisen.

– Det verkar inte som att det är några personskador, säger Gustafsson.

Bilen hamnade i ett vattenskyddsområde och kommer behöver bärgas från platsen.

Fyra olyckor på tio minuter

De kyliga temperaturerna har ställt till med problem i trafiken under hela tisdagen. Strax före halv tolv i förmiddags hade tre singelolyckor inträffat på E6 i Strömstad. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades 11.24.

En kort stund senare inträffade en ny olycka på E6 i höjd med Tanum. Här var flera bilar inblandade. Ingen person skadades.

– Tyvärr anpassar inte bilförarna hastigheten efter väglaget. De överraskas av ishalkan. Det gäller även att hålla avstånden, säger Tommy Nyman, som också berättar om en olycka som inträffade utanför Munkedal vid 12-tiden. 

En personbil voltade i halkan, men ingen person uppges ha kommit till skada. Precis i närheten inträffade ytterligare en singelolycka vid ungefär samma tidpunkt.

– Vi åker från den ena olyckan till den andra. Det är svinhalt en bit upp i Bohuslän, säger Tommy Nyman.

Enligt Aftonbladet ska ett barn ha förts till sjukhus med okända skador. Ett annat barn ska ha förts till sjukhus för kontroll.

– Ett annat barn följde med till sjukhuset för kontroll, säger Tommy Nyman polisens presstalesman i region Väst, till tidningen.

Man dog i olycka

Tidigare under tisdagen ska totalt sex bilar varit inblandade i de tre olyckorna på E6.

–  Det var glashalt på vägområdet. Vi kunde knappt stå när vi gick ur bilarna, säger Ulrik Olsson, insatsledare vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Vid 13.40-tiden fick polisen larm om en vinglig färd i Varbergstrakten. Polisen ska då ha försökt stoppa bilen som sedan körde i diket.

Två personer var i bilen, varav den ena var medvetslös efter kraschen.

Båda personerna fördes till sjukhus – och föraren, en man i 20-årsåldern, avled senare på sjukhus.

–  Anhöriga är underrättade, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.

Den andra personen ska inte ha skadats allvarligt.

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik i samband med händelsen.

Voltade och fattade eld

Vid 14.20 tiden voltade en bil av vägen i Marks kommun. Den började sedan brinna.

–  Bilen släcktes av en lastbilschaufför. Alla personerna var ute ur bilen så det var ingen större fara så, säger  Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningsförbund och fortsätter:

–  Det var fyra personer i bilen. Två vuxna, två barn. Men det verkar vara lättare skador.

 – En eller flera personer fördes till vårdcentralen för kontroll. Inga allvarliga skador, säger Stefan Gustafsson.

Vid 14.45-tiden var vägen där olyckan inträffade helt avstängd och beräknade vara så i en kvart framåt.

Buss och bil i krock

Vid fyratiden på eftermiddagen var en buss och en personbil inblandade i en trafikolycka i Skara.

Det är oklart vad som orsakade olyckan. Initialt fanns det inga uppgifter om personskador i samband med olyckan.
– Ingen på bussen har skadats enligt uppgifter från platsen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst. 

Det skulle dock visa sig att föraren av personbilen behövdes föras till sjukhus – skadeläget är okänt.

Regn och snö i landet

Vädret har ställt till det på vägarna i flera delar av Sverige med ömsom regn ömsom snöfall. Vid halv tretiden på eftermiddagen skedde en krock mellan två bilar söder om Vansbro i Dalarna.

– Det ska ha varit en sidokrock, säger Stefan Dangert, polisens presstalesman i region Bergslagen. 

Fyra personer fick föras till sjukhus efter olyckan. Enligt initiala uppgifter med lindriga skador.

Patrullen skriver en anmälan om trafikolycka.

–  Det är ymnigt snöfall i hela regionen. Så det har varit en del trafikolyckor, säger Dangert, som dock inte kan fastslå att olyckan inträffade på grund av väglaget.

Fortsatt halt i hela Västsverige

Under tisdagskvällen rapporterade räddningstjänsten i Väst att ytterligare olyckor inträffat. I Skövdetrakten ska två bilar ha varit inblandade i en olycka strax innan klockan sju – och enligt räddningstjänsten fick två personer föras till sjukhus.

– Enligt uppgifter från platsen ska den ena bilen ha väjt för ett rådjur varpå den andra körde in i den främre bilen. När vi kom till platsen var alla ur bilarna och två personer togs med till sjukhus för kontroll, säger Peter Brandells på räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

I Mariestad körde en personbil av vägen vid halv åttatiden. Ingen ska dock ha skadats i olyckan.

– Det har inte varit så halt i vårt område idag men nu på kvällen är vi nere mot nollgradigt. Och vad jag förstå var det väldigt halt på platsen. Bilen hamnade i diket men inga personskador rapporterades, säger Peter Brandells.

Störningar i tågtrafiken

Även störningar i tågtrafiken har uppstått under tisdagsmorgonen.Tågtrafiken till och från Göteborgs central är försenad efter att ett tåg på tisdagsmorgonen kört emot stoppsignalen och skadat växlarna.

– Tåget har sedan blockerat spåret, men det har nu bogserats borg och alla tåg körs, men med större eller mindre förseningar, säger Lennart Helsing, kommunikatör vid Trafikverket.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!