En lastbil körde in i mitträcket utanför Borås. Minst 50 meter av mitträcket är totalförstört. Foto: Joakim ErikssonEn lastbil körde in i mitträcket utanför Borås. Minst 50 meter av mitträcket är totalförstört. Foto: Joakim Eriksson
En lastbil körde in i mitträcket utanför Borås. Minst 50 meter av mitträcket är totalförstört.  Foto: Joakim Eriksson
Kraftiga regn, intensiva snöfall och hård blåst kommer från väst med varningar om stora problem. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSENKraftiga regn, intensiva snöfall och hård blåst kommer från väst med varningar om stora problem. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
Kraftiga regn, intensiva snöfall och hård blåst kommer från väst med varningar om stora problem. Foto: MARTIN VON KROGH/EXPRESSEN
Stora delar av Värmland, inre delarna av Västra Götaland, höglandet samt centrala Skåne och ostkusten drabbas sannolikt under dagen av kraftiga snöfall med mycket blöt och tung snö. Foto: ExpressenStora delar av Värmland, inre delarna av Västra Götaland, höglandet samt centrala Skåne och ostkusten drabbas sannolikt under dagen av kraftiga snöfall med mycket blöt och tung snö. Foto: Expressen
Stora delar av Värmland, inre delarna av Västra Götaland, höglandet samt centrala Skåne och ostkusten drabbas sannolikt under dagen av kraftiga snöfall med mycket blöt och tung snö. Foto: Expressen
Dalsjöskolan i Borås fick stänga vid lunchtid under onsdagen på grund av snöovädret. Foto: PrivatDalsjöskolan i Borås fick stänga vid lunchtid under onsdagen på grund av snöovädret. Foto: Privat
Dalsjöskolan i Borås fick stänga vid lunchtid under onsdagen på grund av snöovädret. Foto: Privat
En mindre skåpbil har kört av vägen och vält på riksväg 61 vid Hyndboholm. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.seEn mindre skåpbil har kört av vägen och vält på riksväg 61 vid Hyndboholm. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
En mindre skåpbil har kört av vägen och vält på riksväg 61 vid Hyndboholm.  Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
På riksväg 40 vid Ulricehamn hade lastbilarna svårt att ta sig fram. Foto: David SkarlandPå riksväg 40 vid Ulricehamn hade lastbilarna svårt att ta sig fram. Foto: David Skarland
På riksväg 40 vid Ulricehamn hade lastbilarna svårt att ta sig fram.  Foto: David Skarland

Olyckskaos i
ovädrets spår

Publicerad

Ovädret har dragit in över Västsverige. 

En lastbil körde under eftermiddagen in i mitträcket utanför Borås. Minst 50 meter av mitträcket är nedkört. 

Kraftiga regn, intensiva snöfall och hård blåst kommer från väst med varningar om stora problem.

– I en kombination med kraftig vind kommer det att bli väldigt spårigt på vägarna, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

En lastbil ska strax innan klockan 3 på eftermiddagen kört in i mitträcket utanför Borås. 

Totalt ska 50 meter av mitträcket vara helt förstört. 

– Bärgare är på väg till platsen. Det är inga personskador. Vi vet inte vad det är som har hänt mer än att den har åkt in i mitträcket, säger Tommy Nyman på polisen. 

På väg 40 utanför Borås ska det vara långa köer och flera bilister stod still i snökaoset. Vid klockan fyra på eftermiddagen uppger en bilist att han stått still i flera timmar. 

–  Det har varit totalstopp på vägen i två timmar. Jag kommer ingenstans, säger en person som sitter fast i köerna. 

Tidigare under dagen körde en mindre skåpbil av vägen och välte på riksväg 61 vid Hyndboholm. Ingen av de tre personer som befann sig i skåpbilen ska ha fått några större personskador. 

– Det har gått bra men det var halt på platsen, säger Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl vid polisen i Värmland. 

Snökaos stängde skola

Dalsjöskolan i Borås fick stänga vid lunchtid under onsdagen. Syftet från skolans sida var att få hem eleverna innan snöovädret blir värre, vilket bland annat P4 Sjuhärad skrivit om.

Vid lunchtid avbröts undervisningen på Dalsjöskolan i Borås och barnen skickades hem med buss. 

Dalsjöskolan i Borås fick stänga på grund av snöovädret.Foto: Privat

Beslutet togs efter att bussbolaget som sköter skolskjutsarna uttryckt oro om att man inte skulle kunna köra hem barnen om man väntade längre.

– Skolbussföretaget kunde inte garantera att det är framkomligt vid ordinarie tid så för elevernas säkerhet tog vi ett gemensamt beslut mellan skolan och bussföretaget att skicka hem dem tidigare. Vi vill att de ska komma hem tryggt och säkert från skolan, säger Susanne Mandrén, vikarierade biträdande rektor på Dalsjöskolan. 

Bussbolaget har också ställt in andra turer under dagen. Av skolans elever åker ungefär hälften skolskjuts med bussbolaget. Dalsjöskolan har haft beredskap att ta hand om de elever som inte kunnat ta sig hem, men det har inte behövts och alla elever har kunnat lämna skolan.

– Alla har kommit hem och vi har sett till så att alla elever fått okej hemifrån, säger Susanne Mandrén och fortsätter: 

– Vi räknar med att snöröjningen ska klara av det här så att eleverna ska kunna komma hit i morgon som vanligt. Förhoppningsvis slutar det snöa snart, säger Susanne Mandrén.

Lösa föremål flyger runt

Redan tidigt under onsdagsmorgonen har en kraftig blåst börjat dra in över Västsverige. Ett träd blåste omkull under morgonen och har resulterat i att tågsträckan mellan Stenungsund och Uddevalla stängts av. 

Enligt SVT Nyheter flyger lösa föremål omkring i Falkenberg. Det ska röra sig om plåt och isolering. 

Sjöfartsverkets tjänst Viva, som mäter vindstyrkor i realtid, mätte runt klockan tolv upp till 20,4 m/s i medelvind och 24,5 m/s i byvind i Falkenberg.  Det innebär att det blåser med stormstyrka i vindbyarna i Falkenberg. 

Totalstopp efter lastbilshaveri

I Ulricehamn har man stora problem med lastbilar som har svårt att ta sig upp för backar. Det är bland annat stopp på riksväg 40 då en lastbil fastnat i en backe. 

–  Det är fullt med lastbilar så långt patrullen kan se på platsen. Det är totalstopp i höger körfält mot Jönköping, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst, och fortsätter: 

– Lastbilar har svårt att ta sig upp för backarna på grund av det hårda vädret och snö. Det ställer till bekymmer och gör det svårt för dem att ta sig vidare.

Ytterligare två lastbilar har havererat i Kinnekulle på länsväg 2714 och i Falköping på riksväg 47, i båda fallen på grund av ovädret. 

I Kinnekulle har lastbilen kört ner i diket och släpet ligger över vägen. Det är helt stopp i trafiken och vägen är avstängd och kommer att vara det fram till klockan 16, enligt räddningstjänsten.

– Det är totalstopp. Man får ta andra alternativa vägar om man behöver åka där, säger Tommy Emriksson, inre befäl på Samhällsskydd mellersta Skaraborg.

I Falköping har lastbilen vikt sig över vägbanan. Båda lastbilarna kommer att behöva bärgas från olycksplatserna. Man har släppt på trafiken på platsen efter ett kortare stopp. Enligt Tommy Emriksson är det vädret som ställt till det i trafiken.

– Vi har ungefär en decimeter snö och blåst. Det är ett riktigt uselt väglag. Vi har också haft singelolyckor, varav en utanför Flogby på länsväg 181.

Det ska inte ha uppstått några allvarliga skador i någon av lastbilsolyckorna.

Stormstyrka i vindbyarna

På SMHI varnar man stort för ovädret. Västra Götaland ligger under en klass 2-varning för upp emot 15 centimeter blöt snö, blandad med kraftiga vindar. Över Skåne gäller en klass 1-varning för snöfall och hård vind. Även Kalmar, Blekinge och Småland riskerar stora mängder snöfall.

– Det blir snökaos i de inre delarna av landet som det ser ut. Nederbörden kommer in redan under natten som spritt regn. Det blir mycket regn i kustbandet men exakt var det kommer att börja snöa är oklart, säger Johan Groth, meteorolog vid norska väderinstitutet Storm.

– Temperaturen sjunker desto längre in i landet man kommer och då övergår nederbörden till snö.

Under tisdagseftermiddagen utökade även SMHI sina varningar till att omfatta Södermanlands och Stockholms län, samt Örebro län. Här handlar det om mycket hårda vindbyar, upp till 21 meter per sekund. I kombination med snöfall kan man räkna med att det blir problem i den täta Stockholmstrafiken under eftermiddagen.

I norra Svealand och Norrland är inga varningar utfärdade över land, däremot är finns en klass 1-varning för kuling och högt vattenstånd längs hela Norrlandskusten.

"Jättekraftigt vindband"

Fronten som under natten till onsdagen tar över Sveriges väder kommer in från väst med fart.

– Det ligger ett djupt lågtryck mellan Skottland och Island. Det kommer att snurra vidare mot Färöarna, upp till Bergen och sedan fördjupas längre norrut innan det når oss, säger Johan Groth på tisdagen.

Han fortsätter:

– Det är ett jättekraftigt vindband som just nu ligger mellan Island och Skottland. När det når oss så handlar det om riktigt kraftiga vindar. De når kanske inte upp i stormstyrka, men ganska nära.

Tågtrafiken påverkas 

I Västra Götaland har flera tågsträckor ställts in under onsdagen. Det var under tisdagen som Trafikverket bestämde att sträckorna skulle vara stängda under det värsta ovädret. 
Förutom de planerade stängda sträckorna har också tågtrafiken mellan Stenungsund och Uddevalla stängts av på grund av ett som träd blåst ner.  

– Man är på plats och håller på att laga den kontaktledning som gick sönder i samband med att trädet föll. Det blåser och regnar ju på platsen så det är inte heller så lätt att arbeta där, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket ska arbetet vara klart runt klockan tolv på onsdagsmorgonen.  

En nedriven kontaktledning har även orsakat stopp i trafiken mellan Göteborg och Uddevalla, där det för tillfället är stopp i båda riktingarna. Trafiken beräknas kunna gå enligt tidtabell under middagstid.

Räkna med snömodd

Stora delar av Värmland, inre delarna av Västra Götaland, höglandet samt centrala Skåne och ostkusten drabbas sannolikt under dagen av kraftiga snöfall med mycket blöt och tung snö.

Trafiken kan under dagen komma att bli ett väldigt orosmoment.

–  Det kommer nog bli besvärligt dels på grund av vinden, och senare under förmiddagen med väldigt intensiv nederbörd. Det kan nog bli en och en halv decimeter snö på vissa håll. Det blir alltså slirigt och moddigt i hela Västsverige, säger Johan Groth.  

Under förmiddagen och tidig eftermiddag kommer det komma en hel del snö, för att sedan mattas av senare under eftermiddagen och övergå i regn. 

– Trots att det kommer regn kommer det hinna falla så pass mycket snö att det blir problem att få bort. Det kommer att ställa till det med både slir och trassel på vägarna, uppger Johan Groth.

Allra störst snöfall ser Värmland ut att få. Där räknar Johan Groth med närmare 15 centimeter snö. 

Vintern kommer tillbaka

Att klass 2-varningen gäller längre söderut beror på mixen av nederbörd och vind. Den blöta snön innebär en större fara för allmänheten.

– Närmast kusten kan det bli så att det bara blir regn som piskar, men det här kan övergå fort. Snö kommer definitivt komma i de centrala delarna där kommer det bli intensivt. 10-15 centimeter, kanske även 20 på sina ställen.

– I Skåne börjar det som regn men kyls ner och blir snö i de inre delarna, menar Groth.

Temperaturerna kommer i de flesta av områdena som omfattas av varningarna ligga kring nollan, sannolikt på några plusgrader. Värmland kan vänta minusgrader.

Sedan kommer vintern tillbaka.

– Den snö som faller nu kommer att vara blöt och svår att jobba med. Senare blir det ett återtåg för vintern, om någon helg eller så.  Då kommer man att kunna skjuta snö ur kanoner igen men den här snön kan man inte se som ett tillskott för att åka skidor på, direkt.

Polisen uppmanar till försiktighet

Enligt polisen är det just nu fler olyckor än vanligt. Kring Ulricehamn har lastbilar bekymmer med att komma upp för backarna på grund av snö och hårda vindar. Polisen uppmanar till försiktighet i trafiken.

– Man måste inse att saker att saker tar längre tid om man ska ge sig ut på vägarna. Man ska vara ute i god tid och vara försiktig. Det blir alltid besvärligt vägläge när det är hård vind och dessutom snö eller snöblandat regn, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i Region Väst, och fortsätter:

– Med sådant här väder blir det längre stoppsträckor och sämre sikt. Därför är det viktigt att man har rätt utrustning på bilen med bra däck och torkblad, som gör att sikten inte blir så begränsad.  

Sträckor där tågtrafiken ställs in

Uddevalla – Strömstad (Norra Bohusbanan), från onsdag morgon 08:00 till onsdag kväll 

Varberg – Borås (Viskadalsbanan), från onsdag morgon 10:00 till onsdag kväll 

Jönköping – Halmstad, från onsdag morgon 00.00 till torsdag lunchtid Nässjö – Vaggeryd, från onsdag morgon 00.00 till torsdag lunchtid 

Här varnar SMHI

Skåne län, varning klass 1: Mycket hårda vindar och snöfall, 5-10 centimeter

Hallands län, varning klass 2: Snöfall, 10-15 centimeter blötsnö, som kan ge kraftig drivbildning i kombination med hårda vindar.

Kronobergs län, västra delen, varning klass 2: Snöfall, 10-15 centimeter blötsnö, som kan ge kraftig drivbildning i kombination med hårda vindbyar.

Kronobergs län, östra delen, varning klass 1: snöfall, 5-10 centimeter blötsnö, i kombination med hårda vindbyar.

Blekinge län, varning klass 1: Snöfall, 5-10 centimeter, och mycket hårda vindbyar (21 meter per sekund eller mer).

Kalmar län utom Öland, varning klass 1: Snöfall, 5-10 centimeter blötsnö, i kombination med hårda vindbyar.

Jönköpings län, östra delen, varning klass 1: Snöfall, 5-10 centimeter blötsnö, i kombination med hårda vindbyar.

Jönköpings län, västra delen, varning klass 2: Snöfall, 10-15 centimeter blötsnö, som kan ge kraftig drivbildning i kombination med hårda vindar.

Västra Götalands län, Sjuhäradsbygden och Göta älv, varning klass 2: Snöfall, 10-15 centimeter blötsnö, som kan ge kraftig drivbildning i kombination med hårda vindar.

Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg, varning klass 1: Mycket hårda vindbyar (cirka 21 meter per sekund).

Värmlands län, varning klass 1: Snöfall 5-10 centimeter i kombination med hårda vindbyar.

Örebro län, varning klass 1: nöfall 5-10 centimeter i kombination med hårda vindbyar.

Södermanlands län, varning klass 1: Mycket hårda vindbyar.

Stockholms län, varning klass 1; Mycket hårda vindbyar i kombination med snöfall.

 

Till havs:

Varning klass 1 för kuling i samtliga svenska farvatten, inklusive Vänern.

Varning klass 1 för högt vattenstånd, från Bottenviken till Ålands hav, samt Kattegatt och Skagerrak.

Varning klass 1 för nedisning i norra, mellersta och södra Östersjön.

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund
Sanna Wikström
Sanna Wikström
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER