Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stall blåste omkull – stort antal hästar sprang lösa

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Flera olyckor har inträffat i ovädrets spår.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar i Halland, och vädret har ställt till med problem på flera håll i regionen.

Bland annat är ett stort antal hästar lösa nära en väg efter att en stallbyggnad skadats i Vessigebro.

– Det är ett stall som har blåst omkull. Vi jobbar febrilt med att få in hästarna i hagen igen, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten i Falkenberg.

Till följd av det ostadiga vädret har larmen duggat tätt i Halland på torsdagen. Det senaste kom från en gård i Vessigebro vid 17-tiden.

En stallbyggnad hade då skadats och ett stort antal av gårdens 140 hästar är lösa.

– Det är ett stall som har blåst omkull. Vi jobbar febrilt med att få in hästarna i hagen igen, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten i Falkenberg.

”Ett jävla busväder”

Väg 154 passerar inte långt från platsen, och räddningstjänsten utesluter inte att den kan komma att stängas av.

– Det ligger med i planen om hästarna drar sig åt det hållet, säger Wallin.

En deltidsstyrka från räddningstjänsten i Vessigebro är på plats för att fånga in de lösa djuren och förstärkning är på väg från Falkenberg.

Övrig personal har fullt upp på andra håll i området.

– Det är hinder på väg, vattenplaningar och takplåt som har blåst bort. Det är ett jävla busväder. Toppen ska nås vid 19-tiden, då kan det blåsa upp mot 30 meter per sekund, säger Johan Wallin.

Klass 1-varning utfärdad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar i Halland, men även i Västra Götaland är det blåsigt och från 16.30-tiden har det kommit in flera larm om nedfallna träd i regionen.

Det handlar om vägarna 1732 i Ulricehamn, väg 549 i Härryda, väg 1848 i Herrljunga, väg 1761 i Borås, väg 1681 i Svenljunga och väg 892 i Kungälv. Samtliga orsakar stor trafikpåverkan, enligt information på Trafikverkets hemsida.

Under eftermiddagen har vädret lett till strömavbrott på flera håll i Västsverige. I Kungsbacka är för närvarande 1 325 hushåll utan ström och på Tjörn saknar omkring 350 kunder el.

Texten uppdateras

SE OCKSÅ: Vad är väder och vad är klimat? Vi reder ut skillnaden