Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ölstriden i Göteborg över – kommunen backar nu

Darryl de Necker (Beerbliotek), Emmali Jansson (MP), Erik Höglund (Beerium Kraftölsbryggeri AB) och Peter Iwers (Odd Island Brewing) vid ett möte.
Foto: MADISON SIMPSON / PRESSBILD
Darryl de Necker (Beerbliotek), Emmali Jansson (MP), Erik Höglund (Beerium Kraftölsbryggeri AB) och Peter Iwers (Odd Island Brewing) vid ett möte.
Foto: MADISON SIMPSON / PRESSBILD
Darryl de Necker, bryggare och ägare till Beerbliotek.
Foto: BEERBLIOTEK/PRESSBILD

En ölstrid har blossat upp i Göteborg.

Kommunen gjorde en ny tolkning av alkohollagen – och mikrobryggerierna kände sig tvingade att lägga ner sina provsmakningar.

Men nu backar kommunen.

– De säger att de har gjort ett misstag och har startat en dialog med oss. Det är ”business as usual”, säger Darryl de Necker, bryggare och ägare till Beerbliotek.

– Vi drar tillbaka promemorian och kommer fortsätta bereda ärendet, säger Michael Ivarson, direktör på Social resursförvaltning.

Det var Social resursförvaltning som gjorde en ny tolkning av alkohollagen och förtydligade reglerna för ölbryggarna, vilket bland andra GP tidigare rapporterat om i flera artiklar.

Enligt de nya riktlinjerna måste man mäta upp en exakt mängd i glaset baserat på ölens alkoholhalt, dessutom begränsas antalet glas/provsmakningsenheter till åtta stycken per provsmakningstillfälle. Tolkningen utgår från ett så kallat standardmått för en provsmakningsenhet som säger att mängden ska vara en matsked sprit med styrka på 40 volymprocent alkohol.

I praktiken innebär det ett smakprov på 12 centiliter för en öl på fem procent, medan det blir betydligt färre centiliter i smakprovet för den mer alkoholstarka ölen.

Krångligt och svårt att efterleva, menar mikrobryggerierna, som inte såg att de kan gå runt ekonomiskt med de nya reglerna.

Flera bryggerier – däribland Beerbliotek och Odd Island – meddelade nästan direkt att de skulle lägga ner sina så kallade ”tap rooms”, provsmakningar.

Politikernas kritik

Emmali Jansson, ordförande för Miljöpartiet i Göteborg, vände sig kraftigt mot den nya tolkningen som hon menar försvårar för bryggerierna och gör Göteborg fattigare.

– Det är positivt att det finns och kommer fler och fler mikrobryggerier som vill ha smakprov. Det har gjort att det har funnits ett behov av ett tydligt regelverk så alla vet vad som gäller, och det är helt rimligt. Syftet från kommunens sida är gott, men kommunen har skapat ett regelverk som inte riktigt går att använda i näringen. Effekten har blivit att det hamnat snett, sa Emmali Jansson under tisdagseftermiddagen.

Vad betyder mikrobryggerierna för Göteborg?

– Bryggerierna betyder väldigt mycket för det lokala kulturlivet, det är viktigt för Göteborg att ha ett bubblande och sjudande – och starkt och lokalt – kulturliv. Det är en av många pusselbitar i kulturkänslan här i stan.

Även Martin Wannholt, Demokraternas partiledare, har kritiserat nytolkningen.

– Vi har invändningar mot att kommunen har gjort en omtolkning på tjänstemannanivå, säger han till GP.

Blev en helomvändning

Men under tisdagskvällen tog allt en vändning efter ett möte mellan Social resursförvaltning och åtta mikrobryggerier. Social resursförvaltning backar nu.

– De säger att de har gjort ett misstag och har startat en dialog med oss. Det är ”business as usual”, säger Darryl de Necker, bryggare och ägare till Beerbliotek, och fortsätter:

– Alla bryggerier som har serveringstillstånd har fått beskedet att vi är tillbaka till det normala. Våra anställda har jobb igen och vårt tap room kommer ha öppet i helgen igen.

de Necker berättar att bryggerierna tillfrågats om att göra ett nytt underlag som ska presenteras vid ett möte hos Social resursnämnd 25 november.

”Vill inte sätta krokben”

Michael Ivarson, direktör på Social resursförvaltning, bekräftar det.

– Vi kallade till mötet för att vi ville ha en bra dialog med bryggarna med anledning av den turbulens som blev när förvaltningen tog fram bedömningen utifrån alkohollagen om provsmakning. De fick möjlighet att lämna sina synpunkter på bedömningarna som vi gjort. Det var ett bra möte, vår bedömning, med den information de gett oss, kommer vi gå vidare med att bereda. De kommer också själva få ta fram ett förslag på vad de tycker är rimligt utifrån alkohollagen och vad som kan vara acceptabelt, säger Michael Ivarson och fortsätter:

– Vi drar tillbaka promemorian och kommer fortsätta bereda ärendet. Vi hoppas hitta en lösning som både tillställer alkohollagens intentioner och bryggarnas intressen, som är en viktig näring. Vi vill inte sätta krokben för den.