Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olösta morden kring HA och Bandidos

Just nu finns 10 olösta mord med koppling till mc-miljön. Foto: Anders Ylander
Chansen att något av de olösta morden får en lösning är försvinnande liten. Tystnadskulturen inom enprocentsgängen är kompakt. Foto: Jan Emanuelsson / TOPNEWS.SE
Michael Ljunggren, 33 år. Foto: Pass
Jan "Clark" Jensen, 53 år.
Steen Damkjær, 53 år. Foto: Privat
Fredrik Lindberg, 30 år. Foto: Pass
Morgan Blomgren, 37 år Foto: Privat
Joakim Boman, 23 år. Foto: Arkivbild
1 / 9

Tystnadskulturen inom de så kallade enprocentsgängen minskar drastiskt polisens möjlighet att utreda mord med koppling till den kriminella mc-miljön.

Den som pratar riskerar att uteslutas ur klubben i "bad standing" - eller något ännu värre.

– Våld är alltid ett alternativ, säger Bo Lundqvist, chef för polisens cold case-enhet i Region Syd.

Just nu finns 10 olösta mord med koppling till mc-miljön – chansen att dåden klaras upp är dock försvinnande liten.

Olösta mc-morden

Göteborg, 2 augusti, 2013

Man, 20 år.

En 20-årig man skjuts ihjäl och en några år äldre man skottskadas då de sitter i en bil på Grevegårdsvägen i Tynnered. En annan man skadas. Båda tillhör kriminella gäng. En misstänkt grips senare för mord. Han påträffas i Bandidos lokaler vid Marieholm, men släpps senare.

Göteborg, 10 september 2012

En man född 1986 skjuts ihjäl vid spårvagnshållplatsen Briljantgatan i Tynnered. Skytten kommer på moped och lämnar sedan platsen. Ingen delgiven misstanke om brott. 26-åringen var tidigare medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew men tillhörde vid brottstillfället ett territoriellt gäng som sålde narkotika i området.

Hallandsåsen, 17 juni 2012

Steen Damkjær, 53 år, sköts i hytten till sin lastbil natten mellan den 16 och 17 juni 2012. Mannen hade en framträdande roll i Outlaws MC och mordet koppas till två andra gängmord i Blekinge och den då pågående konflikten med Hells Angels.

Köpenhamn, december 2011

Jan "Clark" Jensen, 53 år, är en av de spårlöst försvunna män med anknytning till Hells Angels som polisen misstänker har mördats. Jan "Clark" Jensen var tidigare medlem i Hells Angels men bytte på 1990-talet lojalitet och gick över till ärkerivalerna Bandidos. I december 2011 hittades hans hyrbil utbränd i ett skogsområde utanför Köpenhamn. Kort därefter upptäckte man att hans pass var försvunnet. Enligt polisuppgifter i Danmark är han mördad, men hans kropp har inte hittats.

Kulltorp, 5 juni, 2011

Man, 40 år.

En 40-åring överfalls av flera väst-klädda män sedan han kört in på Hells Angels område på den årliga mc-festen på High Chaparral. Han får ta emot mängder av knivhugg. En 36-åring dömdes i tingsrätten för mord, men friades i hovrätten. Polisiärt uppklarat som knutet till Hells Angels-miljön.

Göteborg, 29 juli, 2007.

Man, 35 år.

En 35-årig medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew skjuts ner på Gamla Tuvevägen med flera skott. Mordet beskrivs som en uppgörelse inom kriminella kretsar. En man satt häktad men släpptes.

Helsingborg, oktober 2000.

Fredrik Lindberg, 30 år.

Fredrik Lindberg var knuten till Hells Angels i Helsingborg och försvann spårlöst i oktober 2000. Polisen tror att han mördats för att han skaffat sig ovänner antingen i mc-kretsar eller på annat håll.

Helsingborg, februari 1999.

Morgan Blomgren, 37 år.

Morgan ”Molle” Blomgrens kropp har inte hittats, men med tanke på de kretsar han rörde sig i betraktar polisen försvinnandet som ett mord. Blomgren var medlem i Hells Angels.

Markaryd, 17 juli, 1995.

Michael Ljunggren, 33 år

Michael Ljunggren, president i mc-gänget Bandidos, skjuts till döds när han åker på E6 på sin motorcykel.

Helsingborg, 13 februari, 1994.

Joakim Boman, 23 år.

Ett av de första offren i det stora skandinaviska mc-kriget på 90-talet. Boman räknades som anhängare till Hells Angels och befann sig på en illegal nattklubb som attackerades av rivaler.

Den 29 juli 2007 skjuts en 35-årig man ner på Gamla Tuvevägen i Göteborg. Mannen, som är medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew, skjuts med flera skott och avlider.

Polisen beskriver mordet som en uppgörelse inom kriminella kretsar. En man häktas, men släpps senare i brist på bevis – ett återkommande mönster i liknande fall.

Polisen i Väst- och Sydsverige har just nu 10 olösta mord med koppling till den kriminella mc-miljön på sina bord. Och chansen att något av dem får en lösning är försvinnande liten. Tystnadskulturen inom enprocentsgängen är kompakt.

– Man löser sina interna och externa problem på egen hand, utan inbladning från rättssystemet, säger Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i region Väst.

Enligt Lindgren finns det i huvudsak två sätt att lösa konflikter på inom enprocentsgängen: genom böter och uteslutning i "bad standing", eller med våld.

– Det är inte som att det är skrivet på papper, men det är invävt i kulturen. Man har en hederskodex som man följer.

Värvar avhoppade medlemmar

Bo Lundqvist, chef för polisens cold case-grupp i Skåne, vänder sig dock mot termen hederskodex.

– Heder är det ingen av dem som äger. Folk är tysta eftersom de är rädda för vad som ska hända om de pratar. Det är allt det är. Men för oss är det givetvis problematiskt, säger han.

För att få in tips om grova våldsbrott som begås inom enprocentsgängen, förlitar sig polisen i stället till stor del på uppgifter från avhoppade gängmedlemmar.

– Vi försöker etablera goda relationer till avhoppade medlemmar, om de signalerar att de är beredda att säga något. Det är ett arbete som har vunnit mycket terräng sedan slutet på 90-talet. Vi tar hand om folk som kliver av och kan erbjuda dem en helt annan typ av skydd i dag, säger Lundqvist.

Men det är inte bara polisen som bedriver underrättelsearbete. De etablerade mc-gängen är välorganiserade och tar ofta del av polisens förundersökningar, för att ta reda på vad olika personer har sagt i förhör och om någon har sagt för mycket.

Bo Lundqvist menar att polisen i dag saknar verktyg för att med kraft slå ner på de kriminella gängen, och efterlyser lagändringar.

– Ett exempel är vapenlagen, som är alldeles för tandlös. Vi kan gripa gängkriminella personer med en niomillimeter nerstucken i byxlinningen – laddad och klar. De blir anhållna, medger brottet och fyra timmar senare är de ute på gatan igen. Det håller inte.

Lojaliteter i gungning

Men även om det – som i några fall – har gått över två decennier sedan de olösta morden inträffade, är hoppet inte ute för anhöriga som vill få svar på vad som har hänt deras nära.

Dels tack vare polisens satsning på cold case-grupper, dels eftersom lojaliteter i högre grad skiftar i mc-världen i dag.

– När nya klubbar startar upp, till exempel Outlaws, har vi medlemmar som varit med i Bandidos och Hells Angels och helt plötsligt är de i ett nytt gäng. Det är något som kommit de senaste fem-tio åren. Det är inte lika hårt som det var tidigare: lojaliteterna förändras och vad det kommer att innebära med avseende på de här morden det vet vi inte, har Patrik Andersson, kommissarie och expert på brott i den kriminella mc-miljön, tidigare sagt.

Etableringen av nya gäng innebär också en ökad konkurrens för Bandidos och Hells Angels.

Etableringen av nya gäng innebär också en ökad konkurrens för Bandidos och Hells Angels. Foto: Anders Ylander

– De liknar mer tillfälliga nätverk än rena gäng. Men de jobbar över samma yta och i samma bransch som mg-gängen, och då uppstår konflikter. Den yngre generationen har också en större villighet att ta till mycket grovt våld, säger Bo Lundqvist.

De etablerade mc-gängen har inte samma våldskapital som de nya gängen, enligt Lundqvist, men man har stabilare organisationer och använder undergrupperingar, till exempel Red & White Crew, som stridande styrkor.

– Hells Angels och Bandidos har varit framgångsrika i att förhindra att andra internationella gäng etablerar sig i Sverige, säger Lundqvist.

 

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.