Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oljeutsläpp på väg mot Västkusten

Ett oljeutsläpp utanför danska Läsö rör sig mot Bohuslän.

– Flyget har varit ute och kört över det under förmiddagen och inte sett något ännu, men vi fortsätter sökandet och håller koll under helgen, säger Angelica Johansson, operatör vid kustbevakningens ledningscentral.

Kustbevakningen fick uppgifter från Danmark om att ett oljeutsläpp inträffat utanför danska Läsö på torsdagseftermiddagen.

– Utsläppet är på cirka 500 liter och det rör sig i riktning mot Sverige. Det gör det många gånger när det händer något där ute, eftersom vindar och strömmar ofta går mot svenska kusten, säger Angelica Johansson vid kustbevakningens ledningscentral.

Kustbevakningen följer utsläppet

Hon förklarar att flyg har varit uppe och kontrollerat utsläppet under förmiddagen.

– Vi har inte sett något ännu ovanför ytan och fortsätter sökandet. Vi fortsätter ha koll på oljeutsläppet under helgen, säger Angelica Johansson.

Det betraktas som ett mindre utsläpp enligt presskommunikatören Mattias Lindholm.

– Ja, det handlar om en mindre mängd olja. Vår prognos säger att det tar ytterligare ett dygn innan utsläppet skulle kunna nå Sverige. Men det är inte säkert att det blir så, beroende på väder och vind, säger han.

Oljan slås sönder vid stark vind

Mattias Lindholm konstaterar att det varit väldigt blåsig vilket gör att oljan brukar slås sönder.

– Den uppträder då inte i ett sammanhängande oljebälte utan blir till klumpar, vilket är mycket svårare att upptäcka, förklarar han och fortsätter:

– Det finns många typer av olja och viss olja upptäcks inte förrän den når land. Upptäcks den till havs kan vi bekämpa den. Vi har flyg i luften och fartyg på plats.

Om och när olja når Sveriges kust är det den kommunala räddningstjänsten som ansvarar för att ta hand om oljan. 

– Vi har kontakt med både räddningstjänsten och länsstyrelsen, säger Mattias Lindholm.