Olja från läckande fartyg har nått land

Publicerad
Uppdaterad
Oljeläckaget från det isländska fartyget Godafoss som gått på grund vid norska Hvaler är under kontroll.
Oljan håller sig nu inom de länsar som lagts ut.
Enligt norska Kystverket har dock oljan nått land på Akeröya.
- Så därför är det prio ett att få upp den olja som är kvar ute på sjön, säger Ragnhild Bussqvist vid svenska kustbevakningen.
Vid Hvaler, sju nautiska mil från Kosters nationalpark, gick det isländska fartyget Godafors på grund. Det 165 meter långa fartyget står hårt på grund och det gick hål på två av bränsletankarna. Tankarna innehåller vardera 250 kubikmeter olja.

Slutat läcka

Fartyget grundstötte på torsdagskvällen och saneringsarbetet har pågått sedan dess.
- Norrmännen har flera fartyg på plats och vi har ett saneringsfartyg på plats, säger Ragnhild Bussqvist.
Ytterligare två av den svenska kustbevakningens saneringsfartyg är väg och kommer att anlända i natt.
- Vi har även haft flyg uppe. Flyget har precis varit uppe men man såg inte så mycket olja. Det kan vara så att den sjunkt, sa Lasse Jonsson, också han vid kustbevakningen vid 16.30-tiden.
Norrmännen har lagt ut länsar runt fartyget och vid 12.30-tiden på fredagen meddelade kustbevakningen att ingen mer olja läcker.
- Oljan stannar innanför de länsar som vi lagt ut, säger Ragnhild Bussqvist.

Oljan nått land

Det finns dock en viss risk att den olja som hann rinna ut ska nå den svenska kusten.
- Men inte i nuläget. Det här drar i nordvästlig riktning mot Norge, säger Ragnhild Bussqvist
Vid lunchtid meddelade det norska Kustverket att oljan nått land på Akeröya, en ö i Hvaler kommun.
- Så därför är det prio ett att få upp den olja som är kvar ute på sjön, säger Ragnhild Bussqvist.

"En hel del olja"

Saneringsarbetet försvåras dock av väderläget.
- Kylan och isen är de stora problemen coh det har även blåst i området, säger Ragnshild Bussqvist.
Hur omfattande är läckaget just nu?
- Det är omöjligt att säga exakt hur mycket men det är ganska omfattande. Det är en hel del olja som läckt ut och det är tjock olja - flera  fläckar.
Saneringsarbetet kommer att fortsätta fram tills dess att mörkret faller och sedan återupptas när det ljusnar igen i morgon bitti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER