Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olegitimerad sköterska jobbade tre år på sjukhus

Kvinnan kunde jobba tre år på Sahlgrenska – utan att vara legitimerad.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I tre år jobbade en kvinna som sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset – trots att hon inte var legitimerad. Det rapporterar SVT Väst.

– Vi hade ingen fundering kring någon kunskapsbrist, säger en arbetsledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till kanalen.

Det hela uppdagades vid en rutinkontroll i våras. När kvinnan anställdes visade hon upp en kopia av en legitimation, men den var förfalskad. Det uppger SVT Väst.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har sedan dess fått sparken och står nu åtalad.

Helt outbildad var hon dock inte. Enligt SVT hade kvinnan en kurs kvar på sjuksköterskeprogrammet, och den har hon nu avslutat.

Men Socialstyrelsen väljer att inte bevilja hennes ansökan om att bli legitimerad.

– Vi kommer att avslå hennes ansökan då vi inte anser att hon är lämplig efter allt detta, säger en företrädare för myndigheten i förhör som SVT har tagit del av.

”Hon var duktig”

Kvinnan själv hävdar att hon blev helt klar 2016 och att det måste vara fel i systemen. Men den förklaringen avfärdas av Socialstyrelsen, skriver SVT.

Arbetsgivaren har dock inget att klaga på när det gäller kvinnans arbete, trots att hon saknade legitimation.

– Hon var duktig sjuksköterska och i princip färdig med studierna, så vi hade ingen fundering kring någon kunskapsbrist. Hon var ansvarstagande, säger en arbetsledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till SVT.