Ingvar Oldsberg skulle operera in en pacemaker - men ingreppet gick fel. Foto: Anders YlanderIngvar Oldsberg skulle operera in en pacemaker - men ingreppet gick fel. Foto: Anders Ylander
Ingvar Oldsberg skulle operera in en pacemaker - men ingreppet gick fel.  Foto: Anders Ylander
Oldsberg fick omedelbart göra om operationen. Foto: Robin AronOldsberg fick omedelbart göra om operationen. Foto: Robin Aron
Oldsberg fick omedelbart göra om operationen.  Foto: Robin Aron
"Det var lite obehag inför operation två i och med att det är så vansinnigt ovanligt", säger den folkkäre tv-profilen. Foto: Robin Aron"Det var lite obehag inför operation två i och med att det är så vansinnigt ovanligt", säger den folkkäre tv-profilen. Foto: Robin Aron
"Det var lite obehag inför operation två i och med att det är så vansinnigt ovanligt", säger den folkkäre tv-profilen.  Foto: Robin Aron

Oldsbergs viktiga operation gick fel

Publicerad

Ingvar Oldsberg, 70, skulle i veckan operera in en pacemaker på grund av sina hjärtproblem.

Men ingreppet gick fel - och Oldsberg fick omedelbart lägga sig under kniven igen.

– Det var lite obehag inför operation två i och med att det är så vansinnigt ovanligt, säger den folkkäre tv-profilen.

Under flera års tid har Ingvar Oldsberg haft problem med hjärtflimmer. För att få hjärtat att slå rätt igen har Oldsberg behandlats med elchocker.

I slutet på förra året konstaterade hans läkare att något annat måste göras.

– Han sa då att pulsen är låg så vi bör nog sätta in en pacemaker. Den garanterar att slagen i hjärtat inte ska ligga under 70 och inte över 140.

Sagt och gjort. I tisdags infann sig "Bingolotto"-profilen på Sahlgrenska sjukhuset.

Visste inte vad som var fel

Ingvar Oldsberg lokalbedövades och ingreppet, som tog en dryg timme, genomfördes - men visade sig omedelbart inte ha gått som planerat.

– När vi var färdiga tänkte jag: "Vad bra, då var detta gjort." Sedan kollade de mig i efterhand för att göra en kalibrering av pacemakern. Det visade sig att den inte fungerade. I det läget vet de inte vad felet är, säger Ingvar Oldsberg.

Han ställdes nu inför kalla fakta; operationen måste göras om. Läkaren föreslog att tv-nestorn skulle ligga kvar på sjukhuset över natten för att dagen efter genomföra operationen på nytt.

"De fick öppna upp mig igen"

Ett förslag som Oldsberg - som inte ville tillbringa mer tid än nödvändigt på sjukhus - omedelbart avfärdade.

Istället frågade han vad han hade för alternativ.

– "Då är det är att göra det nu! säger de. Då tänker jag "Men herregud, göra om?" Man undrade ju vad det var som hände. Vi går in hela besättningen i operationssalen på nytt. Och så blir det nya bedövningssprutor och så fick de öppna upp mig igen och ta ut den gamla pacemakern. De går in och kollar igen i hjärtat och klämmer in en ny.

Inte mer än två timmar efter den första hjärtoperationen låg alltså Ingvar Oldsberg under kniven igen. En händelseutveckling som fick till och med läkaren att häpna.

– Det var ett fabrikationsfel på själva apparaten. Den opererande läkaren sa att han inte varit med om detta på 15 till 20 år. Det är verkligen en unik grej. Det här gör de ju överallt i Sverige dagligen. Det är mer eller mindre ett rutiningrepp.

Vad kände du när du fick reda på att du var tvungen att göra om operationen?

– Rädsla fanns inte. Däremot var det lite obehag inför operation två i och med att det är så vansinnigt ovanligt. Och naturligtvis var det en stor portion förvåning. Jag tänkte ungefär: "Vad är det som händer?" säger Ingvar Oldsberg.

I den oväntade situationen gjorde han sitt bästa för att lätta upp stämningen.

– De vet ju vad de gör och är professionella på det och de gjorde ett fantastiskt jobb. Men jag sa: "Att köra reprisen samma dag är överraskande för mig. Det har jag inte gjort under 44 år på tv", säger Oldsberg och skrattar.

Tillbaka på jobbet direkt

Det andra ingreppet gick bra och efter en lång dag på Sahlgrenska unnade sig Oldsberg en middag med fästmön Maria Sandeblad, som han nyligen friade till.

– Vi åkte ut och käkade pizza. Jag sa till henne att jag ville ha något riktigt onyttigt.

Redan dagen efter operationerna var Ingvar Oldsberg tillbaka på jobbet för att spela in material till "Bingolotto". Någon tanke på att sänka tempot efter ingreppen har han inte.

– Den enda restriktionen som gäller är att jag inte ska resa vänsterarmen för högt innan stygnen är borta. Om någon vinner två miljoner i "Bingolotto" får jag inte sträcka armarna mot skyn, jag får inte sväva ut med den i änglahöjd.

Vi får hoppas att det inte blir några jättevinster i Bingolotto i det närmsta då.

– Haha, det hoppas jag ju på ändå. Men då får högernäven gå i taket i stället.

Vad har du att säga till de som oroar sig för att du kör för hårt, Ingvar?

– Jag tror att man ska fortsätta som vanligt. Jag tror att jag oftare nu kan gå upp på motionscykeln eller löpbandet för att hjärtat kommer att svara på det. Jag tror inte de behöver vara oroliga, bara jag håller vänsterarmen i koll här några dagar.

Oldsbergs personliga hjärtläkare berättar att det som hände tv-legendaren är mycket ovanligt.

– Det är sällsyntheter. Ingvar hade otur, säger Åke Hjalmarsson, hjärtläkare och professor i kardiologi.

 

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER