Ingvar Oldsberg har tidigare räddat kranarna i Göteborgs hamn. Nu engagerar han sig i nästa fråga. Foto: Anders YlanderIngvar Oldsberg har tidigare räddat kranarna i Göteborgs hamn. Nu engagerar han sig i nästa fråga. Foto: Anders Ylander
Ingvar Oldsberg har tidigare räddat kranarna i Göteborgs hamn. Nu engagerar han sig i nästa fråga. Foto: Anders Ylander
Dennis Andersson är kritisk till stadsbyggnadskontorets förslag. Foto: Daniel StillerDennis Andersson är kritisk till stadsbyggnadskontorets förslag. Foto: Daniel Stiller
Dennis Andersson är kritisk till stadsbyggnadskontorets förslag.  Foto: Daniel Stiller

Oldsbergs nya kamp: "Med Heden i behåll"

Publicerad

Först räddade han kranarna.

Nu vill Ingvar Oldsberg, 70, göra samma sak med Heden under parollen ”Med Heden i behåll”.

– Vi har dragit i gång ett motstånd mot att bebygga området, säger tv-profilen.

Hedens framtid är en het fråga och åsikterna många. Efter dialog med medborgarna och en rad förslag från olika arkitektbyråer lade stadsbyggnadskontoret nyligen fram ett inriktningsdokument till byggnadsnämnden. Och det kommer att vara utgångspunkten för kommande arbete med en detaljplan.

”Heden ska fortsätta att vara en levande och öppen plats, men med möjlighet att utnyttjas bättre. Heden ska vara tillgänglig för alla, den ska vara en plats för idrott och kulturaktivitet, och den ska vara bättre organiserad för att lättare kunna ta emot Gothia Cup och liknande evenemang”, skrev stadsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska parkeringsplatserna flyttas under jord och på Hedens östra och norra del ska det bland annat byggas bostäder och det skulle också finnas plats för exempelvis badhus, konsthall och bibliotek.

Planerna möter motstånd

Men det finns ett kraftigt motstånd mot planerna. Både Gothia Cup eller Partille Cup känner sig överkörda och har inte haft kontakt med vare sig politiker eller tjänstemän på ett par år. Därför har en arbetsgrupp skapats för att förhindra att Heden bebyggs.

Dennis Andersson representerar Gothia Cup och Stefan Albrechtsson Partille Cup. Även Ingvar Oldsberg och den förre politikern och Blåvittordföranden Gunnar Larsson ingår i arbetsgruppen.

– Vi vill att stans lunga ska vara kvar. Tänk på vilket värde det är för stan att vi har världens största fotbollsturnering här. Om det byggs bostäder, vem har råd att bo där? Inte de som står i köerna i alla fall, för det blir inga billiga hyror. Vi vill inte att man fattar några förhastade beslut utan att alla har fått yttra sig i frågan, säger Ingvar Oldsberg, som tidigare har räddat kranarna i Göteborgs hamn.

"En mötesplats"

Arbetsgruppen håller med om att Heden måste fräschas upp ordentligt, men på ett helt annat sätt än stadsbyggnadskontorets förslag.

– Löser vi bostadsfrågan med detta, motverkar det segregation? Jag ser inte en enda uppsida. Däremot ser jag att man förstör möjligheterna till något fantastiskt. Heden ska inte bara vara fotboll utan en mötesplats för gammal och ung, säger Dennis Andersson och fortsätter:

– Vi vill att det ska vara en allaktivitetsyta varje dag året runt med allt från konserter, boulebanor, utegym, friluftsteater och löparslingor. Listan kan göras oändlig.

Dennis Andersson är glad över att Ingvar Oldsberg har valt att engagera sig i frågan.

– Kul med någon som brinner för Göteborg. Gothia Cup behöver ytor och infrastruktur, det handlar inte bara om fyra fotbollsplaner. Turneringen genererar en halv miljard i turistintäkter. Sedan får kommunen bestämma om det är viktigt eller inte, säger Dennis Andersson.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER