Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oldsbergs ilska: "Är oanständigt"

Ingvar Oldsberg tvingas bort från Bingolotto, efter larm om allvarliga arbetsmiljöproblem.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Ingvar Oldsberg säger sig inte veta vad som ligger bakom beslutet att ge honom sparken.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Ingvar Oldsberg i Bingolotto.
Foto: ROBIN ARON

Telefonen ringer oavbrutet i Ingvar Oldsbergs pampiga sekelskiftesvåning i centrala Göteborg. 

Och det ena samtalet är det andra likt:

– Hallå, det är Ingvar. Ja, det stämmer – jag har fått sparken. Nej, jag vet inte varför. Jag forskar i det. 

"Bytet av programledare föranleds av att produktionsbolaget genomfört en intern utredning som påvisat allvarliga arbetsmiljöproblem i Bingolottoproduktionen."

Så skriver TV4 och Folkspel i det pressmeddelande som gick ut till nyhetsredaktioner runtom i landet på fredagseftermiddagen.

Programledaren i fråga är Ingvar Oldsberg, som själv fick beskedet i form av ett pressmeddelande.

– De kom förbi från Folkspel och lämnade över det. Jag fick det samtidigt som ni, kan jag tänka mig, säger Oldsberg.

I pressmeddelandet framgår det inte vad de allvarliga arbetsmiljöproblemen består i. Och huvudpersonen själv, säger sig heller inte veta.

– Det är ju det som är det uppseendeväckande. Och det oanständiga. TV4 har inte hört av sig, Warner (produktionsbolaget som gör Bingolotto) har inte hört av sig. Jag får väl forska vidare, så man får reda på vad det handlar om.

"Har fått kalla fötter"

– Det enda jag vet är att det inte finns någon #metoo-koppling, eller att det har med något sexuellt att göra, säger Oldsberg.

Ingvar Oldsberg som programledare i Bingolotto – en post han nu tvingas lämna.
Foto: ROBIN ARON

Det är också något som tidigare bekräftats av Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör på Bonnier Broadcasting och TV4. 

– Jag vill understryka att det oss veterligen inte finns några uppgifter om sexuella trakasserier. Men jag kan bekräfta att produktionsbolaget gjort en utredning som visar på allvarliga problem med arbetsmiljön och att det är anledningen till att Bingolotto byter programledare, säger Åsa Barsness.

I övrigt är det locket på.

"Av respekt för alla inblandade, och på grund av att detta i grunden är ett personalärende, kan jag inte gå in på närmare detaljer", säger Folkspels vd Hans Sahlin i pressmeddelandet.


LÄS MER: Hon blir nya ansiktet i Bingolotto


Ingvar Oldsberg tror dock att det finns en indirekt koppling till #metoo. 

– Jag tror att de har fått kalla fötter uppe på TV4, när den ena saken efter den andra rullats upp. Av ren och skär rädsla har de gått ut till produktionsbolagen och sett om det finns någon pyrande lite låga i landet.

"Blir kränkta på ett annat sätt"

Du säger att du inte vet vad TV4 och Folkspel menar när de säger "allvarliga arbetsmiljöproblem"? Men om du skulle gissa – vad tror du att de syftar på?

– Ja, om jag ska gissa så är det väl att jag har förändrat Bingolotto under de här tre, fyra åren. Gör man en förändring så vill man ha koll på innehållet, övergångarna, gästerna... och då kanske man där kör över någon individ som känner att så här har vi aldrig gjort. Sen kan det väl, efter fyra fem gånger med olika uppfattningar, kanske bli en reaktion.

Finns det anledning för dig att vara självkritisk? Kan du påminna dig någon situation där du agerat felaktigt eller gått över någon gräns?

– Det tycker jag inte. Det kan väl alltid finnas någon i en grupp som tycker att "jag är åsidosatt" eller "jag är kränkt". Så kan det vara. Men på det stora hela har arbetet den här hösten fungerat bra. Till och med bättre än tidigare.

– Personer blir ju i dag kränkta på ett annat sätt, jämfört med hur det var förr i tiden. I bland i all rätt, men ibland så finns det ingen anledning till det. I alla fall ingen anledning som ska få de här proportionerna.

Hotet mot produktionsbolaget

Hur skulle du beskriva din egen ledarstil, som tung programledare?

– Jag tror till exempel att jag är ganska klar och bestämd över vad jag vill. Det måste jag ju vara. Ska du leda ett program så är du ansiktet utåt. Det är du som får ta skotten, berömmet, kritiken. Då måste du också kunna forma innehållet i det program du ska leda, annars blir det konstigt.


LÄS MER: Oldsbergs rekordår – nio miljoner i vinst


Ingvar Oldsberg har inte varit medveten om den utredning som TV4 har låtit genomföra av arbetsmiljön på Bingolotto, och hävdar att han själv inte har fått svara på några frågor, eller getts tillfälle att bemöta den kritik som riktats mot honom.

– Det tycker jag är märkligt, ingen har kallat mig. Att den här personen som har gjort undersökningen inte har frågat mig om min upplevelse, det tycker jag är oanständigt.

– Sen har jag åtminstone fyra stycken grava anklagelser mot Warner, som handlar om kränkthet. Det har inte jag dragit upp tidigare. Men nu måste jag ju det, som en konsekvens av det här.

"Nytt jobb i morgon"

Oldsberg vill inte precisera sina anklagelser mot produktionsbolaget, men säger att det rör sig om Warners personalpolitik. 

– Man har inte behandlat personalen på rätt sätt, och där har jag själv blivit utsatt och själv känt mig kränkt. 

Ingvar Oldsberg tror inte att dagens besked kommer innebära slutet på hans karriär.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN


Överallt i Ingvar Oldsbergs rymliga arbetsrum finns tavlor, plaketter, böcker och andra memorabilia, som påminner om hans långa och framgångsrika tv-karriär. 

Den inleddes 1972. Frågan är om den tog slut i dag. 

– Det behöver inte vara slutet. Jag kan mycket väl tänka mig att det kommer nya erbjudanden. I morgon kan jag ha nytt jobb. Sen är frågan om jag vill det eller inte. Det får jag ta ställning till då.


GT söker Warner för en kommentar