Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oldsberg stämmer alla för trakasserier

Under tisdagen gav Ingvar Oldsberg sin jurist uppdraget att stämma TV4, produktionsbolaget Warner Bros och Folkspel.Foto: HENRIK JANSSON
Enligt advokat Michael Fischbein kommer stämningsansökan bland annat att ta upp kränkande särbehandling och trakasserier mot Oldsberg.Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsberg och hans advokat går från ord till handling.

Nu ska den populära programledaren stämma Folkspel, TV4 och produktionsbolaget Warner Bros – efter avskedandet från "Bingolotto".

Enligt advokat Michael Fischbein kommer stämningsansökan bland annat att ta upp kränkande särbehandling och trakasserier mot Ingvar Oldsberg.

– Detta är ju oerhört allvarligt! Man ger Ingvar Oldsberg sparken inför hela svenska folket och sedan vill man inte berätta varför, säger han.

Turerna kring avskedandet av Ingvar Oldsberg som programledare för "Bingolotto" har varit många sedan 72-åringen fick beskedet för knappt två veckor sedan.

Ingvar Oldsberg fick sparken på stående fot efter att en interutredning som produktionsbolaget Warner Bros genomfört på uppdrag av TV4 påvisat "allvarliga arbetsmiljöproblem" kring "Bingolotto".

Folkspel avskedade Oldsberg

När TV4 fick Warner Bros utredning på sitt bord uppmanade man Folkspel, kanalens samarbetspartner i "Bingolotto", att avskeda Ingvar Oldsberg direkt.

 

LÄS MER: Kollegornas spricka om Oldsberg

 

GT/Expressen har samtidigt tagit del av flera vittnesmål från Ingvar Oldsbergs kolleger som berättar att programledaren uppträtt olämpligt på flera sätt under sin tid på "Bingolotto" samt under SVT-eran med program som "På spåret" och "Här är ditt liv".

Ingvar Oldsberg ska inte ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier utan arbetsmiljöproblemen ska i stället handla om olika former av mobbning och översitteri.

Ingvar Oldsberg i "Bingolotto"-studion.Foto: LENNNART REHNMAN / GT / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Oldsberg själv har hela tiden förnekat anklagelserna. Han har också uppgett att han inte fått någon vettig förklaring till varför han sparkats. Det är detta Michael Fischbein grundar sin stämning på.

– Detta är ju oerhört allvarligt! Man ger Ingvar Oldsberg sparken inför hela svenska folket och sedan vill man inte berätta varför, varken för honom eller medierna.

Fått formellt uppdrag

Michael Fischbein är mycket kritisk till hur TV4, Warner Bros och Folkspel har agerat i samband med avskedandet av Ingvar Oldsberg.

– De här tre parterna gömmer sig bakom varandra. Ingvar har själv försökt jaga ansvariga för att få reda på vad det är han har gjort – utan framgång.

– Men nu kommer de att tvingas motivera sina beslut.

Vad händer nu?

– Ingvar Oldsberg och jag hade ett möte i dag (tisdag, reds anm.) och då gav han mig formellt uppdraget att stämma TV4, Warner Bros och Folkspel.

– Jag kommer att börja med en stämningsansökan direkt. Nu är det ju jul och helger så det kommer att ta ett tag innan den är klar att lämnas in till tingsrätten.

– Därefter har motparterna tre veckor på sig att svara på stämningen.

Ingvar Oldsberg.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

"Kan vara kränkande särbehandling och trakasserier"

Exakt vad Ingvar Oldsberg ska stämma TV4, Warner Bros och Folkspel är ännu inte klart.

– Vi kommer stämma för hur han har blivit behandlad. Sedan finns det olika uttryck för hur man ska formulera det. Det kan vara kränkande särbehandling, trakasserier och illa bemötande. Så det är många olika punkter vi kommer ta upp i stämningen, säger Michael Fischbein.

Det handlar inte om kontraktsbrott?

– Nej inte som det ser ut nu.

När tror du att parterna kommer att mötas i rätten?

– Någon gång under våren, skulle jag tro.

Johan Idering är vd på Warner Bros:

"Warner Bros har inga kommentarer", skriver han i ett mejl.

Folkspels vd Hans Sahlin vill inte heller uttala sig om den planerade stämningen.

"Jag har ingen kommentar på det", skriver han i ett sms.

 

LÄS MER: Oldsbergs advokat rasar: "Aldrig sett nåt liknande"

 

Under gårdagen kommenterade Hans Sahlin kritiken från Michael Fischbein så här:

"Någon kränkande särbehandling av Ingvar Oldsberg känner Folkspel inte till. Ingvar Oldsberg har inte varit anställd hos Folkspel utan Folkspel har haft ett avtal med Ingvar Oldsbergs bolag. Ett avtal som Folkspel för övrigt har valt att avsluta i enlighet med för avtalet gällande villkor, vilket även förklarats vid tidpunkten för avslutandet".

Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör på Bonnier Broadcasting och TV4, slår samtidigt tillbaka:

"Det finns ingen grund för stämning. Avtalet med programprofilen avslutades av Folkspel efter att produktionsbolagets utredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem. Både Folkspel och TV4 har redogjort för grunderna för det för programledaren. Även om programledaren och dennes ombud hävdar något annat. Vi har inte kontaktats av advokaten och vi har således inte något ytterligare att säga", skriver hon i ett sms.