Så här glad var Ingvar Oldsberg efter kranköpet. Foto: Anders YlanderSå här glad var Ingvar Oldsberg efter kranköpet. Foto: Anders Ylander
Så här glad var Ingvar Oldsberg efter kranköpet. Foto: Anders Ylander
Dockan som sålts under måndagen för 3,3 miljoner euro. Foto: Maria SteénDockan som sålts under måndagen för 3,3 miljoner euro. Foto: Maria Steén
Dockan som sålts under måndagen för 3,3 miljoner euro.  Foto: Maria Steén

Oldsberg sörjer inte att dockan sålts

Publicerad

Under måndagen blev det klart med försäljningen av Götaverkens stora docka. Det är Damen Finance som köper den för 3.3 miljoner euro, rapporterar P4 Göteborg.

Programledaren Ingvar Oldsberg har kämpat för att behålla kranarna i hamnen och "gråter inga tårar" över att dockan sålts men tycker ändå att det är tråkigt.

– Jag tycker ju att allt som påminner om storhetsperioden ska bevaras, säger han.

Under lördagen berättade GT att Götaverkens lilla docka var på väg till Danmark. Under måndagen såldes den stora dockan för 3.3 miljoner euro exklusive mervärdesskatt, alltså drygt 30 miljoner kronor till ett annat bolag i Damenkoncernen nämligen Damen Finance, rapporterar P4 Göteborg.

Damenkoncernen som redan äger dockan och hyr varvsområdet i drygt fem år till.

– Hamnen i Göteborg spelade en stor roll i historien, säger Ingvar Oldsberg som engagerat sig i kranarna i hamnen och lyckats rädda en av dem.

– Jag är så nöjd med att vi lyckades rädda kranarna så jag känner ju inte att jag gråter några tårar över dockan. Men jag tycker ju att allt som påminner om storhetsperioden ska bevaras, säger han.

Symbolvärde

Ingvar Oldsberg har själv jobbat vid varvet i unga år, något som fått programledarens hjärta att banka extra hårt för arvet från varvet.

– Varvsindustrin har spelat en påtaglig roll för Göteborg och Sverige, det är symboliskt, säger han.

– Under Napoleonkriget hade vi hand om stora delar av Englands hamnverksamhet så vi har verkligen påverkat historien, säger Ingvar Oldsberg.

När det gäller kranarna på varvets område är ingen såld, men det pågår förhandlingar, uppger advokat Joel Zetterström för P4 Göteborg.

Vad som händer med dockan är än så länge oklart – om, när eller var dockan ska fraktas bort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER