Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oldsberg prisad – räddade kranar

Ingvar Oldsberg vann pris för sitt föredömliga engagemang.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Under torsdagen uppmärksammades Ingvar Oldsberg då han fick motta pris för att ha räddat Göteborgs kranar. Efteråt var programledaren mycket nöjd med priset.

– Att få priset av några som vet vad det handlar om, det är grejen för mig, säger han.

GT har tidigare berättat om Ingvar Oldsbergs långa kamp för att rädda kranarna i Göteborg. Tack vare den folkkäre profilen kunde kranarna i Eriksbergs hamn räddas. Nu står det klart att Oldsberg under torsdag kväll mottagit ett pris som årets byggnadsvårdare av Svenska byggnadsvårdsföreningen tack vare sitt engagemang.

– Det är alldeles fantastiskt att få det priset tycker jag.  Att man får det av de som är byggnadsvårdare i hela landet och som jobbar med att bevara vårt arv och vår historia. Det är bland de bästa utmärkelserna jag har fått, säger han själv om priset.

Göteborgs mäktigaste man

"Oldsbergs engagemang är föredömligt i dagens snabba stadsutveckling där kulturarvet allt mer nonchaleras", löd en del av motivering och att hamnen betyder mycket för Göteborgsprofilen är inget han hymlar med.

– Jag jobbade själv som stuveriarbetare så hamnen har betytt mycket, Den göteborgska humorn kommer ju därifrån. Den har spelat en stor roll i Göteborgs identitet.

I december förra året utsågs Ingvar Oldsberg till Göteborgs mäktigaste man av GT, mycket just tack vare att han lyckades rädda stadens kranar genom att köpa upp en av dem på auktion.

Diplomet Oldsberg fick av Svenska byggnadsvårdsföreningen kommer att få en framskjuten plats i det Oldsbergska hemmet. Men kranarna är inte det enda den folkkäre programledaren vill rädda.

– Nästa projekt blir att rädda Ostindiefararen, säger han.

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en ideell förening som jobbar för att skydda och bevara historiska byggnader och bebyggelsemiljöer.