Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oldsberg lockas – med nytt jobb

Ingvar Oldsberg uppger nu att han fått nya jobberbjudanden. Foto: HENRIK JANSSON
Ingvar Oldsberg fick sparken från "Bingolotto". Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ingvar Oldsberg sparkades från "Bingolotto".

Nu uppger programledaren att han fortfarande får jobberbjudanden från olika medieföretag – vilka det rör sig om vill han dock inte berätta.

Samtidigt är Ingvar Oldsberg positivt inställd till Helena Stjernström, den enda som kritiserat honom utan att vara anonym.

– Nu har de anonyma hittat ett språkrör i Stjernström, säger han och tycker att det är positivt att någon vågar stå upp och säga något även om det är fel.

Efter att produktionsbolaget Warner Bros interutredning pekat på "allvarliga arbetsmiljöproblem" avskedades Ingvar Oldsberg som programledare för "Bingolotto".

GT/Expressen har efter det blev klart att den folkkäre programledaren var tvungen att lämna sin post, tagit del av en rad anonyma vittnesmål om kränkningar och påhopp som han ska ha utsatt dem för.

 

LÄS MER: Arbetskamraterna vittnar: Så var Oldsberg på jobbet 

 

– Jag blev påhoppad inför öppen ridå flera gånger. Det kunde vara på möten inför hela redaktionen. Jag kunde inte stanna kvar utan valde att säga upp mig, säger en av de anonyma som GT/Expressen varit i kontakt med.

Oldsberg positiv till kritiken

Ingvar Oldsberg beskriver den anonyma kritiken som ett "kapitel för sig" och menar att en ledning som låter sig påverkas av sådana vittnesmål är svag.

– Anonyma och missnöjda röster får gehör hos skräckslagna ledningsgrupper i stället för att man rakryggat står upp för sin åsikt. Rädslan för att göra fel blir större än lusten att göra rätt, säger han.

Nu har de anonyma hittat ett språkrör i Stjernström", säger Oldsberg när GT träffar honom. Foto: HENRIK JANSSON

Den enda person som hittills kritiserat Ingvar Oldsberg offentligt är journalisten och författaren Helena Stjernström, som arbetade med honom 2009, i redaktionen för "Här är ditt liv". 

I en artikel i GT förklarade hon anledningarna bakom beslutet så här:

– Jag gör detta för att ge stöd för alla som farit illa på grund av Oldsbergs beteende genom åren. Men jag vill också lyfta det faktum att så många känt till detta så länge, det handlar om flera decennier, utan att ansvariga chefer reagerat.

 

LÄS MER: Tv-kollegerna i bråk om Ingvar Oldsberg 

 

Ingvar Oldsberg har slagit tillbaka mot kritiken och hävdar att de anonyma rösterna nu har fått ett språkrör i Stjernström. Samtidigt är han positivt inställd till att hon öppet vågat kritisera honom.

"Anonyma har hittat ett språkrör"

– Nu har de anonyma hittat ett språkrör i Stjernström, som spyr galla och osanning, men det är ändå positivt att någon vågar stå upp och säga något, hur fel det än är. 

Helena Stjernström. Foto: PRIVAT

 

LÄS MER: Det hemliga spelet bakom Oldsbergs avsked 

 

Ingvar Oldsberg berättar att han inte tror att det faktum att han anklagas för att ha utsatt medarbetare för kränkningar kommer svärta hans rykte. Och han uppger att det fortfarande finns de som är intresserade av hans tjänster.

Har du fått några jobberbjudanden?

– Det har kommit en del, men jag vill inte gå in så mycket på det. Jag kan säga att jag har fått erbjudanden inom media.

Är det i tv-branschen?

– Är det media så är det media, säger Oldsberg.

Någon pensionering ska alltså inte vara på tapeten för Oldsberg, som tidigare kommenterat saken så här:

– Jag kan känna att det skulle vara trevligt att åka ut och resa lite mer, så väl i landet som utomlands. Men jag kan nog inte säga att jag har någon bestämd uppfattning om hur det ser ut runt hörnet. Det lär klarna efter resonemanget med advokaterna.

Ska stämma för trakasserier

Det var för drygt en och en halv vecka sedan som Oldsbergs advokat berättade att de ska stämma Folkspel, TV4 och produktionsbolaget Warner Bros för trakasserier och kränkande särbehandling.

Warner Bros har inte velat kommentera planerna om stämning.

"Warner Bros har inga kommentarer", har vd:n Johan Idering tidigare sagt. Inte heller Folkspel har velat kommentera det, medan TV4 svarade att det inte fanns någon grund för stämning.

 

Ingvar Oldsbergs egna ord

"Det kan man fråga sig i det här är varför jag är anklagad? Och vad är jag i så fall anklagad för? Är det här rimligt? 

Är det rimligt att jag som anklagad ska behöva lägga ner så mycket tid och ambition på att få reda på varför jag är anklagad?

Hade man i ett första läge kommit med en ärlig grund för mitt avskeda så hade jag inte hållit det hemligt för någon, det jag fick var svävande och helt ofattbart enligt mitt sätt att se på det.

Det enda möjligheten att få fram sanningen och den bakomliggande anledningen till mitt avsked är att mina advokater får dra i gång med stämningar för att röka ut sanningen ur grottorna, om det överhuvudtaget finns någon.

 

Jag förstår att TV4 har kalla fötter, de har tidigare attackerat Timell men inte gjort det i tillräcklig utsträckning och därför själva blivit attackerade för passivitet och världsfrånvändheten i sitt handlande.

 

Jag har anklagelser mot produktionsbolaget Warner, som allvarligt kränkt medarbetarna under flera år. Men det tycker jag är något för dem att uttala sig om i rätten, när den dagen kommer. 

 

De anonyma rösterna är ett kapitel för sig, det är ynkligt och ryggradslöst. Man talar om ett skräckvälde, men det verkliga skräckväldet är Warner, där redaktionen är belagd med munkavle. Redaktionsmedlemmar får inte uttala sig, där kan man förstå de anställda, eftersom de värnar om sitt jobb och behöver intäkterna för att överleva. 

 

Jag får mängder av stöd, på sms, via telefonsamtal och via brev. Utifrån den synpunkten kanske man borde säga upp sig eller bli avskedad varje år, bara för responsen. 

 

Jag har inget hemligt telefonnummer och det gör att folk verkligen har kunnat ringa hit med sina åsikter utan att bli mobbade på något sätt. Tvärtom har det varit empati i båda riktningar och folk ringer i stort sett varje kväll. 

 

Vi får hoppas att det går bra för Bingolotto och föreningslivet i framtiden. Folkspels vd Hans Sahlin tvekar inte på den punkten, och menar att det finns oerhört många kompetenta programledare och det är bara att hoppas att det är så.

 

Samtidigt vill ja ge höga betyg till den redaktionen jag var en del av. Många har varit fantastiska, innovativa och drivna och på sistone bättre än på många, många år."