Olafur blev rullstolsburen efter svåra fästingsmittan

Här är allt du behöver veta om TBE.
Olafur Bragason drabbades hårt av TBE hösten 2018. Idag är han rullstolsburen och tvingas bo på äldreboende.
Foto: Privat
Suzanna Sandberg har sammanställt en antologi med 14 personers berättelser om att vara drabbade av fästingburna sjukdomen TBE.
Foto: Privat
Virussjukdomen TBE kan orsaka hjärn- och hjärnhinneinflammation och sprids av fästingar.
Foto: Shutterstock

Suzanna Sandberg, 48, fick både hjärn- och hjärnhinneinflammation – i dag lever hon med svår hjärntrötthet och känselbortfall i ansiktet.

Olafur Bragason, 48, tappade synen och blev svårt sjuk – i dag är han rullstolsburen.

Båda drabbades av den fästingburna sjukdomen TBE.

– Livet blir aldrig som det var, säger Suzanna Sandberg.

Allt fler områden i Sverige har rapporterats som riskområden för TBE, en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna.

I Västra Götaland har Södra Älvsborg tidigare varit nästan TBE-fritt, men under förra året blev personer smittade även i Lerum, Alingsås och Herrljunga. Enligt information från Västra Götalandsregionen har det även rapporterats fall i utkanten av nya tätorter som norra Uddevalla, västra delen av Trollhättan mot Göta älv och i nordöstra Alingsås vid Mjörn.

– Hittills i år har vi tio fall av TBE anmälda i Västra Götaland, sex fall i Skaraborg och fyra i Dalsland och norra Bohuslän. Det är ett fall mer än vid samma tidpunkt förra året, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.
Foto: Pressbild

Kan bli rekordår för TBE

Blir det en mer normal svensk sommar med regn och sol om vartannat, jämfört med förra sommarens torka, riskerar det att bli ett rekordår för antalet TBE-fall konstaterar han.

De flesta som smittas får feber och huvudvärk, lindrigare symptom som går över efter några dagar. En tredjedel drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Suzanna Sandberg, 48, i Färgelanda drabbades av TBE hösten 2017. 

Hon fick först feber och ont i nacken, sedan började hon se dimmigt och fick allt svårare huvudvärk. Symptomen försvann tillfälligt, för att slå till med full kraft igen efter några dagar.  Hon fick smärtstillande tabletter av läkare och skickades hem.

Suzanna Sandberg blev sjuk i TBE hösten 2017.
Foto: Privat

– En morgon vaknade jag och kunde inte prata. Jag kravlade till telefonen och ringde 112, berättar hon och säger att hon knappt kunde se eller sitta upp.

Hon lades in på sjukhus där det togs prover utan att någon orsak till symptomen hittades. När sjukvården ännu en gång ville skicka hem henne protesterade hon kraftigt – och först nu togs ett prov för att undersöka om det handlade om TBE.

Nu lever Suzanna Sandberg med svår hjärntrötthet. Hon beskriver hur hon kan få nervryckningar i hela kroppen, och känselbortfall runt ena ögat och ögonlocket.

– Livet blir aldrig som det var tidigare. Man är så flummig. Går och letar efter saker. Korttidsminnet är dåligt, säger hon.

Ny bok om TBE – 14 drabbade medverkar

För att få förståelse för sina ”mystiska restsymptom” och känna sig mindre ensam med vad sjukdomen gjort med henne sökte hon information på nätet och hittade en Facebookgrupp.

– Gemenskapen hade en lugnande effekt. Och jag tänkte att vi som är drabbade har något att berätta. Kanske kan det vara ett stöd för andra, säger hon.

Därför har Suzanna Sandberg sammanställt en antologi som kort och gott heter ”TBE” med 14 berättelser från människor som drabbats av sjukdomen. Flera av dem kommer från trakterna runt Färgelanda.

En av medförfattarna är Hanna Hansson som skrivit om sin make Olafur Bragason, som i dag är rullstolsburen och tvingats flytta till ett äldreboende för att få rätt omsorg, vilket Bohusläningen och SVT Nyheter Väst också rapporterat om.

Olafur Bragason med yngsta dottern Ellen och hustrun Hanna Hansson som skrivit om makens TBE-sjukdom i en ny antologi.
Foto: Privat

När GT ringer upp är Olafur för trött för att prata. 

– Han har inte mycket ork, säger Hanna Hansson.

Hon berättar att Olafur sedan tidigare har obotlig njurcancer men att han i september förra året hade börjat kunna leva någorlunda normalt och börjat arbeta några timmar per dag, tack vare bromsmediciner.

Olafur Bragason är snickare och arbetade på ett gärde med högt gräs med att blanda murbruk. Dagarna efter insjuknade han.

– Han kände sig hängig och fick sedan svåra smärtor i kroppen, kräktes och tappade balansen. Läkarna trodde först det var cancern, men förstod sedan att det måste vara något annat och TBE konstaterades, berättar Hanna Hansson och tillägger:

– Hans utgångsläge var inte det bästa när han fick TBE. Han var redan så nedsatt.

”På helgerna kommer han hem”

Knappt ett år senare kan alltså Olafur inte bo hemma längre. 

– Han kan gå med hjälp men har ingen balans. Hela vänster sida är försvagad. Han bor på ett äldreboende och får arbetsträning där. På helgerna kommer han hem. Jag försöker jobba när han är på äldreboendet. Vi har tre barn som måste ha ett liv som fungerar. Det är inget liv detta, säger Hanna Hansson.

Hanna Hansson har skrivit sin mans historia i nya boken ”TBE”.
Foto: Privat

Även hennes mamma Lena Hansson medverkar i boken. Hon drabbade av TBE hösten 2017.

– Mamma var väldigt sjuk och låg på sjukhus. Det började med stark huvudvärk. Hon blev förvirrad. I dag har hon kvarvarande symptom i forma av hjärntrötthet.

Hanna Hansson säger att hon och barnen har vaccinerat sig mot TBE:

– Det ska alla göra. Det är det enda man kan göra för att undvika att få sjukdomen.

Läkaren: ”Drabbade blir väldigt trötta”

Smittskyddsläkaren Peter Nolskog har intervjuat hundratals TBE-patienter genom åren.

– De vi hittar är de som är svårt sjuka, som får hjärninflammation. Då kan man få skador var som helst i hjärnan och det kan drabba vilken funktion i kroppen som helst. Det finns de som får förlamningar, men det mest allmänna är hjärntrötthet. De drabbade blir väldigt trötta i alla sammanhang som kräver aktivitet och koncentration, säger han och fortsätter:

– Det är vanligt att de inte minns något från när de var som sjukast. 

Finns ingen behandling mot TBE

Peter Nolskog konstaterar att smittan ”kryper söderut”. Den finns i stort sett i hela Västra Götaland, förutom kring Borås och söder därom där det ännu inte varit några fall.

– Det är en tidsfråga innan det finns i hela regionen, säger han.

Det finns ingen behandling för den som drabbas.

– Vaccinet är bra när man följer schemat, men det är ett krångligt schema. Det handlar om flera doser och olika intervall beroende på åldrar. Vi har haft ett par fall som fått TBE trots vaccination. Det finns inget vaccin som är hundraprocentigt, säger Peter Nolskog.

Han förklarar att välklippta gräsmattor, kala klippor och sandstränder är miljöer där fästingar inte trivs.

– Går man på stigar och upptrampad mark är risken inte så stor att bli smittad. Det som ska undvikas är grässtrån som sveper runt benen. Det är där fästingarna sitter. Det är viktigt att inspektera sin hud. Fästingarna kryper ofta flera timmar innan de fäster, säger Peter Nolskog.