Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag håller mina barn undan offentligheten"

The Ark-stjärnan Ola Salo showar på Rondo i Göteborg i vår. Premiär 24 januari.
Foto: Morgan Norman
Ola Salos show på Rondo bygger i huvudsak på de låtar han skrev under åren med The Ark. Bandet splittrades 2011.
Foto: IBL

The Ark-stjärnan Ola Salo beskriver sin första egna soloshow som ”glammig, excentriskt och uttrycksfull”.

I januari flyttar han in på Rondo i Göteborg.

Prästsonen som lämnade religionen konstaterar att han tagit över pappans yrke – fast på sitt eget sätt.

– Jag tar på mig spektakulära kläder och ställer mig på en scen i stället för i en predikstol, talar till människor om vad jag tycker är meningsfullt och försöker vara entusiasmerande, säger han.

I januari är det premiär för Ola Salos nyskrivna show ”It takes a fool to remain sane” som spelas på Rondo i Göteborg under våren.

Henrik Schyffert står för manus och Edward af Sillén regisserar förställningen som beskrivs som maxad, med det senaste inom scenteknologin.

– Det är första gången jag sätter upp en renodlad show. Det blir ett mellanting mellan rockkonsert och musikal. De olika spår jag sysslat med flyter samman i en slags självklar uppsamlingspunkt, säger han och konstaterar att föreställningen blir ”en färgsprakande och maffig glamrockshow” som i huvudsak bygger på de låtar han skrev under åren med The Ark.

Ola Salo och the Ark avslutade sin sista turné med en konsert på Gröna Lund i Stockholm i september 2011.
Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Ola Salo på Rondo

Ola Salo berättar att han med hjälp av ljus, led-skärm och dansare får möjlighet att skapa ett visuellt nummer kring varje låt, att vidareutveckla låtarna och föra in mer betydelse i dem.

– Showen kommer att kretsa mycket kring budskapet i låtarna. Ett budskap som framför allt förmedlas i ”It takes a fool to remain sane” som fungerar som en slags röd tråd, säger han.

Det handlar om frihet och självförverkligande, om modet att våga gå sin egen väg och att trotsa konformism och trångsynthet förklarar Ola Salo.

– Jag skrev låtarna mycket som ett redskap för att peppa mig själv att vara ärlig mot mina känslor och stå för den jag är. Det fantastiska var det att de fick den funktionen för andra också. Jag kan även se att de genom mitt liv har fortsatt vara en påminnelse för mig. Och det innebär nya saker i varje ny fas man går in i, säger han.

Ola Salo gör sin första egna soloshow – med dansare och band på scenen: ”Det blir glammigt och excentriskt”.
Foto: Morgan Norman

Ola Salo var musikalartist parallellt med rollen som frontfigur, sångare och låtskrivare i The Ark. Sedan gruppen upplöstes 2011 har han bland annat gjort huvudrollen i ”Jesus Christ Superstar” på Göta Lejon i Stockholm, varit en av coacherna i tv-programmet ”The Voice Sverige” och medverkat i ”Så mycket bättre” (2014). År 2015 kom soloalbumet ”Wilderness”. I sommar var han en av artisterna som turnerade med ”Diggiloo”.

Hemma med barnen

Som 42-åring konstaterar Ola Salo att livet mycket kretsar kring de två barnen, 8 och 3 år, som ”helt plötsligt har huvudrollen i mitt livs show”.

– Jag försöker ge dem en så trygg och lugn uppväxt som möjligt och håller dem undan offentligheten. Även om jag lever ett liv med många resor och arbete långt hemifrån, är jag hemma så mycket jag kan och ägnar då all uppmärksamhet åt barnen.


LÄS MER: The Ark-stjärnan Ola Salo får egen krogshow 2019 


Han förklarar att han har stort behov av en lugn tillvaro med familjen på landet eller i Malmö, som kontrast till det yviga och intensiva scenartistlivet.

– Att dela upp sin personlighet på det sättet är något jag har med mig hemifrån. Jag har sett min pappa, som en ganska alldaglig figur till vardags, bli den här karismatiska i prästdräkt uppklädda predikanten på söndagarna. Det har framstått för mig som något naturligt sedan jag var liten, att man kan vara båda de sakerna, säger prästsonen Ola Salo.

Revolterade mot religionen

I tonåren revolterade han mot religionen och den kyrkliga uppväxten. Som ung vuxen ville han foga ihop sin bakgrund med det liv han upptäckt på egen hand utanför kyrkan.

– Man kan säga att The Ark var resultatet av det. Ett försök att plocka bitarna hemifrån, med religionen, livsfilosofin och musiken, och skapa ett eget universum där alla sakerna fick plats, säger han.

Ola Salos nyskrivna krogshow är en enmansföreställning men med dansare och sexmannaband på scenen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN

Ola Salo konstaterar att det är tydligt att han tagit över sin pappas yrke, fast på sitt eget sätt. Att det finns likheter mellan att stå i kyrkans predikstol och att vara artist.

– Jag tar på mig spektakulära kläder och ställer mig på en scen i stället för i en predikstol och talar till människor om vad jag tycker är viktigt och meningsfullt, och försöker vara entusiasmerande, säger han.

Ola Salo vill skriva meningsfulla låtar

Och att stå sig på en plats där man begär uppmärksamhet från andra innebär ett stort ansvar att ge något tillbaka, menar Ola Salo. Han säger att det är anledningen till att han alltid haft en drivkraft att låtarna ska vara meningsfulla och förmedla något positivt.

Showen på Rondo ser han som en möjlighet att ”mer än någonsin” skapa sig en egen ”kyrka”.

– Här kan jag styra över själva scenrummet och får både predika och leda församlingen i allsång. Förhoppningsvis ska de gå härifrån upplyfta och uppfyllda av en härligt peppande energi, säger han.