Nya tips om vägpirater fortsätter att komma in till polisen. Nu har en ökänd man dykt upp längs de västsvenska vägarna igen. Känd bland polisen som "Italienaren" stannar han bilister och försöker sälja falska skinnjackor. Bilden har ingenting med vägpiraterna i texten att göra. Foto: Thomas Friström
Nya tips om vägpirater fortsätter att komma in till polisen. Nu har en ökänd man dykt upp längs de västsvenska vägarna igen. Känd bland polisen som "Italienaren" stannar han bilister och försöker sälja falska skinnjackor. Bilden har ingenting med vägpiraterna i texten att göra.  Foto: Thomas Friström

Ökände vägpiraten
"italienaren" tillbaka

Publicerad

Nya tips om vägpirater fortsätter att komma in till polisen. Nu har en ökänd man dykt upp längs de västsvenska vägarna igen.

Känd bland polisen som "Italienaren" stannar han bilister och försöker sälja falska skinnjackor.

– En del tror ju tyvärr att de kan göra en bra affär vid vägkanten och går på detta, säger stationsbefäl i Södra Bohuslän, Håkan Johansson.

De flyttar sig från plats till plats och väljer ut sina offer med omsorg. Helst ska de vara ensamma, äldre och kvinnor.

När de vänligaste själarna stannat till vid vägkanten, slår de till och försöker sälja sitt värdelösa "guld", pracka på personerna kläder eller lura till sig kontanter till bensinpengar. Gör man inte det kan man bli tvingad, hotad eller rånad.

Vägpiraterna gäckar just nu de västsvenska bilisterna och polisen gör vad de kan för att ta tag i problemet.

– De står vid avfarter eller påfarter och drar snabbt vidare. Det är svårt att ta dem på bar gärning, dessutom kan bedrägerier vara svåra att bevisa, har polisens presstalesman i Västra Götaland, Peter Adlersson tidigare berättat för GT.

Kommer från Rumänien

Polisens taktik är att störa så mycket som möjligt. Bland annat har det inrättats tidsbegränsningar för hur länge man får befinna sig på rastplatserna.

I går var polisen på plats i Spekeröd som är ett känt tillhåll för piraterna.

– Då fanns nio personer och fyra bilar på platsen. Fyra av personerna är också kända av polisen från liknande omständigheter tidigare, berättar Håkan Johansson.

Han berättar att alla nio personerna kommer från Rumänien och bilarna är utlandsregistrerade i Rumänien, Bulgarien, Polen och Storbritannien.

– Ingen omhändertogs men nio personer kontrollerades och fyra av dem har identifierats tidigare.

Ökände "Italienaren" tillbaka

I maj har även en ökänd pirat, sedan tidigare känd av polisen, rapporterats vara tillbaka i Västsverige. Han påstår sig vara från Italien försöker pracka på folk skinnjackor och västar för 25 000 kronor.

– Han försöker kränga jackor och använder olika upplägg. Han stannar folk vid vägkanten och visar upp ett italienskt pass. Han säger att han varit på mässa och har en massa jackor över, antagligen falska, som han nu säljer för bara några tusenlappar. En del tror ju tyvärr att de kan göra en bra affär vid vägkanten och går på detta, säger Håkan Johansson.

"Se upp längs E6"

Mannen i fråga färdas i en silverfärgad mindre bil som är svenskregistrerad. Håkan Johansson vill att folk ska vara extra uppmärksamma längs E6 - i går sågs flera vägpirater i Strömstad. Även i Ljungskile håller piraterna till för tillfället.

– De hoppar ut i vägarna och tillkallar hjälp för soppatorsk eller motorproblem. Om folk stannar har det hänt att de kastat in guld i bilen och krävt betalning. Det har ju ett väldigt påträngande sätt och det upplevs väldigt otrevligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER