Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ökände vägpiraten
"italienaren" tillbaka

Nya tips om vägpirater fortsätter att komma in till polisen. Nu har en ökänd man dykt upp längs de västsvenska vägarna igen. Känd bland polisen som "Italienaren" stannar han bilister och försöker sälja falska skinnjackor. Bilden har ingenting med vägpiraterna i texten att göra. Foto: Thomas Friström

Nya tips om vägpirater fortsätter att komma in till polisen. Nu har en ökänd man dykt upp längs de västsvenska vägarna igen.

Känd bland polisen som "Italienaren" stannar han bilister och försöker sälja falska skinnjackor.

– En del tror ju tyvärr att de kan göra en bra affär vid vägkanten och går på detta, säger stationsbefäl i Södra Bohuslän, Håkan Johansson.

Håkan Johanssons tips:

– Mitt råd är att aldrig handla ute på vägen. Även om man tror att man gör en bra affär så är det inte det.

– Dessutom lyckas samtidigt de här personerna som säljer värdelösa saker och det kan bli otrevlig stämning.

– Vill man verkligen stanna och hjälpa så ta upp mobilen i förväg och ha den påslagen. Det första man gör när man kliver ut är att ringa polisen eftersom de vill ha hjälp. Oftast är de då inte så kaxiga.

De flyttar sig från plats till plats och väljer ut sina offer med omsorg. Helst ska de vara ensamma, äldre och kvinnor.

När de vänligaste själarna stannat till vid vägkanten, slår de till och försöker sälja sitt värdelösa "guld", pracka på personerna kläder eller lura till sig kontanter till bensinpengar. Gör man inte det kan man bli tvingad, hotad eller rånad.

Vägpiraterna gäckar just nu de västsvenska bilisterna och polisen gör vad de kan för att ta tag i problemet.

– De står vid avfarter eller påfarter och drar snabbt vidare. Det är svårt att ta dem på bar gärning, dessutom kan bedrägerier vara svåra att bevisa, har polisens presstalesman i Västra Götaland, Peter Adlersson tidigare berättat för GT.

Kommer från Rumänien

Polisens taktik är att störa så mycket som möjligt. Bland annat har det inrättats tidsbegränsningar för hur länge man får befinna sig på rastplatserna.

I går var polisen på plats i Spekeröd som är ett känt tillhåll för piraterna.

– Då fanns nio personer och fyra bilar på platsen. Fyra av personerna är också kända av polisen från liknande omständigheter tidigare, berättar Håkan Johansson.

Han berättar att alla nio personerna kommer från Rumänien och bilarna är utlandsregistrerade i Rumänien, Bulgarien, Polen och Storbritannien.

– Ingen omhändertogs men nio personer kontrollerades och fyra av dem har identifierats tidigare.

Ökände "Italienaren" tillbaka

I maj har även en ökänd pirat, sedan tidigare känd av polisen, rapporterats vara tillbaka i Västsverige. Han påstår sig vara från Italien försöker pracka på folk skinnjackor och västar för 25 000 kronor.

– Han försöker kränga jackor och använder olika upplägg. Han stannar folk vid vägkanten och visar upp ett italienskt pass. Han säger att han varit på mässa och har en massa jackor över, antagligen falska, som han nu säljer för bara några tusenlappar. En del tror ju tyvärr att de kan göra en bra affär vid vägkanten och går på detta, säger Håkan Johansson.

"Se upp längs E6"

Mannen i fråga färdas i en silverfärgad mindre bil som är svenskregistrerad. Håkan Johansson vill att folk ska vara extra uppmärksamma längs E6 - i går sågs flera vägpirater i Strömstad. Även i Ljungskile håller piraterna till för tillfället.

– De hoppar ut i vägarna och tillkallar hjälp för soppatorsk eller motorproblem. Om folk stannar har det hänt att de kastat in guld i bilen och krävt betalning. Det har ju ett väldigt påträngande sätt och det upplevs väldigt otrevligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!