Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Okända spårvagnshjälten hyllas för sitt civilkurage

Incidenten inträffade på en spårvagn i centrala Göteborg på nyårsafton. OBS bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: NORA LOREK
Pernilla skrev ett inlägg på Facebook för att ytterligare hylla föraren. "Du är en sanna vardagshjälte!" skriver hon. Foto: Skärmdump
Pernilla Rane, 29, hyllar den okänada spårvagnsföraren efter hennes hjältedåd. Foto: Privat

När den fulla mannen började ofreda en yngre kvinna på spårvagnen visade chauffören på stort civilkurage.

Nu hyllas hon av sina passagerare.

– Det är så många som talar om civilkurage men som aldrig gör något. Men det gjorde den här spårvagnsföraren och då är det viktigt att uppmärksamma henne, säger Pernilla Rane, 29. 

På nyårsafton strax efter klockan fyra på eftermiddagen satt Pernilla Rane, 29, från Göteborg på spårvagnen. Hon lade tidigt märke till en påtagligt berusad man som satt några rader bak. Efter ett par hållplatser tystnade mannen och Pernilla tänkte inte mer på honom. Då stannade vagnen och föraren gick ur sin hytt.

Bakom ryggen på Pernilla hade mannen börjat besvära en yngre kvinna – något som föraren hade uppmärksammat.

– Jag såg hur den kvinnliga föraren gick fram till mannen och sedan sa hon "Du rör inte henne! Av med dig.", berättar Pernilla.

Mannen blev aggressiv

Mannen blev upprörd och började, enligt Pernilla, utmana föraren.

– Mannen började skrika massa hemska saker till henne och liksom utmanade henne men då var vi ganska många skrek till. Till slut gick han av och föraren gick fram till sin hytt igen, säger Pernilla.

Händelsen fick Pernilla att fundera över civilkurage och hur viktigt det är att vi står upp för varandra. 

– Allmänt så känns det som att förtroendet för våra medmänniskor är ganska lågt. Om jag ser någon göra något bra så vill jag berömma den för att visa att det var bra gjort, säger Pernilla.

Hyllas på sociala medier

När Pernilla så småningom skulle gå av vagnen gick hon fram till förarhytten för att berömma spårvagnsföraren som Pernilla tycker är en riktig vardagshjälte. Pernilla skrev också ett inlägg på Facebook om hennes hjältedåd. 

– Jag såg föraren i första hand som chaufför men det var ju hennes medmänsklighet som lyste igenom. Det är inte så att förarna ska riskera sin egen hälsa eller säkerhet, de ska ju aldrig vara poliser, men det kändes väldigt bra att veta att det fanns någon som sa ifrån, säger Pernilla.

Nu hoppas hon att Västtrafik får vetskap om vilka fina medarbetare de har.

– Den här kvinnan var ju äldre än oss och det gjorde det hela ännu häftigare. Hon hade en sådan styrka och hon har säkert varit med om många incidenter. Men hon är en vardagshjälte och det tycker jag att Västtrafik ska få veta – att en av deras förare agerade så fint.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!