Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okänd person bajsar i lägenheter i Mariestad

Här, på Västra Vägen i Mariestad, har flera personer fått påhälsning av någon som går in i lägenheter, går på toaletten utan att spola och sedan ger sig av.
Foto: Privat
Emmeli Johansson, 22, har fått påhälsning av bajs-personen flera gånger. Nu har hon bytt lås på sin lägenhet.
Foto: Privat
Markus Johansson, 25, och hans sambo Maria Gard, 22, var de som först drabbades. De skällde först på varandra, men efter tre-fyra besök av bajsmannen insåg det att det var någon annan som varit på besök.
Foto: Privat

Att hitta någon annans avföring i sin egen toalett är inget man pratar om – men i ett hus i Mariestad har nu fler personer upptäckt att de utsatts för samma sak.

– Någon går in när man inte är hemma, skiter, och går därifrån. Jag trodde inte ens själv på det först, men nu har jag förstått att grannarna också upplevt det, säger Markus Andersson, 25,

För honom slutade bajsbesöken när hans ytterdörr fick ett nytt lås. Samtidigt barrikaderar hans grannar sina dörrar för att slippa fler besök av personen som bajsar hos andra.

På Västra vägen 35 i Mariestad har dörrar barrikaderats med möbler, låsen har bytts ut på ett par ställen och framför allt kan inte ens de drabbade tro på sina egna berättelser.

Under de senaste månaderna har olika lägenheter i huset fått oväntat besök av någon som går in i en lägenhet. Gör sina behov på toaletten och struntar i att spola.

– Det är helt rubbat hur äckligt detta är, jag förstår att folk inte kommer att tro på detta. Men det har hänt. Flera gånger. Hos flera personer, säger Markus Andersson.

För honom började det i våras, han och hans sambo kom hem från jobbet och upptäckte att något använt deras toalett.

Skällde ut sambon

– Jag skällde ut min sambo först, men det var inte hon. Någon hade gått in, satt sig och skitit och sedan gått därifrån.

Samma sak hände tre gånger till innan Markus Andersson ringde till hyresvärden.

– Vi insåg att detta inte var någon tillfällighet. Någon har varit inne hos oss. Vi snackade med hyresvärden om det kunde vara något fel på avloppet, men man såg att det som fanns i toalettstolen inte kommit underifrån utan uppifrån. Då bytte de låset hos oss och sedan dess har det varit lugnt.

Lugnt, i alla fall för Markus Andersson. Men i närliggande lägenheter har problemen fortsatt. Emmeli Johansson, 22, har också fått besök av personen som bajsar.

– Det började för två månader sedan och har hänt kanske fyra gånger, och i måndags när jag kom hem så hade det eskalerat ännu mer.

"Väldigt illa till mods"

Då hittade hon tre tepaket stående i köket, tepaket som hon själv inte köpt, och tv-spelsdosan var inklämd mellan två kexpaket.

– Jag känner mig väldigt illa till mods, en annan gång hörde jag hur någon låste upp dörren och gick in, men när jag skulle kolla vem det var så hann personen springa i väg.

Nu har Emmeli Johansson på eget initiativ bytt lås till sin lägenhet och informerat polisen om vad som hänt. Men enlig henne togs hon då inte på allvar.

– Det gör mig väldigt förvånad, jag vill gärna att hon ringer oss igen. Rubriceringen blir väl då antagligen hemfridsbrott eller intrång, säger Peter Johansson, stationsbefäl i Mariestad.

I samband med Emmelis låsbyte fick hon också höra att hon inte var ensam. För förutom Markus Andersson har även Erica Georgii, 26, som är i huset på nästan daglig basis, upplevt samma sak.

Kommer byta låssystem

– Man vill tro att det finns en logisk förklaring, och jag och mina kompisar har skrattat mycket åt allt som hänt. Men samtidigt är det otäckt, när så många upplever samma sak, säger hon.

Dörrarna till lägenheterna där personen som fått epitetet "bajsmannen" varit är alltid låsta, alltså måste den som tar sig in ha en huvudnyckel.

Hyresvärden, Mariehus, tar de ovälkomna besöken på största allvar.

– Vi har kontrollerat alla nycklar och kommer att fortsätta med våra kontroller. För detta är rent förskräckligt. Nästa steg är att undersöka vilka som utfört arbeten i huset och kanske kan ha en nyckel. Vi kommer också att byta låssystemet för att säkra våra hyresgäster ännu mer, säger vd:n Jonas Hedberg.