Här, på Västra Vägen i Mariestad, har flera personer fått påhälsning av någon som går in i lägenheter, går på toaletten utan att spola och sedan ger sig av. Foto: PrivatHär, på Västra Vägen i Mariestad, har flera personer fått påhälsning av någon som går in i lägenheter, går på toaletten utan att spola och sedan ger sig av. Foto: Privat
Här, på Västra Vägen i Mariestad, har flera personer fått påhälsning av någon som går in i lägenheter, går på toaletten utan att spola och sedan ger sig av. Foto: Privat
Emmeli Johansson, 22, har fått påhälsning av bajs-personen flera gånger. Nu har hon bytt lås på sin lägenhet. Foto: PrivatEmmeli Johansson, 22, har fått påhälsning av bajs-personen flera gånger. Nu har hon bytt lås på sin lägenhet. Foto: Privat
Emmeli Johansson, 22, har fått påhälsning av bajs-personen flera gånger. Nu har hon bytt lås på sin lägenhet. Foto: Privat
Markus Johansson, 25, och hans sambo Maria Gard, 22, var de som först drabbades. De skällde först på varandra, men efter tre-fyra besök av bajsmannen insåg det att det var någon annan som varit på besök. Foto: PrivatMarkus Johansson, 25, och hans sambo Maria Gard, 22, var de som först drabbades. De skällde först på varandra, men efter tre-fyra besök av bajsmannen insåg det att det var någon annan som varit på besök. Foto: Privat
Markus Johansson, 25, och hans sambo Maria Gard, 22, var de som först drabbades. De skällde först på varandra, men efter tre-fyra besök av bajsmannen insåg det att det var någon annan som varit på besök. Foto: Privat

Okänd person bajsar i lägenheter i Mariestad

Publicerad

Att hitta någon annans avföring i sin egen toalett är inget man pratar om – men i ett hus i Mariestad har nu fler personer upptäckt att de utsatts för samma sak.

– Någon går in när man inte är hemma, skiter, och går därifrån. Jag trodde inte ens själv på det först, men nu har jag förstått att grannarna också upplevt det, säger Markus Andersson, 25,

För honom slutade bajsbesöken när hans ytterdörr fick ett nytt lås. Samtidigt barrikaderar hans grannar sina dörrar för att slippa fler besök av personen som bajsar hos andra.

På Västra vägen 35 i Mariestad har dörrar barrikaderats med möbler, låsen har bytts ut på ett par ställen och framför allt kan inte ens de drabbade tro på sina egna berättelser.

Under de senaste månaderna har olika lägenheter i huset fått oväntat besök av någon som går in i en lägenhet. Gör sina behov på toaletten och struntar i att spola.

– Det är helt rubbat hur äckligt detta är, jag förstår att folk inte kommer att tro på detta. Men det har hänt. Flera gånger. Hos flera personer, säger Markus Andersson.

För honom började det i våras, han och hans sambo kom hem från jobbet och upptäckte att något använt deras toalett.

Skällde ut sambon

– Jag skällde ut min sambo först, men det var inte hon. Någon hade gått in, satt sig och skitit och sedan gått därifrån.

Samma sak hände tre gånger till innan Markus Andersson ringde till hyresvärden.

– Vi insåg att detta inte var någon tillfällighet. Någon har varit inne hos oss. Vi snackade med hyresvärden om det kunde vara något fel på avloppet, men man såg att det som fanns i toalettstolen inte kommit underifrån utan uppifrån. Då bytte de låset hos oss och sedan dess har det varit lugnt.

Lugnt, i alla fall för Markus Andersson. Men i närliggande lägenheter har problemen fortsatt. Emmeli Johansson, 22, har också fått besök av personen som bajsar.

– Det började för två månader sedan och har hänt kanske fyra gånger, och i måndags när jag kom hem så hade det eskalerat ännu mer.

"Väldigt illa till mods"

Då hittade hon tre tepaket stående i köket, tepaket som hon själv inte köpt, och tv-spelsdosan var inklämd mellan två kexpaket.

– Jag känner mig väldigt illa till mods, en annan gång hörde jag hur någon låste upp dörren och gick in, men när jag skulle kolla vem det var så hann personen springa i väg.

Nu har Emmeli Johansson på eget initiativ bytt lås till sin lägenhet och informerat polisen om vad som hänt. Men enlig henne togs hon då inte på allvar.

– Det gör mig väldigt förvånad, jag vill gärna att hon ringer oss igen. Rubriceringen blir väl då antagligen hemfridsbrott eller intrång, säger Peter Johansson, stationsbefäl i Mariestad.

I samband med Emmelis låsbyte fick hon också höra att hon inte var ensam. För förutom Markus Andersson har även Erica Georgii, 26, som är i huset på nästan daglig basis, upplevt samma sak.

Kommer byta låssystem

– Man vill tro att det finns en logisk förklaring, och jag och mina kompisar har skrattat mycket åt allt som hänt. Men samtidigt är det otäckt, när så många upplever samma sak, säger hon.

Dörrarna till lägenheterna där personen som fått epitetet "bajsmannen" varit är alltid låsta, alltså måste den som tar sig in ha en huvudnyckel.

Hyresvärden, Mariehus, tar de ovälkomna besöken på största allvar.

– Vi har kontrollerat alla nycklar och kommer att fortsätta med våra kontroller. För detta är rent förskräckligt. Nästa steg är att undersöka vilka som utfört arbeten i huset och kanske kan ha en nyckel. Vi kommer också att byta låssystemet för att säkra våra hyresgäster ännu mer, säger vd:n Jonas Hedberg.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER