Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökad smittspridning och färre doser

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Färre vaccindoser kommer levereras i augusti.
Foto: Colourbox
Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i regionen.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i regionen. 

Det är en ökning med 50 procent från veckan innan. 

Dessutom kommer färre vaccindoser att levereras i augusti. 

– Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Smittspridningen har ökat med 50 procent från föregående vecka – men Västra Götalandsregionen vill fortfarande notera att det fortfarande är en låg nivå. 

De smittade personerna finns i de flesta åldersgrupperna men de flesta är under 30 år. Många av fallen går att härleda till resor utomlands, skriver regionen i sitt pressmeddelande. 

– Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu. I många länder ökar fallen med covid-19 igen och svenskarna är ett resande folk. Under våren såg vi fall från ett fåtal länder men listan blir allt längre. Därför är det viktigt att man blir provtagen vid hemkomst från alla länder utom Norden, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

”Finns lediga tider”

Vaccinationerna mot covid-19 fortsätter att gå snabbt framåt i Västra Götaland. Till och med vecka 28 hade över 70 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin. 

– Vaccinationen av gruppen 18 år och äldre har gått snabbt framåt och nu ser vi att det finns en hel del lediga tider. Jag vill uppmana till att boka in sin första dos om man ännu inte gjort det. Ju fler vi vaccinerar, desto färre blir allvarligt sjuka och desto mindre blir trycket på vården, säger Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i VGR:s särskilda sjukvårdsledning.

Minskad tillgång till vaccin

Men under augusti är tillgången till vaccin betydligt mindre. Dessutom behöver en stor del av leveranserna användas till att ge dos 2 under dessa veckor. Det innebär en lägre vaccinationstakt och att det periodvis kommer vara brist på tider för att få dos 1. 

– Vi har kapacitet att vaccinera väldigt många fler än vad som kommer bli möjligt under augusti så detta är givetvis inte optimalt. Dessutom är det under dessa veckor som vi öppnar för den nya åldersgruppen födda 2005 och tidigare. Men vi får alla ha tålamod, detta är tillfälligt. Leveranserna blir större från och med september, säger Karl Chevalley.

SE FLER NYHETER: Det bör ni tänka på vid grillning

Brandmannen Joel Isaksson: ”Många glömmer blåsten”