Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad risk för nya ras efter helgens regn

Enligt P4 Göteborg finns en ökad risk för ras efter helgens nederbörd.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hundratals meter mark rasade ner i havet vid jordskredet i Lökeberg i Kungälv förra veckan.

Risken för nya ras har ökat efter helgens nederbörd där uppemot 15 millimeter regn föll, rapporterar P4 Göteborg.

Det var förra onsdagen som raset skedde i samband med att byggarbetare pålade för ett husbygge.

Det var en stor del av en sluttning som rasade ner mot havet på Lökebergsvägen i Lökeberg i de västra delarna av Kungälvs kommun. Byggarbetarna larmade och raset skedde i direkt anslutning till flera fastigheter, både åretruntboenden och sommarbostäder.

Bara dagen efter berättade experter vid Statens geotekniska institut, SGI, att det kan ha varit den förrädiska kvickleran som orsakat raset – och att fler ras kan väntas.

– Det är för tidigt att säga innan man har gjort mer noggranna undersökningar, men i och med att det är ganska omfattande så finns det tankar kring att det kan vara kvicklera. Men det har även regnat mycket och det var ett pågående byggarbete, berättade Per Bolin, chef för delegationen vid SGI.

Senast söndag kväll meddelade räddningstjänsten att det finns risk för nya ras. Helgens häftiga nederbörd har nu bidragit till ytterligare risk för nya ras, rapporterar P4 Göteborg.

Risk för nya ras

 Kristoffer Gottlieb är räddningsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

– Det stora regnvattnet har ansamlat och bildat en mindre sjö i området vilket skapar ett tryck på marken, marken blir känsligare, säger Gottlieb till P4 Göteborg.

Han säger också till P4 att läget är allvarligare efter regnet.

– Det har genererat problem ur aspekten att det eroderar bort jord och det skapar ytterligare kraft på marken och markens beskaffenhet att stå kvar minskar. Det har blivit en ökad risk.

Under måndagen är SGI tillsammans med räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen. Man arbetar dels med med att försöka pumpa ut vattnet och dels med undersökningar på marken för att bedöma om det går att vistas i området.