Ögonläkaren Laszlo Fekete. Foto: Leif Jacobsson
Ögonläkaren Laszlo Fekete. Foto: Leif Jacobsson

Ögonläkaren: Man kan bromsa sjukdomsförloppet

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. - Stig Andersson var nästan blind på höger öga då han kom hit 2007, bekräftar Laszlo Fekete, ögonläkare i Göteborg. Efter fyra månaders behandling med blåbärsextrakt såg han 0,6 på höger öga.
Det låter flummigt att påstå att man kan få synen tillbaka om man äter stora doser blåbär?
- Inte alls fortsätter Laszlo Fekete. Jag har hållit på med ögonsjukdomar och antioxidanter (vitaminer och mineraler) sedan 1983 och behandlat över 3800 patienter. De flesta med åldersrelaterade sjukdomar i gula fläcken.
GT har i tidigare artiklar berättat om den framgångsrika men ytterst kontroversiella behandlingen, som inte anses ha tillräckligt medicinskt vetenskap bakom sig.

Resultaten styrks

De positiva resultaten styrks dock av den stora amerikanska Areds-studien (Age Related Eye Disease Study) som pågick åren 1991 till 2001 och omfattade 10000 patienter.
När det gäller starr har man sett att stora doser av blåbärsextrakt väcker till liv celler i ögat som tidigare dukat under av oxidativ stress.
Vad innebär det?
- Att de fria radikalerna har tagit död på näthinnans celler. Det saknas helt enkelt tillräckligt med antioxidanter som kan stå emot angreppet. Ögat åldras precis som kroppen i övrigt. Men genom att tillföra antioxidanter i höga doser ökar man genomblödningen i ögats kärl.
Kan man förbygga starr genom att äta blåbär?
- Man har sett att det går att bromsa förloppet.
Färska/frysta blåbär går väl lika bra?
- Då får man äta mycket dagligen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER