Han mördade och rånade Tobias, 18

Tobias Håkansson, 18, höggs ihjäl vid ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen. Nu döms Viktor Larsson, 22, till 16 års fängelse för mordet.
Nu döms Viktor Larsson, 22, till 16 års fängelse för mord.
Foto: POLISEN
Viktor Larsson, 22.
Foto: POLISEN
Polisens karta över var det första rånet inträffade och var det dödliga knivhugget utdelades.
Foto: Polisen
Mordet inträffade vid Hjalmar Brantingsplatsen vid Backaplan i Göteborg.
Foto: Polisen

Tobias Håkansson, 18, och hans vän försökte fly undan rånarna och larmade samtidigt polisen.

Då blev de överfallna igen – och Tobias höggs ihjäl. 

Nu döms Viktor Larsson, 22, till 16 års fängelse för mordet vid Backaplan i Göteborg.

Natten mot den 17 juli i fjol hoppade Tobias Håkansson och hans vän av bussen på Hjalmar Brantingsplatsen vid Backaplan i Göteborg. Det gjorde även tre andra personer: Två män och en tonårsflicka.

När Tobias Håkansson och vännen satt sig på en bänk gav sig de två andra männen på dem, framgår det av förhören.

– De ville ha min halskedja. Det var så det började, i alla fall. Jag säger: ”Nej, det får du inte”. Sedan blev han hotfull i rösten, berättar vännen, som också förklarar att en av rånarna drog fram en fickkniv.

Tobias och vännen tog sig från platsen, och larmade polisen.

– Någon rånar oss, sa 18-åringen i SOS-samtalet, innan det avbröts.


Mordet inträffade i somras, vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.
Foto: Läsarbild
Stora områden spärrades av efter mordet.
Foto: Polisen

Åklagaren: ”Hämnd”

Anledningen var, berättar vännen i förhör, att de båda överfölls en gång till.

– De två männen kommer springandes efter oss efter att Tobias tagit upp telefonen och börjat ringa 112. Någon av männen ropade: ”Vad är det ni håller på med?”, säger vännen i förhör.

De rånades på nytt och i samband med det blev Tobias Håkansson knivhuggen så allvarligt att han dog. Åklagaren Thomas Willén har sagt att motivet var att just att 18-åringen hade ringt larmsamtalet.

I åtalet skriver åklagaren att knivdådet var en ”hämnd” för att Tobias och vännen ”gjort anmälan till polisen om händelsen, eller för att hindra dem att anmäla till polisen, eller annars lämna uppgifter till polisen om händelsen”.

Viktor Larsson, 22, döms för mord

Nu döms 22-årige Viktor Larsson, för mord. En ett år yngre kamrat till Larsson som stod åtalad för mord, frias i den delen. Men han döms till fem år och tre månaders fängelse för bland annat grovt rån. 

Göteborgs tingsrätt beskriver förloppet som snabbt. En försvårande omständighet är, enligt tingsrätten, ”att brottet har begåtts i samband med brott i vinningssyfte”.

Däremot är det inte så försvårande att Viktor Larsson ska dömas till livstids fängelse, menar domstolen.

Gänget greps när de satt på en bänk på Gröna Annas gata.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
GT:s Lovisa Waldeck om fallet • Tonåringen höggs ihjäl när han larmade 112 • 16 års fängelse.

Tre åtalades för mord

Viktor Larsson, som medgett att han höll i kniven och utdelade de dödande huggen, har precis som den andre dömde mannen missbruksproblematik och båda har tidigare varit omhändertagna av myndigheterna.

Viktor Larsson säger i förhör att han var påverkad, och att hans avsikt inte var att Tobias Håkansson skulle dö.

– Jag gick emot han och då vad heter det, han stannade upp och då gick den in i magen på han och det var inte avsikt till att döda överhuvudtaget. Jag skulle bara hota han, men det blev fel, säger han.

Viktor Larssons advokat, Thomas Pettersson, vill på måndagsförmiddagen inte kommentera domen.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen med min huvudman. Vi kommer att diskutera ett eventuellt överklagande. Det här får ta sin tid att fundera över även för honom, säger Pettersson.

Tjejen frias helt

Viktor Larsson fick kniven av sin kompis, men denne döms alltså inte för mord – för att han, enligt tingsrätten, inte hade anledning att räkna med att Viktor Larsson skulle hugga ihjäl Tobias Håkansson med den.

Även tonårstjejen åtalades för mord och andra brott, men hon frias helt från alla anklagelser.

Båda männen är dömda sedan tidigare och tingsrätten skriver att ”det finns en påtaglig risk” för att Viktor Larsson och 21-åringen att på fri fot återfalla i nya brott.

– Att den tredje inblandade, kvinnan, gick helt fri är något föräldrarna till min huvudman har svårt att ta till sig. Hur en person som agerat som hon kan gå helt utan påföljd, om man tittar på det sammantagna agerande. Det är vad mina huvudmän känner, säger advokat Ewa Backman Kihl, familjen Håkanssons målsägandebiträde.

Kammaråklagare Thomas Willén hade yrkat på att samtliga tre inblandade skulle dömas för mord, men att den andre mannen alternativt skulle dömas för medhjälp. Och även för flickan fanns olika alternativa yrkanden.

– I huvudsak är jag nöjd med domen, allt så att tingsrätten kommit fram till att den person som hållit i kniven döms för mord med påföljden 16 år. Tingsrätten tycker inte att den andre mannen ska dömas för mord, och då blir det den lägre påföljden, säger han.

Vad gäller kvinnan är han mindre nöjd med tingsrättens beslut.

– Där har tingsrätten en helt annan uppfattning än jag. Samtidigt var det ett väldigt snabbt förlopp och det är unga personer. Det är en svår situation att avgöra om de har deltagit och på vilket sätt. Det är inte helt enkelt, konstaterar Thomas Willén.

Han förklarar att han nu har tre veckor på sig att ta ställning till om domarna ska överklagas eller inte.

Tobias Håkanssons familj har godkänt namnpubliceringen av honom.


SE MER: Här tjänar de mest ökända kriminella av sina straff:

Här är alla fängelser och anstalter i Sverige.