Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Offret pekade ut misstänka mördarna

Massiv insats. Efter en massiv polisinsats kunde de misstänkta bröderna gripas av polisen samma kväll som mordet ägde rum. Delar av uppgifterna som ledde fram till gripandet kom från offret själv. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Flera vittnen. Flera personer, varav barn, blev vittnen till hur polisen tog hand om den skottskadade mannen som dagen efter att han blev skjuten avled till följd av en skottskada i buken.Foto: Ludvig Ahl

Kämpandes för sitt liv pekade offret vid lekplatsmordet i Uddevalla själv ut bröderna som står åtalade för mordet.

Under måndagen hördes den polisman som offret pratade med efter skjutningen av Uddevalla tingsrätt.

– Jag tror att han berättade för han kände en stark dödsångest, berättade polismannen i rätten, enligt Bohusläningen.

Den 12 augusti i år fick polisen larm om en skottlossning i ett bostadsområde i norra Uddevalla.

När polisen kom fram till platsen fann de en skjuten man svårt skadad intill en lekplats.

Flera personer, varav barn, blev vittnen till hur polisen tog hand om den skjutne mannen som var träffad i buken – skador som han dagen efter avled av.

Under hösten har två bröder i 20-årsåldern från Uddevalla åtalats misstänkta för mordet.

Under den tredje rättegångsdagen gällande mordet förhördes den polisman som kom först till platsen i Uddevalla tingsrätt.

Pekade ut de åtalade

Enligt polismannen pekade den skjutne mannen ut bröderna som nu står åtalade för mordet medan han kämpade för sitt liv vid brottsplatsen.

Under samtalet ska mannen först ha uppgett att personer från Göteborg sköt honom. Uppgifter han sedan ändrade efter att polisen fattade misstanke om att han inte talade sanning.

– Jag tror att han berättade för han kände en stark dödsångest. Han förstod att det var mycket illa däran och han kände att nu är det nära förestående, berättade polisen i rättsalen enligt Bohusläningen.

De två bröderna som misstänks för mordet är i 20-årsåldern och greps senare under mordkvällen av polisen.

Bröderna har sedan de greps nekat till att de gjort sig skyldiga till mord.

Chefsåklagaren Daniel Edsbagge menar att motivet till mordet är hämnd. En hämnd för att de misstänkta bröderna blev rånade under natten till morddagen.

Bröderna ska enligt åklagaren dagen efter rånet ha skaffat sig en pistol som de sedan sköt offret med som de hade bestämt träff med i bostadsområdet.

"Inte meningen"

Tidigare under rättegången har bröderna erkänt att de var vid brottsplatsen vid tillfället för mordet.

Den yngre brodern har under rättegången uppgett att han var och kissade när offret sköts.

Den äldre brodern har erkänt att han avlossade skottet som dödade mannen.

Brodern uppger dock att det inte var hans mening att skjuta offret utan att syftet med att ha med sig vapnet till platsen var att skrämmas.

– Jag mår minst sagt obeskrivligt dåligt. Det var inte meningen att skada, berättade den äldre brodern för rätten i fredags, enligt Bohusläningen.