Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offret för nazistbomberna: "Nu för tiden kan jag inte gå"

Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Foto: ERIK GÖTHLIN
Ovanpå en pappskiva inne i containern låg en battericell.
Foto: Polisen

När städaren skulle slänga sopor i en container small det.

Nu, ett halvår efter att en bomb briserade utanför ett flyktingboende i Järnbrott, vittnade den svårt skadade mannen om hur livet aldrig någonsin kommer bli sig likt igen.

– Jag har barn. Jag kan inte leka med dem, säger städaren som sitter i rullstol och hittills tvingats genomgå ett tiotal operationer.

Nazistledaren Viktor Melin och Jimmy Jonasson som står åtalade för att ha försökt mörda honom visade under vittnesmålet inte upp några större känslor.

Det var en arbetsdag precis som alla andra den 5 januari i år. Mannen som städade på flyktingboendet i Järnbrott i Frölunda hade tömt några sopsäckar inne på boendet. Det var när han skulle lyfta upp påsarna som fanns i kärlen precis vid entrén som han reagerade över något ovanligt.

– Den på vänster sida var jättetung. Jag kunde inte bära den med vänster hand. Jag är högerhänt, så jag tog den med höger hand, säger städaren.


LÄS MER: Åklagaren: Viktor Melin sprängde städare i luften


På tisdagsförmiddagen hördes han på länk under den uppmärksammade rättegången i Göteborg tingsrätt. I salen satt då Viktor Melin och Jimmy Jonasson, som båda har starka kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, och lyssnade. Det är de som står åtalade för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

De misstänks att i samförstånd ha utlöst den bomb som small.

Nazistledaren Viktor Melin står åtalad för att ha utlöst bomben vid flyktingförläggningen i Järnbrott.

"Lämnade dem och det small"

När städaren plockade upp den tunga påsen vid entrén kollade han aldrig ner i den, berättar han i rätten.

– Jag trodde att det var som vanligt, som jag gjort varje dag. Om jag skulle kollat skulle jag inte ha lyft den. Det var ingen fara, jag gör det varje dag, säger städaren i rätten.

Han säger att han bar de båda påsarna till en container några meter därifrån.

– Jag släppte dem och skulle öppna containern. Jag lämnade dem och det small, säger städaren.

Jimmy Jonasson misstänkt för mordförsök samt allmänfarlig ödeläggelse.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Det exploderade och hans kläder började brinna, säger han. Flera personer hörde smällen och kom fram för att rädda honom.

– Det kom en massa folk, som hjälpte mig och lugnade ner mig, säger städaren i förhöret.

– Två killar kom och såg att jag blödde jättemycket. De tog av ett skärp och fäste på mitt ben. Sedan kom ambulansen och tog med mig och sa att vi skulle åka till Sahlgrenska och gav mig medicin. Nästa minne är från nästa dag, säger städaren i rätten.

I påsen i den vänstra sopsäcken låg bomben, vittnade städaren om i rätten.
Foto: Polisen

Kan inte leka med barnen

Det har gått nästan sex månader sedan dess och städaren berättar att han är sjukskriven efter sina skador i benen och fötterna.

Han kan inte stå, inte gå och sitter i rullstol. Han har ingen känsel i vänsterfoten.


LÄS MER: Här demonstrerar nazistledaren Viktor Melin


Antalet operationer han behövt göra är tvåsiffrigt. Och fler kommer det förmodligen bli.

– Jag mår inte bra efter händelsen, jag mår jättedåligt just nu. Jag tänker mest på min framtid, hur det ska bli. Nu för tiden kan jag inte gå, inte städa, ingenting. Jag har barn och kan inte leka med dem, säger städaren i rätten.

Anton Thulin och Viktor Melin var på militärutbildning i Ryssland före sprängdåden i Göteborg.
Foto: POLISEN

Bombdådet i Järnbrott är det andra som Viktor Melin står åtalad för. Han misstänks också ha legat bakom en explosion utanför vänsterföreningen Syndikalistiskt forums lokal i Linnéstaden i november i fjol.

Viktor Melin och Jimmy Jonasson försökte tillsammans med Anton Thulin även utlösa en tredje bomb på Lilleby Camping i Torslanda senare under januari, enligt åklagaren.