Våren är på ingång och det har blivit dags att göra i ordning trädgården.
Något som syns i allt fler trädgårdar är pallkragen. I den kan du odla i princip vad du vill, med undantag för stora träd. Det enda du behöver tänka på är jordens sammansättning, hur stort jorddjup du behöver till de olika grödorna, om du ska ha en eller två eller fler kragar på varandra, och se till att de står så att de får sol eller skugga, allt efter behov.
Emily Bratt, 37, är trädgårdsmästare och odlar snittblommor och skapar blomsterarrangemang i säsong. Hon är dessutom en av initiativtagarna till Blomsteruppropet och har podden ”Trädgårdsindie”. Och hon har själv länge odlat i pallkrage.
– Jag älskar min pallkrage med lock – det blir då en kallbänk! Denna lilla yta levererar mängder med bladgrönsaker från vår till midsommar. Under två månader är vi självförsörjande på spenat, olika sorters sallat, rucola, rädisor, dill, pak choi och andra asiatiska bladgrönsaker, säger hon.

Hon berättar vidare:
– Jag använder min pallkrage som en kallbänk. Här odlar jag framför allt korta, köldtåliga kulturer under vår och höst. De grödor jag nämnde tidigare är alla exempel på grödor med kort utvecklingstid. Gemensamt för dessa är också att de växer bra på våren och hösten, under kallare temperaturer.
Redan som fyraåring drömde hon om att bli trädgårdsmästare. Nu lever Emily sin dröm på Tjörn efter att ha lämnat Göteborg. Hon och familjen köpte ett torp som de omvandlade till hus. Där har hon sin trädgård som hon kallar ”En annan slags trädgård”.
– Jag älskar att odla blomster. Det är ju också mitt jobb; att skapa blomsterarrangemang i säsong. Sedan har jag två hjärtefrågor; ”Djur i trädgården” och ”Gult är guld”. Detta tjatar jag nog mest om på sociala medier, säger hon.

Emily: Odla egen fredagsbukett
Allt fler trädgårdsintresserade har börjat odla mat själva och drömmen om självförsörjning finns hos många.
– Jag skulle säga att odlingstrenden fortsätter att hålla i sig. Den bör egentligen inte benämnas som en trend längre, odlingen är helt enkelt här för att stanna.
Vilka är de största trenderna i år?
– Den stora trenden för 2019 inom odlingen blir att vi inte bara odlar ätbart, utan också vår egen fredagsbukett. 2019 är också året då vi försiktigt börjar jobba oss bort från alla hårdgjorda ytor i våra trädgårdar. Vi börjar förstå vikten av biologisk mångfald och vi vill gynna pollinatörer.
– Resultatet av detta blir fler fjärilsrabatter och ängsytor i både våra privata och offentliga gröna rum. Färgmässigt håller de smutsiga korallerna i sig ett tag till men gult vinner allt mer mark, tillägger hon.