Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya partiet kan gå mot storseger

Martin Wannholt, D: ”Det fanns inget annat sätt än att starta ett nytt parti, trots att vi visste vilket enormt arbete som skulle krävas”. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Ann-Sofie Hermansson, S: ”Jag kan inte tänka mig samarbeta med SD, annars inväntar jag valresultatet.” Foto: HENRIK JANSSON
Valet delar Göteborg. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Socialdemokraternas historiska ras, uppstickarpartiet Demokraterna som kan bli största parti, den infekterade frågan om Västlänken.

Göteborg går mot ett dramatiskt val.

– Att starta ett parti är inget jag rekommenderar. Det är väldigt jobbigt, konstaterar Martin Wannholt, D.

– Jag har inte varit med om något liknande under mina 30 år som politiskt aktiv, säger Ann-Sofie Hermansson, S.

Valrörelsen är över och det är nu det gäller. I dag bestämmer göteborgarna vilken politisk styrning staden ska ha de närmaste fyra åren. Klockan 20 stänger vallokalerna och sent i natt kan vi se ett preliminärt valresultat.

Förutsättningarna är stora för att kommunalvalet i Göteborg blir en riktig rysare – ett ödesval för flera partier.

Socialdemokraterna har rasat i opinionsmätningarna. Samtidigt kan det helt nya partiet Demokraterna blir störst, om siffrorna från GP/Sifo:s två undersökningar i augusti och september står sig.

Het debatt om Västlänken

Frågan om Västlänken har delat göteborgarna i två läger och debatten om tågtunnelns vara eller inte vara har gått het under valrörelsen. Även integration och gängkriminalitet har stått högt på listan över göteborgarnas viktigaste valfrågor.

Alliansen har gått till val med en gemensam budget och med sikte på att styra staden tillsammans – ett av målen är att peta bort det rödgröna styret.

Demokraterna vill inte samarbeta med SD eller V - och inte med något annat parti som vill bygga Västlänken. 

Ann-Sofie Hermansson, S, säger att hon inte kan tänka sig ett samarbete med SD, annars inväntar hon valresultatet.

 

”Det är väldigt speciellt”

– Det ser ut att bli ett dramatiskt val. Om man har ett parti som är mindre än två år gammalt och i opinionsmätningarna är största parti... det är dramatiskt. Och att det leds av en politiker som kommit från ett annat parti... det är väldigt speciellt, säger Anders Sundell, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han ser flera faktorer bakom det minskade stödet för S och som talar emot att det nuvarande styret får sitta kvar.

– Dels handlar det om att vi har en rödgrön regering nationellt som ser ut att gå tillbaka jämfört med förra valet. Man kan tänka sig att det smittar av sig. Det lokala styret, i alla fall Socialdemokraterna, har suttit vid makten väldigt länge. Om man är missnöjd med saker och ting i kommunen är det naturligt att skylla på de som har haft makten i en massa år. Det är svårt för dem att skylla ifrån sig, konstaterar Anders Sundell.

Han nämner också att det vikande förtroendet hänger ihop med att det sedan förra mandatperioden har fortsatt komma avslöjanden om korruption och maktmissbruk.

–  Det knyter an till idén om Göteborgsandan och att S suttit väldigt länge vid makten, säger Anders Sundell.

När Göran Johansson gick till val som förstanamn på Socialdemokraternas kommunlista 1994 fick partiet 41,4 procent av göteborgarnas röster, en rekordsiffra.

 

S har styrt i 24 år

Nu har S tillhört de styrande i Göteborg i 24 år men enligt de senaste opinionssiffrorna är alltså fler väljare än någonsin på väg att överge partiet.

–Det är både en nationell och europeisk trend att S tappar. I Sverige har partiet hållit ut längre än på många andra ställen. Anledningen till att S går bakåt har att göra med de stora förändringarna i samhället. Arbetarklassen som den var tidigare har minskat. Folk är mer utbildade nu. Den största skiljelinjen i dag går inte mellan traditionella arbetaryrken och tjänstemän, utan mer mellan dem som har ett arbete och de som inte har jobb. Genom invandringen har dynamiken också ändrats, säger Anders Sundell och fortsätter:

–  Dessutom har vaneröstningen minskat. Förr hade många en mer stabil identitet som socialdemokrater. Det gick i arv i familjen. Och det som påverkar Sverige påverkar också Göteborg. Vi är inte en industristad längre på samma sätt som tidigare. Hela svenska samhället går mer mot tjänstesektorn och det är inte där S har haft sin bas traditionellt.

Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet och även krönikör i GT. Foto: HENRIK JANSSON

Historiskt låga siffror

Förra valet röstade 22,4 procent på S i kommunalvalet i Göteborg – och i GP/Sifo-undersökningen som presenterades 16 augusti var siffran historiskt låg – 14, 2 procent. Det var den även i den GP/Sifo-mätning som kom i onsdags där partiet dock ökade något, till 16,7 procent.

En annan faktor som talar emot ett fortsatt rödgrönt styre i Göteborg är migrationsfrågan och Sverigedemokraternas framväxt menar Anders Sundell.

– Det är ett nationellt fenomen som är betydligt svagare i Göteborg, men SD ser ut att även gå framåt i valet lokalt. De knaprar på flera partier och tar väljare både från S och M vilket försvagar de partierna, säger han.

 

Västlänken skapat dramatisk situation

Anders Sundell konstaterar också att det som starkt bidragit till den dramatiska situation som råder inför valet är Västlänken, trängselskatten och den folkomröstning som gjordes vid förra valet.

Efter att en majoritet av göteborgarna röstade nej till trängselskatter, som skulle vara med och finansiera Västlänken, beslutade politikerna att ändå gå vidare med planerna.

”Som en charad”

– Omröstningen fick i princip inte någon som helst konsekvens. Det sköttes demokratiskt väldigt dåligt. Om det inte fanns möjlighet att ta hänsyn till det resultatet, då var det onödigt att ha en folkomröstning överhuvudtaget. Det framstod som en charad, säger Anders Sundell.

Den svekdebatt som följt ser ut att ha påverkat inte minst Socialdemokraterna negativt.

– Egentligen drabbade den alla partier som är för trängselskatten, men S har så klart haft mest inflytande. 

Det parti som först arbetade för att stoppa trängelskatten och Västlänken är Vägvalet. Partiet bildades 2010 som en reaktion mot förslaget om trängelskatt och tog i valet 2014 fem mandat i kommunfullmäktige.

 

LÄS MER: ”Västlänken kan stoppas - men är ett risktagande” 

 

Dåvarande moderaten Martin Wannholt gick inför valet 2014 emot sitt partis linje i frågan om Västlänken och riktade hård kritik mot projektet. Wannholt fick flest personröster av alla moderater i Göteborg, men blev inte nominerad av M till omval som kommunalråd.

Genom att samverka med Vägvalet kunde han hålla sig kvar i kommunstyrelsen, och blev utesluten ur Moderaterna.

Martin Wannholt som leder nystartade Demokraterna pratar med partikollegor under ett torgmöte i valrörelsen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Wannholt: ”Det är väldigt jobbigt”

Våren 2017 bildade Martin Wannholt, tillsammans med ett antal vänner och kolleger ett nytt parti i Göteborg – Demokraterna. Det första årsmötet hölls i Folkets hus på Järntorget 18 maj. 

– Wannholt är ju den som motsatt sig Västlänken och har ju stor trovärdighet i den frågan bland väljare som är missnöjda med projektet, menar Anders Sundell.

Martin Wannholt berättar att tankarna om att starta ett nytt parti växte fram under en längre tid.

– Att starta ett parti är inget jag rekommenderar. Det är väldigt jobbigt, förklarar han.

Funderade på att gå med i Centerpartiet

Därför undersöktes först möjligheterna att gå med i ett befintligt parti för att påverka politiken inifrån.

– Vi övervägde att gå med i Vägvalet, men det föll på namnfrågan. Vårt önskemål var att ändra namnet för att kunna få genomslag för en bredare politik. När det inte gick funderade vi på Centerpartiet. Men de var inte intresserade, säger Martin Wannholt.

Emmyly Bönfors, ordförande för C i Göteborg, förklarar att alla som följer partiets ideologi och politik är välkomna att bli medlemmar. 

– Det vi sa till Martin var att om du vill kandidera för oss får du avsäga dig dina kommunala uppdrag. När man är kandidat för oss och byter parti förväntar vi oss att man avsäger sig sina de uppdrag man har för partiet. Kommer man från ett annat parti har vi samma krav. Sedan blev det ju inget, säger hon och tillägger:

”Hade sett väldigt märkligt ut”

– Det hade sett väldigt märkligt ut att värva någon som redan är kommunalråd. Man måste bygga upp sitt förtroende från början hos vår medlemskår. Han kände inte någon i vår medlemskår på det sättet.

Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg. Foto: PRESSBILD / CENTERPARTIET

Martin Wannholt poängterar att han ”aldrig gjort något ensam” och att det varit ett stort antal personer involverade i Demokraterna redan från början. Efter att ha pratat med människor han litar på, ”med gott omdöme”, mognade beslutet att bilda ett nytt parti under sensommaren 2016.

– Det fanns inget annat sätt. Det stod klart att det måste bli ett nytt parti, trots att vi visste vilket enormt arbete som skulle krävas, berättar Wannholt.

I februari 2017 bildades föreningen Nya Göteborg med en styrelse som förutom Wannholt bestod av projektledaren Veronica Öjeskär, Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, författare och föreläsare, samt varumärkesexperten Eva Ossiansson och fastighetskonsulten Bengt-Åke Harrysson.

Demokraterna hade en ”tuff deadline” för att hinna registrera partiet i tid hos valmyndigheten. Man vågade inte lita på postgången utan medlemmen Jan Jörnmark tog personligen brevet med till Stockholm och lade det i Valmyndighetens brevlåda den 6 april 2017. ”Jag tog bilden för att lugna de andra och visa att jag verkligen hade hunnit dit. När jag tänker på det i dag är det nästan overkligt.” Jörnmark säger att han kände sig som Phileas Fogg i Jorden runt på 80 dagar: ”Ska han hinna fram innan klubben stänger,haha”. Foto: Jan Jörnmark

”Stort antal kunskapsgrupper”

I maj 2017 konstituerades det nya partiet Demokraterna. 

– Partistyrelsens viktigaste uppgift var från början att utarbeta ett utkast till ett heltäckande politiskt program med hjälp av ett stort antal kunskapsgrupper. Till exempel ansvarar läraren Jessica Blixt för kunskapsgrupp skola, och integrationspolisen Ulf Boström för kunskapsgrupp trygghet, säger Martin Wannholt. 

Eva Ossiansson var den som föreslog partinamnet Demokraterna. Och i dag har partiet 2 300 medlemmar och har vuxit snabbt i popularitet bland väljarna. Sedan första årsmötet innebär det att partiet fått nära fem nya medlemmar per dag fram till valdagen.

Och nu kan partiet som lovar att stoppa Västlänken bli Göteborgs största parti.

Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg talar i samband med att första spadtaget i Västlänken-bygget togs 30 maj 2018. Foto: HENRIK JANSSON

Ann-Sofie Hermansson konstaterar att den heta debatten om Västlänken har påverkat S negativt, och även de andra partierna hos de rödgröna och alliansen som vill bygga järnvägstunneln.

”Inte varit tillräckligt visionära”

– Hela diskussionen kring västsvenska paketet och Västlänken, den är inte optimalt skött. Det är vi många partier som har del i. Jag tror att vi inte varit tillräckligt visionära och lyckats förmedla nyttan med projektet på det sätt vi hade önskat, säger hon och fortsätter:

– Det missnöje som varit har Vägvalet, SD och Demokraterna kapitaliserat på. Det är obehagligt att det dras populistiska poäng och att man låtsas att det går att avbryta detta. Men jag tror och hoppas att de flesta göteborgare, särskilt de yngre, förstår nyttan och att Västlänken behövs för att Göteborg ska utvecklas framöver och för att vi inte ska bygga fast oss i en trafikinfarkt. 

Valresultat för S

Socialdemokraternas valresultat i Göteborg sedan rekordåret 1994.

 

1994: 41,4

1998: 31,7

2002: 32,5

2006: 36,0

2010: 29,4

2014: 22,4

 

Enligt GP/Sifos opinionsundersökning 5 september 2018: 16,7

Orolig för hur Göteborg ska styras

Ann-Sofie Hermansson säger att det hon är mest orolig för inför valet är hur Göteborg ska styras kommande mandatperiod.

– Jag har varit politiskt aktiv i 30 år och har inte varit med om en liknande situation tidigare, med så här många partier och svajiga majoriteter och minoriteter. Vi har ett läge där det inte ser ut att vara självklart vilka partier som skulle kunna göra upp med varandra. Jag kan inte tänka mig samarbeta med SD, annars inväntar jag valresultatet. Allt annat vore oansvarigt, menar hon.

GT har sökt Jonas Ransgård, oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!